Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 2 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: skaza białkowa  (Przeczytany 5872 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
aniaa
entuzjastka(a) forum

skaza białkowa
« : Listopad 05, 2009, 16:14:40 »

napiszcie mi prosze czy dodawanie do mleka zagęszczacza gdy dziecko mocno ulewa jest dobre czy nie? oraz czym kąpać maluszka atopika? i po jakim czasie ta skaza może minąć? czy moge od czasu do czasu dać mu na próbe normalny bebilon?
Dzieci: amelka (5 lat); alan (32 miesiące);
karlinka
super mama

Odp: skaza białkowa
« Odpowiedz #1 : Listopad 05, 2009, 16:58:54 »

Witaj z tego co słyszałam gdy dziecko mocno ulewa do mleczka można dodać zagęszczacza  np. Sinlac, ale wydaje mi się, że taką decyzję należy skonsultowac z pediatrą. Małego atopika kąpie się w specjalnych płynach do kąpieli, kuzynka swoją córkę kąpała w Oilatum, niestety nie wiem, czy to może minąć...pozdrawiam
"Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka"

Dzieci: Dominik (3 lata);
karlinka
super mama

« Odpowiedz #2 : Listopad 05, 2009, 17:16:37 »

Aj skupiłam się na atopii, a zapomniałam o skazie białkowej...jak już pisałam nie wiem, czy atopia może minąć, ale skaza białkowa może. Sama znam roczną już dziewuszkę, która kilka tygodni po urodzeniu dostała skazy białkowej(miała taką paskudną wysypkę). Mała karmiona była piersią, a jej mama przeszła na specjalną dietę, po 2-3 miesiącach problem minął, no ale to bardzo indywidualna sprawa. Mnie się wydaje, że każda próba podania uczulającgo produktu powinna być skonsultowana z lekarzem, ale ja już ogólnie taka ostrożna jestem Uśmiech
"Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka"

Dzieci: Dominik (3 lata);
aniaa
entuzjastka(a) forum

« Odpowiedz #3 : Listopad 06, 2009, 11:45:40 »

dziekuje karlinko za odpowiedz. napiszcie mi jeszcze kiedy moge spróbować dac mojemu maluszkowi normalne mleko jest od póltora miesiaca na bebilonie pepti. od urodzenia ma skaze ja go karmilam z piersi i byłam od początku na diecie bez mlecznej a już w szpitalu dostal te kropki. i w końcu miał tak silną skaze że musiałam przestać go karmić z piersi i po 3 tygoniach musiałam dać mu to mleczko na skaze oraz dostal maści na sterydach.
aniaa
entuzjastka(a) forum

« Odpowiedz #4 : Listopad 06, 2009, 11:47:58 »

a co do zagęszczacza to od wczoraj podaje maluszkowi i teraz jest spokojniejszy nie ulewa tak mocno i śpi 2-3 godziny. lekarz mi to polecił!
marti
rozmowna(y)

« Odpowiedz #5 : Listopad 06, 2009, 15:29:51 »

Jestem mamą 13 miesięcznego synka ze skazą białkową.Do dziś pije tylko bebilon pepti.Kiedy skończył rok przeprowadziłam próbę ze zwykłym mlekiem, jak poleciła mi lekarka, jednak na drugi dzień wysypka wystąpiła.Skaza nie minęła.Kąpiemy się normalnie z mydełkiem kiedy skóra maluszka jest gladka i nie ma żadnych zaczerwień.Jeśli coś jest nie tak ze skórą używamy olejku do kąpieli Atopin.Jestem z niego zadowolona :)Też karmiłam piersią przez 10 miesięcy, byłam cały czas na diecie bezmlecznej, więc mały nie miał wysypki.Drogą eliminacji okazało się, że mój synek ma uczulenie tylko na białko mleka krowiego.Może jeść jajka, produkty zawierające gluten także.Szkoda mi tylko czasem, że nie mogę mu dać jogurcika :(Jeśli chodzi o próbowanie z normalnym mlekiem to lekarka mi mówiła, że można już po pół roku spróbować.A maści sterydowe należy stosować z umiarem i tylko w zaostrzonych zmianach na skórze.Ale pewnie o tym mówił Ci lekarz.Czasem wystarczy smarować te miejsca tłustym kremem dla dzieci kilka razy dziennie i jest ok Uśmiech
Dzieci: Stasio (3 lata);
aniaa
entuzjastka(a) forum

« Odpowiedz #6 : Listopad 06, 2009, 21:37:22 »

ja kąpie mojego maluszka w oillatum jest super. bo na mydełka synuś jest uczulony. napiszcie mi jeszcze miłe panie co sądzicie o mleku kozim?
marti
rozmowna(y)

« Odpowiedz #7 : Listopad 10, 2009, 11:34:14 »

Z tego co wiem to mit, że mleko kozie nie uczula.Bo jeśli tak nie jest to dlaczego dzieciom ze skazą białkową lekarze nie zalecają takiego mleka?Nie mówię o niemowlętach bo nawet nie uczulone nie mogą takiego wiadomo ale np.po ukończeniu roku?Mleko kozie to tak samo jak krowie zbyt duże stężenie białka.Nie wiem jak to nazwać ale czytałam, że jego skład jest bardzo daleki od mleka kobiety, przez co nieodpowiedni dla dziecka.A mleka modyfikowane mają najbardziej zbliżony skład do pokarmu matki.
aniaa
entuzjastka(a) forum

« Odpowiedz #8 : Grudzień 02, 2009, 20:14:18 »

marteńko napisz mi prosze jakie mleko podałaś twojemu dziecku żeby zobaczyć czy ma jeszcze skaze? jest narazie na bebilonie pepti. i dziękuje za podpowiedzi.
marti
rozmowna(y)

« Odpowiedz #9 : Grudzień 02, 2009, 22:23:01 »

Nie ma za co :)Podałam mojemu synkowi jogurcik z tych takich w słoiczkach po 12 miesiącu.niepamiętam marki.No i tak łyk mleka normalnego krowiego z kartonu, łaciate chyba :Dszkoda mi, że nie mogę mu dać jogurcika, serka.Zastanawiam się jeszcze nad produktami sojowymi.W sumie jak karmiłam i nie mogłam już wytrzymać tej diety bezmlecznej to kupowałam sobie sojowe mleko, jogurty i małemu nic nie było.Niewiem tylko czy tak małym dzieciom można sojowe dawać?W tej kwestii mam jeszcze braki.Muszę się dokształcić ;Ddo czasu skończenia roku przez synka nie myślalam nawet o sojowym mleku, ale teraz warto się nad tym zastanowić.
Strony:
1 2 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.