Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 2 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: dziecko a telefon komórkowy  (Przeczytany 3740 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
aniaNes
nowa(y)

dziecko a telefon komórkowy
« : Listopad 24, 2009, 00:54:20 »

Jestem mamą 12 letniego dziecka, i aby być o niego spokojna chciałabym kupic mu telefon komórkowy.  Mam jeszcze jednak pewne wątpliwości czy to aby jest odpowiedni moment na taki gadżet. Coraz częściej słyszy się że dzieci dostają swój pierwszy telefon na początku podstawówki a nawet już w przedszkolu. Nie chciałabym jednak aby ten gadżet spowodował jakieś negatywne konsekwencje (typu: zabawa telefonem podczas zajęć szkolnych) jednakże z drugiej strony chce mieć kontrolę nad swoim dzieckiem, wiedzieć gdzie jest i co robi. I w zawiązku z tym myślałam o zakupie prostego, bez żadnych gier, telefonu, którego celem był by kontakt z rodzicami w każdej niemal sytuacji. Oczywiście jeśli chodzi o kwestie wydatków to należałby ona do nas- rodziców.
Niedawno natrafiłam na ciekawą lekturę w postaci artykułu pt. „Jak kontrolować dzieci dzieki telefonom komórkowym” (http://www.skarbiec.biz/lifestyle/gadzety/10_11_2009.htm ).
 Jest w nim przedstawiony model telefonu przeznaczony wyłącznie dla dzieci, który pozwala je kontrolować w każdej sytuacji np. zakazuje pisania smsów podczas zajęć szkolnych, pozwala też na nadzorowanie czy dziecko nie jeździ zbyt szybko samochodem, oraz posiada też blokade numerów innych niż do rodziców. Uważam że był by to idealny telefon aby móc kontrolować swoje dziecko, jednakże nie występują one jeszcze w Polsce. A co wy sądzicie o takim rodzaju telefonu, czy spełni on swoją rolę?
Czekam również na wasze porady i opinie co do tego czy słusznie postapię jeżeli kupię telefon dla swojego dziecka w tym wieku i czy będzie to dla niego dobre?
Ivy
absolutnie zadomowiona

Odp: dziecko a telefon komórkowy
« Odpowiedz #1 : Listopad 24, 2009, 09:54:13 »

Ja mam malutkie dzieci ale jak zobaczyłam ten telefon w jakimś pisemku od razu wiedziałam ze w przyszłości moje dzieci będą mieć taki telefon. Myślę ze 12 latkowi można juz wytłumaczyć ze nie jest to do zabawy. Uważam ze spokojnie możesz mu kupić telefon tym bardziej ze naprawdę jest przydatny. Ważny jest wasz spokój i nawet jak kilka razy zostanie użyty w innym celu..... Uśmiech ważne jest ze w każdej niepokojącej cie sytuacji możesz zadzwonić i dowiedzieć sie, co sie dzieje.
Współczesny rodzic często nie wychowuje dziecka, ale je hoduje. Jak piękny egzotyczny kwiat....
Dzieci: Córka (5 lat); Syn (3 lata);
Sardusia
rozmowna(y)

« Odpowiedz #2 : Sierpień 18, 2010, 20:25:23 »

moj syn jest jeszcze maly i daleko nam do podejmowania decyzji o telefonie komorkowym, jednak mysle ze wszystko zalezy od tego na ile odpowiedzialne jest Twoje dziecko, jesli zdecydujesz sie kupic telefon komorkowy dla swojego dziecka odrazu ustal zasady i trzymaj sie ich sztywno. Ja swoj pierwszy telefon dostalam kiedy mialam 17 lat, ale od tego czasu wiele sie zmienilo!!
Dzieci: Oliver Adam (35 miesięcy);
patrice6
nowa(y)

« Odpowiedz #3 : Listopad 04, 2011, 15:31:17 »

W wieku 12 lat dziecko powinno już rozumieć do czego służy telefon i jak powinno się go używać. Myślę że lepiej jest kupić telefon - bo dzięki temu dziecko uczy się odpowiedzialności:)
pyszczek55
nowa(y)

« Odpowiedz #4 : Listopad 06, 2011, 17:05:05 »

To znaczy ja mam małe dziecko ale moja siostrzenica jest w tym wieku i powiem tak wydatki są duże jeżeli dziecko dużo rozmawia jak Martyna.
Jeżeli rozmawiała by tylko z wami i ewentualnie mało z innymi to telefon to super sprawa.
Ja miałam ostatnio 3 klasę i sądzę że oni byli za młodzi.Dzieci grały i ms-owały na lekcjach i zdarzało się kilka przypadków że musiałam skonfiskować telefony a oddawałam tylko rodzicom.

Dzieci: Julka (20 miesięcy); Zosia (4 miesiące);
agstar
uzależniona(y)

« Odpowiedz #5 : Listopad 09, 2011, 13:59:53 »

No nie wiem, czy dwunastolatkowi taki telefon przypadnie do gustu. Założę się, że koledzy w klasie mają najnowsze modele z panelami dotykowymi i będą się śmiać z niego (niektóre dzieci potrafią być naprawdę wredne). Porozmawiaj z synem o tym czy koledzy w klasie mają jakieś telefony, bo kontrola rodzicielska fajna sprawa, ale obciach wśród rówieśników to inna sprawa.
Dzieci: Michałek (3 lata);
karlinka
super mama

« Odpowiedz #6 : Listopad 09, 2011, 16:24:09 »

Wszystkie znane mi dwunastolatki mają "normalne" telefony, jeśli dzieciaki w szkole "wyczają", że Twoje dziecko ma telefon stworzony specjalnie dla dzieci będą się z syna naśmiewały. Tak przynajmniej myślę, bo jak już napisała wcześniej Agstar dzieciaki potrafią być naprawdę wredne, dlatego ja bym się z takim telefonem nie wygłupiała tylko kupiłabym jakiś zwykły. Moim zdaniem dwunastolatek to już duży chłopiec i umie korzystać ze zwykłego telefonu.Odradzałabym jednak abonament niech korzysta z karty jak wydzwoni to do końca miesiąca nie będzie mieć kasy na koncie, inaczej może wyjść drogo  Mrugnięcie
"Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka"

Dzieci: Dominik (3 lata);
emiliap
rozmowna(y)

« Odpowiedz #7 : Listopad 22, 2011, 21:47:28 »

Mój 2,5 latek uwielbia telefony. A że jest bardzo rozmowny to czasem z babcią lub dziadkiem pogada. Często też bawimy się w telefon aby nauczyć się nowych słów.
Dzieci: Filipek (3 lata);
Evas
nowa(y)

« Odpowiedz #8 : Listopad 24, 2011, 15:46:25 »

I to jest ból naszych czasów, że dziecko musi mieć telefon, oczywiście jak najlepszy bo w przeciwnym wypadku dzieciaki w szkole nie dadzą mu żyć. Przykre
Mariuszek
osesek
*

« Odpowiedz #9 : Listopad 27, 2011, 20:30:35 »

Nie mam jeszcze tego problemu ale niedługo też będę musiał się z nim zmierzyć. Raczej byłbym na nie ale jak tu czytam to nie wiem. Co do kwestii presji otoczenia to w szkołach nie da się zorganizować jakiegoś miejsca na przechowywanie telefonów? Jakoś nie wyobrażam sobie prowadzenia lekcji kiedy połowa klasy zajmuje się elektroniką.
Strony:
1 2 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.