|
kasik
|
 |
« : GrudzieĹ 02, 2009, 21:02:42 » |
|
Urodziłam na początku lipca, czyli na początku grudnia mój syn MA 5 miesięcy? czy SKOŃCZYŁ 5 miesięcy??? Od początku karmie go tylko piersią i zupełnie mu to wystarcza. Jak uważacie czy mam już coś wprowadzać? Bo wyczytałam w "Modelu żywienia niemowląt karmionych piersią z 2007roku", że- nie wcześniej niż w 5 miesiącu i nie później niż w 6 miesiącu należy stopniowo wprowadzać niewielką ilość glutenu np. kaszka lub kleik zbożowy glutenowy w przecierze jarzynowym lub zupa - przecier jarzynowy z dodatkiem kaszy manny (1x dziennie, pół łyżeczki, czyli ok. 2 - 3 g na 100 ml). I nie wiem czy to już dotyczy mojego syna? Czy dopiero w styczniu mam zacząć? Mam dylemat bo niektórzy mi mówią że do 6 miesiąca wystarczy jak będzie tylko pierś. Co mam robić?
|
|
Dzieci: Hubert (34 miesiące);
|
|
|
|
Ivy
|
 |
« Odpowiedz #1 : GrudzieĹ 03, 2009, 14:39:42 » |
|
Twoj synek ma skonczone 5 miesiecy. Ja karmilam corke tylko piersia do 6 miesiaca. jak skonczyla 5 miesiecy i zaczela 6 to powolutku zaczelam wprowadzac inne produkty.tak wiec mozesz zaczac juz powoli wprowadzac gluten wg schematu. Mozesz tez zaczac w polowie grudnia.to naprawde nie stanowi zadnego problemu. obie propozycje sa dobre.
|
|
Współczesny rodzic często nie wychowuje dziecka, ale je hoduje. Jak piękny egzotyczny kwiat.... Dzieci: Córka (5 lat); Syn (3 lata);
|
|
|
|
karlinka
|
 |
« Odpowiedz #2 : GrudzieĹ 03, 2009, 16:02:07 » |
|
Ja karmiłam tylko i wyłącznie piersią przez 6 miesięcy, gluten wprowadzałam po staremu, jakoś tak przegapiłam odpowiedni moment. Natomiast moja kuzynka swojej małej po 5 miesiącu wprowadziła kaszkę mannę gotowaną na wodzie-łyżeczkę dziennie. Inne posiłki zaczęła podawać tak jak ja po 6 miesiącu. Osobiście bardzo podoba mi się podoba to rozwiązanie i przy następnej "okazji" też tak zrobię 
|
"Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka"  Dzieci: Dominik (3 lata);
|
|
|
|
kasik
|
 |
« Odpowiedz #3 : GrudzieĹ 28, 2009, 13:22:05 » |
|
A jakie produkty wprowadzałaś na początku? Tzn ja zaczęłam od marchewki+ 1łyż. kaszy manny, potem marchewka+ziemniak+1łyż. kaszy manny. Ale nie chodzi mi o produkty ze słoiczków, bo tam jest szeroki asortyment, tylko o to co mogłabym sama przygotować? Jakie owoce oprócz jabłka i jak przyrządzone? Czy np maliny, truskawki, banany? Mam to gotowac czy np. banana można dać surowego? A co z truskawkami? takie rozmrożone i na surowo? Dziękuję za pomoc:)
|
|
|
|
|
|
|
|
karlinka
|
 |
« Odpowiedz #5 : StyczeĹ 02, 2010, 11:38:08 » |
|
Ja zaczynałam od warzyw, na początek marchewka, następnie marchew+ziemniaki, ziemniaki+szpinak itd. z czasem przyszła kolej na zupkę warzywną. Tak mniej więcej po 2-3 tygodniach wprowadziłam mięsko, jako pierwszy w Dominisiowym menu pojawił się kurczak. Kaszkę wprowadziłam tak jakoś między warzywami, po prostu zamiast nowego warzywa pojawiła się kaszka. Na pierwszy raz wybrałam taką mleczną bez dodatku owoców, żeby łatwiej zaakceptował nowy smak. Owoce wprowadziłam najpóźniej, na początku nie akceptował ich smaku i trochę trwało, aż się do nich przekonał. Zaczęłam tradycyjnie od jabłuszka, ale pierwszym deserkiem, który zjadł ze smakiem okazały się suszone śliwki  Nowe smaki wprowadzałam raz na 2-3 dni, aby sprawdzić czy nic go nie uczula. U nas na szczęście obyło się bez takich rewelacji. Aha i pamiętaj, że czasem bobas musi spróbować kilka razy jakąś potrawę by mu smakowała, dlatego nie zrażaj się jeśli czegoś nie chce może za miesiąc zje z chęcią. Mój na początek nie lubił ani jabłek ani marchewki, a teraz wcina aż miło:)
|
"Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka"  Dzieci: Dominik (3 lata);
|
|
|
|
karlinka
|
 |
« Odpowiedz #6 : StyczeĹ 02, 2010, 11:50:17 » |
|
Aj nie doczytałam, że to nie mają być słoiczki, gapa jestem i tyle  Owoce daje się świeże lub z mrożonek, banana skrobie się łyżeczką, gruszki, śliwki itd. miksuje (ja tak robiłam) możesz miksując mieszać smaki np. jabłko i morela, jabłko i gruszka itd. do takiego deserku nic już nie musisz dodawać. Maliny to już możesz podać, ale z truskawkami zaczekaj, często uczulają podobnie jak cytrusy. Przed wprowadzeniem każdej nowości upewnij się, że już można. Możesz spojrzeć na deserki ze słoiczka, jeśli dla 6-miesięcznego szkraba jest np.deserek z jagodami tzn. że i ty możesz już mu takowe podać. Co do zupek to niewiele mogę Ci pomóc...pozdrawiam
|
|
|
|
jola
osesek
|
 |
« Odpowiedz #7 : StyczeĹ 05, 2010, 19:33:40 » |
|
Ja też urodziłam na początku lipca,i szczerze mówiac już na początku 4 mca wprowadzałam deserki,lekarz powiedział że mogę bo mały jest duuuuuuży jak na swój wiek i nic mu nie będzie.A gluten wprowadziłam po 5mcu bez żadnego problemu,teraz mały je już bardzo dużo potraw i jest ok.Czasami mama wie lepiej niż lekarze,pamiętajcie.Pozdrawiam 
|
|
Dzieci: Maksymilian (34 miesiące);
|
|
|
kazia031
nowa(y)
|
 |
« Odpowiedz #8 : StyczeĹ 14, 2010, 08:25:13 » |
|
Witam ja urodziłam w połoie lipca mój szkrab skończył 6 miesięcy zaczyna 7 miesiąc od 5 miesiąca podawałam mu zupkę z marchewki + gluten a konkretnie pierwsze ciasteczko Hipp pokruszone w zupce (tak poradziła mi lekarka) oprócz tej zupki tylko karmiłam piersią. TEraz zastanawiam się co podać jeszce bo za półtorej miesiąca wracam do pracy. Czy pomiędzy ranym karmieniem a zupką wprowadzić jakieś mleko modyfikowane z kaszką czy jakąś samą kaszke a co po zupce z pracy wrócę około 14.30 więc od 12 będzie trochę głof\dny moze jakiś deserek co mi poradzicie??? z jakiej firmy kupujecie kaszki???
|
|
|
|
|
|
kasik
|
 |
« Odpowiedz #9 : StyczeĹ 14, 2010, 10:01:53 » |
|
Przede wszystkim radziłabym odciągać pokarm i owszem podawać kaszkę, ale na swoim mleku, a nie na modyfikowanym. Jak wiesz że Cię niedługo nie będzie to zacznij już odciągać mleko i zamróź kilka butelek, a później to na bieżąco będziesz miała, bo jak kilka godzin nie przystawisz dziecka bo będziesz w pracy, to naprodukuje się tyle mleka że będzie co odciągnąć i jeszcze nakarmisz dziecko po powrocie. Ja tak przynajmniej mam i nadal je tylko moje mleko, mimo że w weekend mnie nie ma 3 dni bo studiuje zaocznie. A teraz nadal podajesz mu tylko zupkę z marchewki czy kilku składnikową? Poza tym za półtorej miesiąca to na pewno wzrośnie zapotrzebowanie Twojego dziecka, będzie starsze i spokojnie możesz mu podać owoce, a nawet powinnaś:) Mamy dzieci w podobnym wieku:)
|
|
|
|
|