Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: Rozszerzanie diety - ile na początek?  (Przeczytany 2809 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
kokos
entuzjastka(a) forum

Rozszerzanie diety - ile na początek?
« : Styczeń 04, 2010, 21:19:47 »

Witam
Na dzisiaj zaplanowałam początek rozszerzania diety synkowi. Nie wiem dlaczego, ale zakładałam, że nie będzie miał ochoty na taką marchewkową papkę, a tu niespodzianka - zjadł i patrzył czy dostanie jeszcze. No i tu moje pytanie. Nie chciałam przesadzać i zjadł 5 łyżeczek, ale czy może więcej? Napiszcie proszę ile podawać na początek, żeby nie przesadzić?
Dzieci: Krzyś (34 miesiące);
*aneta*
uzależniona(y)

Odp: Rozszerzanie diety - ile na początek?
« Odpowiedz #1 : Styczeń 04, 2010, 22:34:19 »

Nie mam pojecia jak to ksiazkowo wyglada ale ponoc dziecko samo wie dokladnie ile moze zjesc, no z wyjatkiem tych "glodomorkow" Duży uśmiech
Jesli zjadl wszystko co przygotowalas to podaj mu mleko zeby uzupelnil "luke" a na nastepny raz zrob odrobine wiecej, sama zobaczysz po kilku dniach ile potrzebuje twoj szkrab, duzo pomaranczowych plam i umorusanych buziek zycze!

Dzieci: Alex (3 lata); Alicia (16 miesięcy);
kasik
rozmowna(y)

« Odpowiedz #2 : Styczeń 07, 2010, 12:16:49 »

Przy marchewce- pierwszym, jednoskładnikowym posiłku nie ma problemu- niech zje ile chce. Mój zjadł prawie cały kubeczek a mam je o pojemności 110g czyli prawie tyle co małe słoiczki bo one mają 125g i za pół godziny po tym jeszcze cycał pierś Chichot
 Tylko ważne by pamiętać że jak się wprowadza kolejny składnik żeby dać go 2,3 łyżeczki do całej porcji jaką mamy przeznaczoną na jeden raz, by jeśli wystąpią ewentualne oznaki nietolerancji (uczulenie...) to będzie wiadomo po czym, a dlatego tak mało żeby organizm się powoli przyzwyczajał do nowości, za drugim razem więcej i tak stopniowo.
Dzieci: Hubert (34 miesiące);
kokos
entuzjastka(a) forum

« Odpowiedz #3 : Styczeń 07, 2010, 17:42:12 »

kasik, a możesz napisać ile, tak objętościowo teraz podajesz..ile zupki, czy deserku... a potem zawsze pierś? ja cały czas mam wątpliwości, bo mam chyba małego "głodomorka". Zawsze i chyba na każdą ilość jest chętny...ile mu podaję tyle zjada.
Dzieci: Krzyś (34 miesiące);
kasik
rozmowna(y)

« Odpowiedz #4 : Styczeń 07, 2010, 17:52:24 »

Zobacz na te kubeczki
 http://allegro.pl/item870864040_nuby_zestaw_miseczek_z_lyzeczka_3_kolory.html,
 ja takie kupiłam, ich pojemność to około 110g a dania w małych słoiczkach mają 125g. Czasem daje właśnie ten mały słoiczek a jak coś gotuje to sobie porcjuje do tych kubeczków i jeden to jedna porcja. Zupki zjada mi całe, owocki niechętnie, w połowie już nie chce otwierać buzi. Przeważnie taki posiłek mu wystarcza i następny- czyli pierś dostaje jak się dopomina za około 2godz, ale zdarzyło się i tak że za pół godziny po zupce dojadał z piersi. To może wynikać też z tego ze ja go nie dopajam i może chciało mu się po prostu pic po takim sycącym daniu.
Dzieci: Hubert (34 miesiące);
Strony:
1 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.