Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: gluten.  (Przeczytany 2218 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
jola
osesek
*

gluten.
« : Styczeń 06, 2010, 20:18:15 »

Mam,prośbę niech mi ktoś poradzi co z tym glutenem???Co,jak,ile i kiedy.Dzięki.
Dzieci: Maksymilian (34 miesiące);
kokos
entuzjastka(a) forum

Odp: gluten.
« Odpowiedz #1 : Styczeń 06, 2010, 21:32:19 »

Zaleca sie wcześniejsze wprowadzanie glutenu do diety dzieci karmionych wyłącznie piersią. Chodzi o niewielkie ilości, i nie później niż w 6 miesiącu. Zmniejsza to prawdopodobieństwo wystąpienia choroby trzewnej.
Ale nie jest to do końca poparte badaniami i możliwe, że się zmieni to zalecenie za jakiś czas.
Ja wprowadziłam, bo stwierdziłam, że nie zaszkodzi. Wcześniej produkty z glutenem pojawiały sie w diecie dziecka znacznie później, zdaję się, że około 10 miesiąca.
Tak więc podaję pół łyżeczki gotowanej na wodzie kaszki manny do papki warzywnej. Zaczęłam w tym tygodniu razem z rozszerzaniem diety.
Dzieci: Krzyś (34 miesiące);
kasik
rozmowna(y)

« Odpowiedz #2 : Styczeń 07, 2010, 12:04:47 »

Ja podaję mojemu synowi gluten odkąd skończył 5 miesięcy (od początku grudnia).
 Zaczęłam od dodawania 0,5 łyżeczki na porcję do gotowanej marchewki. Nie gotowałam codziennie po jednej porcji marchewki, tylko większą ilość, dzieliłam sobie do takich plastikowych kubeczków- jeden kubeczek to jedna porcja i w osobnym garnuszku gotowałam kaszę mannę- 0,5łyżeczki razy ilość porcji, np. miałam 4 kubeczki marchewki to ugotowałam 2 łyżeczki kaszy manny i połączyłam to z całością marchewki a potem znowu do kubeczków. Tak podawałam przez 5 dni- marchew i 0,5łyżeczki kaszy manny, ale same zobaczycie że to niezauważalna ilość, więc po 5 dniach jak ugotowałam nową zupkę już dwu składnikową- marchew + ziemniak to dodałam 1 płaską łyżeczkę na każdą porcję. Zależy jakie kto ma łyżeczki w domu, ja mam małe i daje płaskie.
 Po niecałym miesiącu od rozszerzenia diety zaczęłam podawać zupki z mięsem (pierś z kurczaka) i nadal stosuje zasadę 1łyżeczka na jedną porcje.
 Mały uwielbia zupki, zjada porcje 125g na raz, ale owocki już mniej chętnie.
Dzieci: Hubert (34 miesiące);
kasik
rozmowna(y)

« Odpowiedz #3 : Styczeń 07, 2010, 12:07:48 »

Jola ale Ty pisałaś że wprowadziłaś już synowi gluten jak skończył 5 miesięcy to po co teraz dopytujesz, skoro masz to już za sobą?
Dzieci: Hubert (34 miesiące);
Ivy
absolutnie zadomowiona

« Odpowiedz #4 : Styczeń 07, 2010, 12:17:43 »

hm...no wlasnie....?
w kazdym razie w schematach zywieniowych jest podane jak i ile.
kup kaszke manna np bobovity i wsypuj tyle ile trzeba wg schematu np do zupki czy deserku i juz.
Współczesny rodzic często nie wychowuje dziecka, ale je hoduje. Jak piękny egzotyczny kwiat....
Dzieci: Córka (5 lat); Syn (3 lata);
Ivy
absolutnie zadomowiona

« Odpowiedz #5 : Styczeń 07, 2010, 12:23:56 »

nie wiem czy karmisz piersia czy sztucznym mleczkiem.

http://www.osesek.pl/podstawy-zywienia-dziecka/jadlospis-doskonaly/392-schemat-sztucznego-zywienia-niemowlat.html

http://www.osesek.pl/podstawy-zywienia-dziecka/jadlospis-doskonaly/391-model-zywienia-niemowlat-karmionych-piersia.html
Współczesny rodzic często nie wychowuje dziecka, ale je hoduje. Jak piękny egzotyczny kwiat....
Dzieci: Córka (5 lat); Syn (3 lata);
jola
osesek
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 07, 2010, 14:02:30 »

Niestety od 2 mca karmię sztucznie >:(Dzięki wszystkim za porady,jutro zaczynam z tym glutenem Duży uśmiech.Nie sądziłam że ten gluten jest tak ważny Zawstydzony
Dzieci: Maksymilian (34 miesiące);
mamaa
Gość
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 21, 2011, 07:18:45 »

Poradzcie co zrobic jezeli nie wprowadzilo sie jeszcze glutenu do diety 6.5 miesiecznego maluszka karmionego piersia? Czy teraz wprowadzac, czy poczekac do 10 mies.?
Strony:
1 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.