|
kasik
|
 |
« : StyczeĹ 11, 2010, 22:24:11 » |
|
Witam serdecznie, postanowiłam zacząć nowy wątek, gdyż prawie od dwóch lat stoi w mojej kuchni takie właśnie urządzenie i robi można powiedzieć za dekoracje, ale coraz częściej już przeszkadza. Teraz gdy mój syn zaczyna smakować coś innego niż tylko mleko mamy zainteresowałam się tym sprzętem bo postanowiłam mu i przy okazji nam zdrowo i szybko gotować- czyli w większości na parze. Problem w tym że poza jedną książką która była w komplecie przy zakupie nie mam żadnych przepisów, dlatego zwracam się do Was. Znacie to urządzenie? Jesteście z niego zadowoleni? jeśli tak, to na pewno macie swoje ulubione potrawy przyrządzane z jego pomocą. Proszę podzielcie się ze mną.
|
|
Dzieci: Hubert (34 miesiące);
|
|
|
|
Ivy
|
 |
« Odpowiedz #1 : StyczeĹ 12, 2010, 10:51:07 » |
|
|
|
Współczesny rodzic często nie wychowuje dziecka, ale je hoduje. Jak piękny egzotyczny kwiat.... Dzieci: Córka (5 lat); Syn (3 lata);
|
|
|
|
Ivy
|
 |
« Odpowiedz #2 : StyczeĹ 12, 2010, 10:52:46 » |
|
|
|
Współczesny rodzic często nie wychowuje dziecka, ale je hoduje. Jak piękny egzotyczny kwiat.... Dzieci: Córka (5 lat); Syn (3 lata);
|
|
|
|
kasik
|
 |
« Odpowiedz #3 : StyczeĹ 12, 2010, 12:38:54 » |
|
Dzięki Ivy, te fora już odwiedzałam, ale ja chciałam z kimś porozmawiać, powymieniać się doświadczeniami, a tam jak widziałam bardzo dawno nikt nie bywał, więc nie ma sensu żebym pisała.
|
|
|
|
|
|
sylwana
|
 |
« Odpowiedz #4 : StyczeĹ 12, 2010, 12:42:17 » |
|
kasik ja ma to cudo i używam, kiedyś co prawda częściej ale przydaje się przy różnych okazjach, napisze później bo wpadłam tak na chwile a na to więcej czasu potrzeba
|
|
Dzieci: Ulka (7 lat);
|
|
|
|
kasik
|
 |
« Odpowiedz #5 : StyczeĹ 12, 2010, 12:59:16 » |
|
Oj jak się cieszę, w takim razie czekam z niecierpliwością i uważaj bo będę Cię teraz nękać i dopytywać:P
|
|
|
|
|
|
sylwana
|
 |
« Odpowiedz #6 : StyczeĹ 14, 2010, 10:26:19 » |
|
ja najczęściej teraz termomix wykorzystuje do robienia ciasta na bułeczki i pizze i gotowania na parze - choć teraz mam taki normalny parowar bo w termomiksie mi troszkę miejsca brakowało ja właściwe wszystko gotuje na parze od ziemniaków, i innych warzyw przez ryby i kuleczki mięsne czy takie niby szaszłyki z kawałków kurczaka,
wiesz fajna opcja jest zaprosić kilka mam i przedstawicielkę termomiksa z zaznaczeniem ze ma pokazać przepisy dla dzieci i zorganizować takie spotkanie,
w tej książce powinnaś mieć przepis na napój z natki pietruszki i cytryny gorąco Ci go polecam, to bomba witaminowa i jest pyszny.
generalnie przydaje się tez do robienia soków typu bobofrut, z papkami gorzej bo jak już go używać to trzeba by było zrobić dużą porcję a potem pozamrażać
a jeszcze cappuccino przepis tez masz w tej książce - pycha
|
|
Dzieci: Ulka (7 lat);
|
|
|
|
Ivy
|
 |
« Odpowiedz #7 : StyczeĹ 14, 2010, 11:14:31 » |
|
jakiej firmy macie thermomix? z tego co widzę to jest to spory wydatek ale chyba warto?
|
|
|
|
|
|
kasik
|
 |
« Odpowiedz #8 : StyczeĹ 14, 2010, 14:24:19 » |
|
Thermomix to firma VORWERK:) a wydatek to około 3-4tysiące
|
|
|
|
|
|
kasik
|
 |
« Odpowiedz #9 : StyczeĹ 14, 2010, 14:36:10 » |
|
A co ogólnie gotujesz na parze? możesz mi przesłać na e-maila jakieś sprawdzone przepisy? Bo ja sobie właśnie tak wymyśliłam ze teraz chce więcej gotować na parze, ale nie znam wiele w tym temacie:( Tu gdzie teraz mieszkam jestem nowa i nie znam za wielu osób, a te co znam nie mają dzieci, więc z pokazu nici:( Zainteresowało mnie co piszesz, że napój z zielonej pietruszki jest dobry. Ogólnie to jaki ma smak- jakbym przegryzła nać? bo nie przepadam za sokami warzywnymi i nie wiem czy mi posmakuje. A który to przepis na bobofrut?- chodzi Ci o soczek Kubusia?- bo ten to znam i robię ale dla mojej dzidzi jeszcze się nie nadaje. A odnośnie kawy cappuccino- to czy musi być z alkoholem tak jak w przepisie? czy smaczne jest też bez alkoholu? Dziś gotowałam zupę krem z zielonego ogórka jest wspaniała! tylko miałam dylemat czy dać ogórka z skórce czy obrać. Dałam pół na pół, bo dzięki skórce ma takie zielonkawy kolor, a jak obiorę to nie ma. I moja nie wyszła krem, tylko taka normalna. A co to jest ta mączka ryżowa- można dać coś innego zamiast tego?
|
|
|
|
|