Nag��wek Nag��wek SklepPortal
Strony:
1 2 3 4 5 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: nocniczek  (Przeczytany 6502 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Liranna
osesek
*

Odp: nocniczek
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 15, 2010, 10:50:09 »

przyzwyczai się byle być konsekwentnym  Uśmiech
Dzieci: Julianna (29 miesięcy);
marti
rozmowna(y)

« Odpowiedz #21 : Czerwiec 15, 2010, 15:33:45 »

U nas ciężko:)Już gdzieś tu pisałam, że jak Stasio miał 11 miesięcy to codziennie robił kupę rano i siku.I tak jakies 2 miechy a potem nie i koniec.Nie usiądzie.A ma już 20 miesiecy!!!Jak był ten ciepły tydzień to latał bez pieluchy cały dzień i potrafił sie zesikać dużo razy i po nogachi kupę zrobił do kąpielówek i nic mu to wcale nie przeszkadzało.Nie zawołał ani raz.I na nocnik nie chce dalej usiąść.Klapa.
Dzieci: Stasio (3 lata);
BabyFant
nowa(y)

« Odpowiedz #22 : Czerwiec 22, 2010, 19:34:43 »

Pierwszy raz na nocniczku zawsze jest cieżko,ale zgadzam sie z opinią że jeżeli będziemy konsekwentni,to dziecko szybko się do niego przyzwyczai.
anna9
osesek
*

« Odpowiedz #23 : Czerwiec 25, 2010, 06:17:21 »

Ja jestem przeciwniczką wczesnego przyzwyczajania dziecka do nocnika. Zawsze mówiłam, że po co przyzwyczajać pół roku czy rok i biegac za dzieckiem o stałych porach jak można potem zrobic to w 3 dni jak juz sam wie kiedy sika/robi kupkę. Mnie bylo szkoda czasu na takie przyzwyczajanie i przechwytywanie. I u mnie sie to sprawdziło podczas gdy koleżanki, które mówiły mi ze sie myle dalej używają pampków i przyzwyczajają swoje pociechy do nocnika.
Jak mój mały miał 20 miesięcy zaczął od czasu do czasu podchodzic do mnie szarpiąc za pampka więc go wysadzałam wtedy. Zawsze się wysikiwał wiec stwierdziłam, że nadszedł czas, ściagnałem pampka (całkiem i na dzien i na spacery, tylko na noc zakładałam - ale i tak był suchy po przebudzeniu), załozyłam majtki i tak w jeden dzien sie nauczył robić siku na nocnik. Pilnowałam, żeby często siadał, oklaski, podrzucanie itd, wspólne opróżnianie nocnika sprawiły, że na drugi dzień juz nie miał wpadek i każdorazowo sygnalizował, że mu się chce. 3 dnia wzięłam go na spacer i wytrzymał bez sikania 2 godz Chichot A na 4 dzien poszlismy do galerii i tak zrobił pierwsze siku na duzy kibelek i od tej pory odstawiliśmy nocnik i załatwia potrzeby na duży kibel.
Także nie jest powiedziane, że wczesne przyzwyczajanie da nam pewność, że maluch się nie będzie bal nocnika, wręcz przeciwnie może mu sie znudzić jak każda inna zabawka. I tak sie stalo w wielu przypadkach, które znam. Według mnie szkoda czasu na przechwytywanie siuśków czy kupy i lepiej poczekać aż samo będzie wiedziało, że mu sie chce. Wtedy to dziecka sukces a nie nasz, że załatwia potrzeby poza pampka.
marti
rozmowna(y)

« Odpowiedz #24 : Czerwiec 30, 2010, 18:56:11 »

Właśnie mój mały ma 20 miechów i jest ciepło więc myślę, że to odpowiedni czas żeby się nauczył na nocnik.I dziś znowu to samo kupę zrobił do krótkich spodenek bo gonił bez pieluchy i kupa wypadła przez nogawkę:D i wtedy zawołał mama kupa!!!Myślałam, że padnę Z politowaniem Więc nie ma reguły.Jakoś już z dwa tyg tak i nigdy sam nie poprosił, zeby mu zdjąć pampersa albo, że chce siku czy kupę.Rano jak go posadzę to czsem zrobi coś, ale potem już nic.Czekam dalej:)
Dzieci: Stasio (3 lata);
karlinka
super mama

« Odpowiedz #25 : Sierpień 12, 2010, 11:42:44 »

Aż się muszę pochwalić, dziś po raz pierwszy mój mały zrobił kupkę do nocniczka !!! Przyszedł szarpał pieluszkę powiedział "kup", posadziłam go na nocniczku dałam do ręki książeczkę i udało się  Duży uśmiech Normalnie puchnę z dumy tym bardziej, że do tej pory za nocnikiem nie przepadał, a nawet rzekłabym, że go unikał, a tu proszę taka niespodzianka  Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech
"Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka"

Dzieci: Dominik (3 lata);
karlinka
super mama

« Odpowiedz #26 : Sierpień 12, 2010, 12:29:08 »

A przed chwilą zrobił siusiu do nocniczka, no normalnie jestem w szoku, chyba mi się dziecko odpieluchowywuje  Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech Oby tak dalej...
"Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka"

Dzieci: Dominik (3 lata);
sylwana
uzależniona(y)

« Odpowiedz #27 : Sierpień 12, 2010, 13:26:29 »

Brawo, spodobało mu się - czysta pielucha czysta pupa sama radość,
trzymam kciuki  Duży uśmiech

Dzieci: Ulka (6 lat);
*aneta*
uzależniona(y)

« Odpowiedz #28 : Sierpień 12, 2010, 15:24:49 »

Brawo dla Dominika! Moj Alex zrobil pierwsza kupe u babci w ostatni dzien naszego urlopu, to byl chyba taki prezencik Chichot, i tak juz zostalo, codzienna kupa w nocniku uszczesliwia i jego i mnie, tylko z sikaniem ten sam problem, jak na golasa biega to sika do nocnika a jak tyko durne majtki na pupie to raz do nocnika a raz leci po nogach Smutny, ale nie poddaje sie, na wyjscia i poobiednia drzemke bez pampersa! I rzadko kiedy zawodzi.

Dzieci: Alex (3 lata); Alicia (13 miesięcy);
Tosca
rozmowna(y)

« Odpowiedz #29 : Sierpień 12, 2010, 19:17:08 »

A mój Marek dostał nocnik na pół roczku i regularnie z niego korzysta. Nie umie oczywiście jeszcze zawołać, ale znam symptomy i stałe pory, także kupka w pieluszce to prawdziwa rzadkość. Siusiu zrobi prawie zawsze, gdy go wysadzę. Uśmiech

Ps. Chyba najmłodszy w gronie "nocnikowców" oseska!  Język Chichot
Dzieci: Marek (25 miesięcy);
Strony:
1 2 3 4 5 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.