Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: Ssanie kciuka  (Przeczytany 1659 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
EmilkaG
osesek
*

Ssanie kciuka
« : Styczeń 24, 2010, 21:23:35 »

Cześć dziewczyny, mój synek od trzeciego miesiąca życia namiętnie ssie kciuk i w żaden sposób nie udało mi się przekonać go do smoczka. Już teraz ma 6 zabków i kolejne w drodze, obawiam się, ze ssanie kciuka źle wpłynie na jego zgryz, może któras z was miała podobny problem i podpowie mi kiedy mam zacząć i w jaki sposób odzwyczić go.
Dzieci: BARTEK (35 miesięcy);
aniaa
entuzjastka(a) forum

Odp: Ssanie kciuka
« Odpowiedz #1 : Styczeń 25, 2010, 08:53:19 »

wiesz ja miałam podobny problem tylko że mój mały ssał palec wskazujący. na początku zakładałam mu bawełnane rękawiczki a teraz od jakiegoś czasu biore mu rączke od buzi i chyba wie o co chodzi. daje mu też flipsa w ręke jak siedzi mi na kolanach.  Mrugnięcie
Dzieci: amelka (5 lat); alan (32 miesiące);
Ivy
absolutnie zadomowiona

« Odpowiedz #2 : Styczeń 25, 2010, 13:14:41 »

Cześć dziewczyny, mój synek od trzeciego miesiąca życia namiętnie ssie kciuk i w żaden sposób nie udało mi się przekonać go do smoczka. Już teraz ma 6 zabków i kolejne w drodze, obawiam się, ze ssanie kciuka źle wpłynie na jego zgryz, może któras z was miała podobny problem i podpowie mi kiedy mam zacząć i w jaki sposób odzwyczić go.
Zazwyczaj problem zanika sam Uśmiech Nie wiem ile ma Twój maluszek. Kiedyś wyczytałam, że ssanie palca przez dziecko do wieku do 2 lat jest zjawiskiem normalnym i nie powinno nas rodziców aż tak bardzo stresować. Można odwracać uwagę malca i tyle. Nic na siłę. Myślę że starałabym się mu coś w tą rączkę dawać i już.
Współczesny rodzic często nie wychowuje dziecka, ale je hoduje. Jak piękny egzotyczny kwiat....
Dzieci: Córka (5 lat); Syn (3 lata);
Natija
nowa(y)

« Odpowiedz #3 : Styczeń 25, 2010, 15:13:35 »

Moje cyckowe dziecko też nie chce smoczka.Nie udało mi się synka namówić do smoka.Czasami pociesza się kciukiem.Ssie go jak jest zmęczony,zdenerwowany albo głodny..zamieniam kciuka na gryzaczek albo coś podobnego..czasami cycuś :)Podsuwam gazetę do gniecenia i darcia..ulubione zajęcie dla rączek mojego synka..
Matka nosi na rękach tylko chwilę,a w sercu przez całe życie
Dzieci: Nataniel (33 miesiące);
sylwana
super mama

« Odpowiedz #4 : Styczeń 28, 2010, 15:41:05 »

nie mam pojęcia jak odzwyczaić, bo nie miałam z tym problemu ale wiem że trzeba
dziecko jak ssie palucha to niestety może powodować tym zniekształcenie zgryzu wypychając przednie zęby do przodu - lepiej jest jak maluch ssie smoczek (znaczy najlepiej jest jak nic nie ssie, ale jak już musi to lepiej smoka - dobrze wyprofilowanego i często wymienianego)
może kup mu jakiś wypasiony model smoczka w jakimś ulubionym kolorze itp
niech go sobie sam wybierze
albo właśnie odwracać uwagę dawać coś do raczki co można poskubać, pogmerać w tym
Dzieci: Ulka (7 lat);
Strony:
1 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.