marzena
nowa(y)
|
 |
« : StyczeĹ 28, 2010, 20:42:16 » |
|
WITAM  .JESTEM MAMĄ 11MIES.DAWIDKA MAM PROBLEM Z ZĄBKOWANIEM BARDZO CIERPI CO MOGĘ MU PODAWAĆ PRÓCZ SYROPU PRZECIWBÓLOWEGO I SMAROWANIA DZIĄSEŁEK ŻELAMI Z APTEKI. MIAŁ TEŻ WYSYPKĘ NA CAŁYM CIELE NIE WIEM CZY BYŁO TO POWODEM ZĘBÓW CZY TEŻ DOSTAŁ JĄ OD NOWO ZMIENIONEGO PROSZKU SUCHE CZERWONE PLAMY ZUPEŁNIE JAK LISZAJ ALE LEKARZ STWIERDZIŁ UCZULENIE PRZEPISAŁ PŁYN DO SMAROWANIA I PRZESZŁO.JEŚLI KTOŚ MIAŁ Z WAS TAKI PRZYPADEK PROSZĘ O PORADĘ:)
|
|
|
|
|
|
karlinka
|
 |
« Odpowiedz #1 : StyczeĹ 29, 2010, 14:01:59 » |
|
Witam. O bolesnym ząbkowaniu już pisaliśmy. Odsyłam do działu Maluchy, do tematu "Ząbkowanie to tragedia".
|
"Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka"  Dzieci: Dominik (3 lata);
|
|
|
dorota30
nowa(y)
|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 10, 2010, 20:34:38 » |
|
witam! moja córcia rownież bardzo cierpiała jak wyżynały jej się górne jedynki chodziłam do jekarza żeby coś przepisał żeby dziecko tak nie cierpialo kazała dawac ibufen i tak wcale nie pomagalo kupilam zel do smarowania dziąseł polecony przez kolezankę jej dziecku pomagał a mojej małej nie nazywa sie DENTINOX .Jedyne wyjscie to cierpliwości chociaz szkoda maleństw ale cozrobić ja jakoś przezyłam chociaż było ciężko pozdrawiam
|
|
|
|
|
ajania
osesek
|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 11, 2010, 00:51:36 » |
|
Mojej córce pomagały czopki o nazwie VIBURCOL.Poleciła na je położna i sprawdziły się lepiej niż żele i leki przeciwbólowe.Dawkowanie jest w ulotce ale poprawa następuje po jakimś czasie(w naszym przypadku po 3 lub 4 dawkach).Mają one również działanie uspokajające.Pozdrawiam i życzę cierpliwości.
|
|
Ajania Dzieci: Alicja (13 lat); Patrycja (3 lata);
|
|
|
|
Ivy
|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 11, 2010, 08:26:14 » |
|
Żele tak naprawdę nic nie dają tylko masaż. Warto po prostu masować i masować i uważać na palec  te pierwsze szczoteczki do mycia ząbków nakladane na palec bardzo pomagają.zawsze można podać leki p.bólowe. Pozdrawiam. na mojego syna czopki nie działały. tylko masowanie.
|
|
Współczesny rodzic często nie wychowuje dziecka, ale je hoduje. Jak piękny egzotyczny kwiat.... Dzieci: Córka (5 lat); Syn (3 lata);
|
|
|
ksz30
nowa(y)
|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 11, 2010, 09:34:15 » |
|
witajcie, z tym masażem dziąsełek to prawda  mój synek to bardzo lubił i przynosiło mu to ulgę:) ma co prawda dopiero 2 ząbki na dole ale przy wyżynaniu narazie obyło się "wspomagaczy" typu żele,czopki-więc polecam- masować i jeszcze raz masować
|
|
Dzieci: Tymcio (30 miesięcy);
|
|
|
|
andzia17052007
|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 12, 2010, 10:32:18 » |
|
Witam, u mojej wyżynanie pierwszych ząbków na dole przeszlo w miare spokojnie tylko 2 czy 3 noce marudzila.. Lecz teraz mam koszmar w domu. Małej wyzynaja sie górne jedynki widze białe zabki pod dziąsłami.. aale wiadomo ze to jeszcze zejdzie.. W nocy marudzi, budzi sie co chwila, wiec śpi z ze mna i z mezem bo nie wydołałabym wstawac do niej co 10 minut. W dzien jest niedozniesienia, cały czas na rekach. Nie chce siedziec w krzesełku, bo zaraz sie wygina i histeria... Jest tak juz od tygodnia.. Chciałam jej pomasowac dziąsła ale nie chce, odpycha mnie rekami... widocznie ja to boli.. nie wiem co moge jeszcze jej dac.. Boje sie jej dac srodek przeciwbólowy... To moje pierwsze dziecko i jestem młoda mama.. Poradzcie mi.. z Góry dziekuje
|
|
Dzieci: Aleksandra (33 miesiące);
|
|
|
|
Ivy
|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 12, 2010, 12:31:41 » |
|
Jak najbardziej możesz jej dać środek p.bólowy dla dzieci.Po to one są
|
|
Współczesny rodzic często nie wychowuje dziecka, ale je hoduje. Jak piękny egzotyczny kwiat.... Dzieci: Córka (5 lat); Syn (3 lata);
|
|
|
|
Ivy
|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 12, 2010, 12:33:31 » |
|
Na ratunek przy bolesnym ząbkowaniu pomagają: 1. Preparaty do smarowania dziąseł, np. Baby Orajel, Calgel, Dentinox-Gel. 2. Łagodne środki przeciwbólowe i uspokajające, np. Chamomilla-Dagomed (lek homeopatyczny w postaci granulek), Viburcol (czopki homeopatyczne na stany niepokoju u niemowląt i dzieci oraz na bolesne ząbkowanie). 3. Leki o działaniu przeciwzapalnym (z ibuprofenem, np. Ibufen, Ibum). Pomagają, gdyż ząbkowaniu zwykle towarzyszy stan zapalny dziąsełek.
|
|
|
|
|
Najeli
nowa(y)
|
 |
« Odpowiedz #9 : KwiecieĹ 14, 2010, 13:39:49 » |
|
A kiedy Wasze maluchy zaczęły ząbkować? Mój jest wcześniakiem - ma 14 tygodni wieku urodzeniowego (8 tygodni wieku skorygowanego)... Czy fakt, że jest wcześniakiem może opóźnić wyżynanie ząbków?
|
|
|
|
|