Wśród moich znajomych popularna jest dieta wysokobiałkowa Dukana. Trzeba jej bardzo przestrzegać, bo każde odstępstwo od diety powoduje zatrzymanie spadku wagi a nawet ponowne tycie. Znam osobę, które przez dwa miesiące zrzuciła 8 kg. Nie wiem czy to dużo czy nie. Ja osobiście wolę aktywną formę odchudzania, czyli ruch.
Ja osobiście sprawdziłam tę dietę na sobie, oraz na moim mężu. Nigdy wcześniej nie stosowałam żadnej diety bo wydawało mi się że nie dam rady, że jak bede chciała to i tak zjem. Ale ta dieta daje taką motywacje jak w oczach znikają kolejne gramy, że dałam rade i ja!
Mąż ma dużyyy brzuszek, nadwage a jeśli się ma wiele do zrzucenia to kg szybciej lecą i jemu w ciągu miesiąca poszło 10kg. Ale potem na miesiąc wyjechał i nie miał go kto pilnowac i waga wróciła ale to z zaniedbania.
Ja miałam niewiele i 5kg chudłam przez 3miesiące, wiec różnica znaczna.
Jak każda dieta jest szkodliwa, szczególnie jak ludzie tracą po 20-30kg i wtedy dieta trwa nawet pół roku i więcej, brakuje niektórych składników, a znowu białka jest za wiele i to obciąża organizm. Mówi się o problemach z nerkami w tej diecie. Mnie ani mojego męża to nie spotkało. POLECAM ją i dużo mogłabym o niej pisac:)