Nag��wek Nag��wek SklepPortal
Strony:
1 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: problem z mową  (Przeczytany 2474 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
magena83
nowa(y)

problem z mową
« : Luty 02, 2010, 19:12:18 »

witam ,mam córeczke która skończyła właśnie 22 miesiące i nic nie chce mówić ,martwi mnie to ale nasza lekarka twierdzi że ma jeszcze czas.Czy to normalne że dziecko nie mówi mama ani tata.
logopeda
Ekspert na forum

Odp: problem z mową
« Odpowiedz #1 : Luty 02, 2010, 22:15:13 »

Każde dziecko rozwija się w swoim indywidualnym tempie, dlatego nie należy porównywać naszych pociech do dzieci sąsiadów i znajomych.
Dotyczy to również rozwoju języka.
Jednak z drugiej strony warto się czasami bliżej przyjrzeć temu, co nas niepokoi.
Twoja córka skończyła 22 miesiące, dzieci w tym wieku są na etapie wyrazu, posługują się prostymi wyrazami, wyrazami dźwiękonaśladowyczymi, a za moment wejdą w okres zdania, który to przypada na 2-3 rok życia.
Napisała Pani, że córeczka nie mówi mama i tata, a czy są jakieś inne słowa? Jak komunikuje się z Państwem? Jak sygnalizuje swoje potrzeby? Jak funkcjonuje w grupie rówieśników?
Tak naprawdę nie mając obszernego wywiadu na temat rozwoju dziecka, przebiegu ciąży i porodu, ewentualnych chorób przebytych przez dziecko, ciężko jest stwierdzić czy przyczyną wolniejszego rozwoju mowy jest indywidualne tempo, czy też istnieje jakaś inna przyczyna.

Dzieci, których rozwój psychoruchowy był opóźniony, dzieci, które później zaczęły głużyć i gaworzyć, zaczynają również później mówić.
Warto wesprzeć je w tym procesie, aby było im łatwiej i aby nie ponosiły porażek. Myślę, że pani wątpliwości może rozwiać wizyta u logopedy, najlepiej u takiego, który specjalizuje się w pracy z małymi dziećmi (specjalista wczesnej interwencji), oceni pracę i budowę artykulatorów, wypyta o rozwój córeczki i pokaże jak stymulować rozwój mowy córki.

W razie pytań, proszę śmiało pisać.
Pozdrawiam

Marta Baj
logopeda specjalista wczesnej interwencji logopedycznej
www.logop-logopedia.prv.pl
Logopeda specjalista wczesnej interwencji
terapeuta integracji sensorycznej
instruktor masażu Shantala
terapeuta ręki
autor książki "Barwy świata"
Marta Baj
amelia
nowa(y)

« Odpowiedz #2 : Marzec 02, 2010, 13:29:03 »

Ja również mam problem, chodzi o chłopca w wieku 3 lat 4 m-cy, który nadal nie mówi w sposób poprawny. Nie potrafi mówic pełnymi zdaniami, zamiast mama mówi mam, tata - tat, dziadek - toć i wiekszosc słów które jako tako zna mówi po swojemu. Ma bardzo wąski zakres słów jak nie wie co powiedziec to najczesciej pokazuje rękoma lub na cos wskazuje.
Czy wizyta u logopedy cos pomoze, czy są jakies cwiczenia językowe zeby poprawic jego mowę??? Proszę o odpowiedź
logopeda
Ekspert na forum

« Odpowiedz #3 : Marzec 03, 2010, 19:10:09 »

Wizyta u logopedy pomoże jak najbardziej, przede wszystkim dostanie Pani wskazówki jak stymulować mowę dziecka. Proszę jednak nie zapominać, że mowa dziecka 3 letniego się rozwija, pewne wady wymowy są normą w tym wieku, jeśli jest ich kilka to zdarza się, że nie rozumiemy zupełnie naszego dziecka. Zadaniem logopedy jest wychwycić nieprawidłowości i skonstruować plan terapii stosownie do wieku.
Przyczyny nieprawidłowości w rozwoju mowy oraz przyczyny wad wymowy są różne, czasami jest to wynik nieprawidłowej budowy lub niskiej sprawności artykulatorów, innym razem okazuje się, że dziecko ma wadę słuchu itp. W zależności od potrzeb różne są ćwiczenia, dostosowane oczywiście do możliwości, przyczyn, wieku a nawet zainteresowań dziecka. Przecież nauka w tym wieku musi być w formie zabawy.
Pozdrawiam

Marta Baj
logopeda specjalista wczesnej interwencji logopedycznej
terapeuta ręki
www.logop-logopedia.prv.pl
Logopeda specjalista wczesnej interwencji
terapeuta integracji sensorycznej
instruktor masażu Shantala
terapeuta ręki
autor książki "Barwy świata"
Marta Baj
Strony:
1 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.