Nag��wek Nag��wek SklepPortal
Strony:
1 2 3 4 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: Danonki są zdrowe czy nie zdrowe dla niemowlaka?  (Przeczytany 8186 razy)
m271
rozmowna(y)

Odp: Danonki są zdrowe czy nie zdrowe dla niemowlaka?
« Odpowiedz #10 : Luty 18, 2010, 12:06:34 »

Zasady rozszerzania diety niemowląt znam, mam w domu maluszka ze skazą białkową więc u mnie serki i jogurty odpadają,,,starsza córka jadła nabiał jak skończyła 18 miesięcy.Ale piła mleko modyfikowane więc mogłam troszkę z tym poczekać.Może jestem marudna ale wiem ile problemów może sprawić nietolerancja mleka krowiego i chyba dlatego byłabym ostrożna.
Dzieci: Ola (8 lat); Helenka (30 miesięcy); Jan (8 miesięcy);
sylwana
uzależniona(y)

« Odpowiedz #11 : Luty 18, 2010, 12:22:10 »

schematy są tylko jakiegoś rodzaju wytyczną.
jogurty, kefiry, serki są to produktu oczywiście z mleka ale podane procesom fermentacji i ukwaszania dzięki czemu są lepiej strawne dla naszego organizmu.
Dla mnie w tych jogurtach dla dzieci o których pisze m271 dziwne jest to ze nie trzeba trzymać ich w lodówce tak jak każdy inny naturalny produkt mleczny.

Co do wprowadzania mleka krowiego po pierwszych urodzinach zdania w tej kwestii są podzielone, najgłośniej słyszymy głos producentów mleka modyfikowanego i sponsorowanych przez nich lekarzy.
Ja karmiłam mniej więcej do 15 miesiąca piersią i chciałam małą przestawić na modyfikowane, nie chciała go nawet spróbować, próbowałam rożnych i w proszku i takich w płynie - zaciśnięta buzia nawet jak jej do czegoś wmieszałam to wypluwała. W 18 miesiącu na zalecenie pediatry dostała krowie i piła aż jej się uszy trzęsły. Oczywiście najpierw dostała niewiele, ponieważ nie było żadnej złej reakcji a mleko jej wyjątkowo smakowało zwiększyłam jego ilość.
Raz chciałam zobaczyć czy modyfikowane może pójdzie i zamiast krowy dałam jej takie z kartonika i nie chciała pić.
Dzieci: Ulka (6 lat);
m271
rozmowna(y)

« Odpowiedz #12 : Luty 18, 2010, 12:36:51 »

Piszesz do mnie takim tonem jakbym miała 10 lat nie rozumiała pewnych oczywistych kwestii, aktualnie wychowuje 2 dziecko i wiem dużo na temat kwestii jakie tu poruszamy uwierz mi Uśmiech
Tylko nie tozumiem tego wyścigu jaki czasem można zaobserwować, która mama poda dziecku coś wcześniej mimo, że jest ogólnie przyjęta zasada aby nie podawać produktów na bazie mleka krowiego przed ukończeniem chociaż 1 roku życia ideałem jest dieta bezmleczna do 2 roku życia ale tu mówimy już o profilaktyce alergicznej lub dietach bezmlecznych bo w innych przypadkach to ja bym tez do 2 latek nie czekała z odrobiną serka czy jogurtu.Serek, który polecałaś wyglada bardzo sensownie i to akurat jest fajna opcja ale jak czytam o mamie 6 miesięcznego niemowlaczka karmionego danonkiem to nie jestem pewna czy to jest ok.
jeśli chodzi o mleko modyfikowane i zmowę lekarzy i producentów mleka to podobne argumenty już słyszałam gdy obie brałyśmy udział w dyskusji na temat szczepień dodatkowych  Uśmiech :)tylko, że tam była mowa o lekarzach i koncernach farmaceutycznych,,,,ja nie będę kwestionować tego czy dzieci powinny takie mleczko pić, być może picie mleka modyfikowanego po 2 roku życia to przesada ale sama osobiście znam mamy, które tak nie uważają.

m271
rozmowna(y)

« Odpowiedz #13 : Luty 18, 2010, 12:39:05 »

A deserki Nestle czy Humana to tylko alternatywa dla mam, które jednak nie chcą podawać mleka krowiego.Ja wychodzę z założenia, że skoro są dostępne dla dzieciaczków w danej grupie wiekowej to tak powinno być.
Ivy
super mama

« Odpowiedz #14 : Luty 18, 2010, 12:49:55 »

A mnie ciekawi dlaczego w innych krajach mleko krowie jest wprowadzane od 6 miesiąca? Wg schematu (Polskiego) produkty mleczne (serki jogurt itp.) są po 10 miesiącu więc jeśli mam zdrowe dziecko nie widzę przeciwskazań do ich wprowadzania tym bardziej, że tak jak pisałam wyżej, jest to mleko przetworzone i podajemy np. raz dziennie albo kilka razy w tygodniu. Co do danonków to wiadomo, że są dozwolone po 3 roku życia i było to już przedyskutowane.
Współczesny rodzic często nie wychowuje dziecka, ale je hoduje. Jak piękny egzotyczny kwiat....
Dzieci: Córka (5 lat); Syn (3 lata);
m271
rozmowna(y)

« Odpowiedz #15 : Luty 18, 2010, 12:52:05 »

http://www.edziecko.pl/jedzenie/1,79379,7470068,Mleko_dla_dzieci__krowie_czy_modyfikowane_.html to też jakiś głos w naszej dyskusji Uśmiech
m271
rozmowna(y)

« Odpowiedz #16 : Luty 18, 2010, 12:55:22 »

Wiesz mamy znajomych w Hiszpanii i tam zaleca się podawanie 6 miesięczniakom pomarańczy :)a u nas jest to uznane za silny alergen jak większość cytrusów.
Ivy
super mama

« Odpowiedz #17 : Luty 18, 2010, 12:56:11 »

No właśnie i tu jest napisane dokładnie o mleku krowim jako o głównym posiłku, że się nie zaleca a ....Mleko zsiadłe, maślanka, kefir, jogurt czy mleko acidofilne zawierają tyle samo wapnia, co zwykłe mleko krowie. Mogą więc stanowić doskonały zamiennik dla mieszanki modyfikowanej albo mleka słodkiego.
Współczesny rodzic często nie wychowuje dziecka, ale je hoduje. Jak piękny egzotyczny kwiat....
Dzieci: Córka (5 lat); Syn (3 lata);
sylwana
uzależniona(y)

« Odpowiedz #18 : Luty 18, 2010, 13:09:01 »

m271 ależ ja ani razu nie wątpiłam w Twoją wiedzę, wydawało mi się że wymieniamy się jakimś poglądami i wiedzą.
Dawanie danonków półrocznemu dziecku uważam za nieodpowiednie (skoro sam producent poleca jej przedszkolakom), pisałam że z mlecznymi produktami fermentowanymi koleżanka "serki" może poczekać bo pewnie jej maluszek jeszcze jakieś mleko pije ( no chyba że tym danonkiem zapycha się po schabowym z kapustą Duży uśmiech)
Ja tez uważam ze ten wyścig co się wcześniej dziecku poda jest jakimś obłędem tak jak by życie dziecka miało trwać kilka lat a nie kilkadziesiąt. moja mała była karmiona wyłącznie piersią do 6 miesiąca i bardzo ostrożnie i powoli rozszerzałam jej dietę.
wiesz z tymi producentami niestety jest tak że starają nam się wszystko wcisnąć i do wszystkiego trzeba podchodzić rozważnie.
Producenci żywności dla niemowląt również przyczynili się do tego wyścigu z rozszerzaniem diety, jak by mogli to na słoikach by pisali podawać od pierwszych dni życia płodowego. 
Co do mleka krowiego nie wiem jak ty ale ja jestem chowana na mleku krowim, takim zwykłym w proszku i na zdrowie nie narzekam.
a co do mleka modyfikowanego to nie jest zły wybór (nawet po drugich urodzinach) ale nie jedyny. Ja nikogo nie chcę przekonać że ma dawać takie czy inne mleko - chce przekonać do tego ze z rozszerzaniem diety nie ma się co spieszyć trzeba to robić ostrożnie uwzględniając schematy. Chociaż np jestem przeciwna zbyt wczesnemu wprowadzaniu glutenu do diety dziecka.

a ten serek jest naprawdę bardzo smaczny Duży uśmiech
sylwana
uzależniona(y)

« Odpowiedz #19 : Luty 18, 2010, 13:09:34 »

No właśnie i tu jest napisane dokładnie o mleku krowim jako o głównym posiłku, że się nie zaleca a ....Mleko zsiadłe, maślanka, kefir, jogurt czy mleko acidofilne zawierają tyle samo wapnia, co zwykłe mleko krowie. Mogą więc stanowić doskonały zamiennik dla mieszanki modyfikowanej albo mleka słodkiego.

się nie zaleca - zakazu nie ma Duży uśmiech
Strony:
1 2 3 4 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.