Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 2 3 4 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: Danonki są zdrowe czy nie zdrowe dla niemowlaka?  (Przeczytany 9128 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
*aneta*
uzależniona(y)

Odp: Danonki są zdrowe czy nie zdrowe dla niemowlaka?
« Odpowiedz #30 : Marzec 17, 2010, 15:36:59 »

Zanim zaczelam wprowadzac pokarmy stale u Alexa, mialam okazje rozmawiac o tym z pania dietetyk z mojej przychodni i miedzy innymi zostalam poinformowana o tym, ze od poczatku moge mu dodawac mleko krowie do posilkow w takich przypadkach jak np.puree ziemniaczane, tak wiec jadl nasze ziemniaczki, dynie z odrobina mleka krowiego, od kilku miesiecy raz w tygodniu je owsianke ode mnie i nigdy nie mielismy zadnej reakcji zoladkowej. W dalszym ciagu pije mleko modyfikowane, jogurty teraz je przerozne ale zaczynalismy od naturalnego z dodatkiem owocow.

Dzieci: Alex (3 lata); Alicia (16 miesięcy);
tybetyia
Gość
« Odpowiedz #31 : Czerwiec 23, 2010, 09:16:49 »

Kochane Mamy, mleko krowie przeznaczone jest dla krowiego potomka nie dla naszego, uważajcie z podawaniem szczególnie niemowlakom, im wcale nie jest ono potrzebne, można w wielu innych formach dać to co  cennego zawiera. Na przykład w Anglii zalecają mleko krowie dopiero po ukończeniu przez dziecko drugiego roku życia! A jeśli chodzi o danonki, tak jak i wszelkie jogurty słodkie szczególnie dla niemowlaków, moim zdaniem totalnie niewskazane, sam cukier. Dużo lepiej jest zmiksować świeże owoce z jogurtem naturalnym. Pozdrawiam
mamaoli
rozmowna(y)

« Odpowiedz #32 : Czerwiec 23, 2010, 11:18:21 »

Dowod na to ze reklama jest najwazniejsza. Ale nawet przygladajac sie reklamie widac, ze Danonki nie sa dla niemowlat a dla dzieci w wieku przedszkolnym. Duzo mam daje maluszkowi te danonki nie wiedzac tak na prawde po co a kierujac sie tylko moda i reklama. Nawet na stronie producenta jest wyraznie napisane ze jest to produkt dla dzieci po 3 roku zycia. Wiec chyba jasne, ze nie jest to dla niemowlat. Ostatnio tez mnie zdziwilo ze moja znajoma karmi dumnie dziecko (7m-cy) jakimis podrobkami danonkow z biedronki. Pytanie po co. A wszedzie czytalam ze prawdziwe jogurty zalecane sa po 1 roku zycia a wczesniej sa takie specjalne, delikatniejsze z bobvity czy inne. jogurty zawieraja za duzo kultur bakterii jak dla kilkumiesiecznego dziecka...
Dzieci: Ola (30 miesięcy);
mamaoli
rozmowna(y)

« Odpowiedz #33 : Czerwiec 23, 2010, 11:29:09 »

co do takiego czegos jak pomarancze - jest to owoc ktory w naszej strefie klimatycznej naturalnie nie wystepuje dlatego moze wywolywac alergie w przeciwienstwie do wspomnianej Hiszpanii - gdzie pomarancze sa czesciej spotykane i od pokolen sa jedzone, bo tam jest to naturalne. Duzo ludzi zapomina ze zywienie jest bardzo zalezne od strefy klimatycznej itp. My potrzebujemy innej nieco diety niz np na poludniu Europy czy w Afryce Uśmiech
Dzieci: Ola (30 miesięcy);
m271
rozmowna(y)

« Odpowiedz #34 : Czerwiec 23, 2010, 12:12:57 »

mamooli nikt tu nikogo nie zachęca do podawania dziecku pomarańczy,,,,dyskusja dotyczyła chęci podawania dzieciom danonków i innych wynalazków na bazie mleka krowiego, które są potencjalnie dla dzieci mało zdrowe i mogą wywołać alergię,,,a wzmianka na temat pomarańczy to była taka mała dygresja na temat różnic pomiędzy różnymi schematami żywienia.

Zahaczyłyśmy w tej dyskusji o podawanie mleka modyfikowanego lub alternatywę w postaci mleka krowiego i jego przetworów ( a raczej odpowiedniej pory kiedy powinno się to mleko podać

a karmienie dziecka danonkami lub czymś podobnym w wieku niemowlęcym to głupota,,,,
Dzieci: Ola (8 lat); Helenka (33 miesiące); Jan (11 miesięcy);
ita
sympatyczka(k) forum
**

« Odpowiedz #35 : Czerwiec 23, 2010, 13:16:08 »

Mojemu synkowi podawałam jogurt dla jego grupy wiekowej, zdaje się ze był z nestle dla dzieci po 6 miesiącu życia. I chyba powinno się przestrzegać takiej zasady, oczywiście można czasem spróbować podać coś nowego nieco wcześniej, ale bez przesady.

"Na przykład w Anglii zalecają mleko krowie dopiero po ukończeniu przez dziecko drugiego roku życia!"

Z tym niestety nie mogę się zgodzić, ponieważ pracuje w przedszkolu i nie raz byłam świadkiem, że niespełna rocznym dzieciom podaje się mleko krowie zimne z lodówki! - niestety : (
Dzieci: Kacperek (30 miesięcy);
*aneta*
uzależniona(y)

« Odpowiedz #36 : Czerwiec 23, 2010, 13:42:12 »

Na przykład w Anglii zalecają mleko krowie dopiero po ukończeniu przez dziecko drugiego roku życia!
Tybetyia picie mleka i dodawanie go do jakichs posilkow to dwie rozne sprawy. Tak sie sklada ze tez mieszkam w Anglii i owszem mleko krowie od dwoch lat ale jako dodatek do zupy, ziemniakow czy innych zaleca sie wprowadzac rownomiernie z wprowadzaniem posilkow stalych do diety dziecka. Rozne oczywiscie zdania na ten temat, ja sie dostosowalam troszke pozniej gdy Alex mial okolo roku, jak juz wspomnialam dalej pije mleko modyfikowane ale np owsianke je na pasteryzowanym. U nas sie to sprawdzilo, nie mamy problemu ze zmiana mleka bo organizm juz dawno je zaakceptowal.

Dzieci: Alex (3 lata); Alicia (16 miesięcy);
Strony:
1 2 3 4 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.