MoniaM
sympatyczka(k) forum

|
 |
« Odpowiedz #20 : Maj 03, 2010, 21:44:07 » |
|
Wszystkie mleka z oznaczeniem ha sa dla alergikow. Tylko, ze efekty nie beda juz nastepnego dnia!!! Trzeba na efekty troszke poczekac (ja mysle, ze ok 3tyg).
Czy to znaczy, że np. wysypka może pojawić się na skórze dziecka nawet po 3 tyg. od czasu spożycia alergizującego mleka, a bezpośrednio po jego spożyciu niekoniecznie? Drogie mamy alergików, jakie macie doświadczenia z tym związane?
|
|
|
|
|
|
marti
|
 |
« Odpowiedz #21 : Maj 04, 2010, 10:36:41 » |
|
Tzn. u nas wysypka, a raczej plamy wychodziły zawsze po 2-3 dniach.Oczywiste, że nie tego samego dnia:)Ale żeby po 3 tygodniach?!To w jaki sposób wykluczyć po czym naprawdę ta wysypka wychodzi?przez 3 tygodnie dziecko ile różnych pokarmów zje które mogły je uczulić oprócz mleka?Chyba, że chodzi cdziecko, które pije tylko mleko czyli do 6 m-ca.Ale i tak aż 3 tyg na reakcję alergiczną?
|
|
Dzieci: Stasio (3 lata);
|
|
|
MoniaM
sympatyczka(k) forum

|
 |
« Odpowiedz #22 : Maj 04, 2010, 13:35:32 » |
|
Tak, marti, pisząc "bezpośrednio po jego spożyciu", miałam na myśli właśnie 1-3 dni, choć czytałam, że reakcja alergiczna może wystąpić już nawet po paru godzinach. Te 3 tyg. przykuły moją uwagę, bo gdy w końcu zdecydowałam się podać mojej Małej kaszkę na mleku modyfikowanym, to nic jej nie wyszło poza niewielką żółtą plamką na czole. Kiedy więc przestałam jej dawać tę kaszkę, to po jakimś tygodniu-dwóch wyszła jej silna reakcja alergiczna głównie na plecach, ale też na rączkach i brzuszku. Nie wiem więc czy to po tamtej kaszce czy po czymś innym, co jadła później. Najgorsze, że nasz tutejszy lekarz (przebywamy teraz w Niemczech) stwierdził, że ta wysypka to problem dermatologiczny bez podłoża alergicznego i żeby przy odstawianiu od piersi podawać zwykłe mleko modyfikowane. Nazwał to atopowym zapaleniem, ale uważa, że to nie od jedzenia. Czuję się strasznie zdezorientowana w tej chwili.
|
|
|
|
|
|
mama Filipka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #23 : Maj 05, 2010, 09:04:31 » |
|
Piszac o 3tyg nie chodzilo mi o wyjscie wysypki :PTylko o pozbycie sie wszelkich alergenow. Chodzilo mi o to, ze wybierajac mleko i przechodzac na nowe nie mozna stwierdzic po 2-3dniach, ze nowe mleko tez jest do bani. Poniewaz z organizmu musi wyjsc wszystko z poprzedniego mleczka i organizm musi sie przestawic na to nowe. A ten proces trwa. Nie mowie tu o wysypce, poniewaz wysypka wychodzi czesto tego samego badz nastepnego dnia i po odstawieniu alergenu po 3dniach powinna zniknac. Ale to nie oznacza, ze dziecko nie ma juz tego alergenu w sobie. A piszac do mamy Wojtusia napisalam, ze nie wprowadzalabym teraz nowych pokarmow tylko najpierw dobrala odpowiednie mleko. Zwlaszcza, ze Wojtus ma niecale 4mce, wiec z marcheweczka moze jeszcze poczekac :PJezeli teraz zacznie wprowadzac nowe pokarmy to nigdy nie bedzie pewna czy to reakcja na mleko czy na jakas nowosc.
|
|
|
|
|
kasssssia
osesek
|
 |
« Odpowiedz #24 : Maj 14, 2010, 09:53:13 » |
|
od poczatku miałam za mało pokarmu wiec mala juz w szpitalu byla dokarmiana i później w domu nanem jak sie okazalo po 2 tygodniach miala okropna wysypke ktora sie nasilala po posilkach, dochodziły do tego problemu z brzuszkiem mala cały czas parla, prężyła sie spała niespokojnie czasme krzyczala po 20 minut, czasem zwracala cale jedzenie . Poszlismy do pediatry która doradzila zmiane mleka na nutramigen ( mój pokarm zanikl po 2 tygodniach) powiedziala ze moze to byc niedojrzalosc przewodu pokarmowego lub alergia i narazie trzeba sie wstrzymac od podawania mleka modyfikowanego. Po 2 tygodniach Julce jak ręką odjął piękna skóra, nie pręży się i juz sie ucieszyliśmy , ale zaczęly sie problemy z kupkami, były zielone, śmierdzące czasem wodniste a nawet w bardzo ciemnym kolorze. Więc zaczelismy podawanie dicoflory i pomogło co prawda dopiero po 6 tygodniach ale kupka znowu jest żółta i ładna:D a co do mleka przestawienie było koszmarem Julka płuła nie chciala jeść złościla sie 24h mordęgi, aż ja juz płakałam z nerwów, ale męka sie opłaciła po 24 godzinach mala była juz tak głodna ze zjadła cała porcę. A po tygodniu juz zjadala tyle ile powinna:D Oczywiscie kąpiemy ja w oilanie i uwazam ze jest rewelacyjny. a co do zmian skórnych spróbujcie posmarować tym czym smarujecie dziecko zeby sie nei odpazylo. Nam najlepiej pomagala maść robiona w aptece, na odpażenia. Mala jest jeszcze za mala na testy alergiczne ale jak skonczy 6 miesiecy bedziemy próbować podać jej jakieś mleczko ha i zobaczymy jak bedzie reagować.
Najczęściej dzieci wyrastają z alergi do ukończenia 3 roku zycia wiec głowa do góry dziewczyny powinno byc dobrze:D
|
|
Dzieci: Julka (27 miesięcy);
|
|
|
Rybka
nowa(y)
|
 |
« Odpowiedz #25 : Czerwiec 24, 2010, 23:45:38 » |
|
Mój syn ma AZS i na początku podawałam mu Bebilon Pepti objawy troszkę się zmniejszyły i na pewnym etapie się zatrzymały dlatego też pediatra przepisał mu Nutramigen i skóra zrobiła się fajniejsza, ale nie do końca zagojona.Od 3 tygodni smaruje syna maścią z hydrokortyzonem i już prawie wszystko zniknęło.Mam pytanie czy któraś z Was smarowała taką maścią swoje dziecko?Jeśli tak to czy nadal jej używacie?Czy skóra całkowicie się wyleczyła?Jak długo stosowałyście.Będę wdzięczna za odpowiedź.Pozdrawiam wszystkie mamy 
|
|
Dzieci: Patryk (27 miesięcy);
|
|
|
|
AsiaB
Gość
|
 |
« Odpowiedz #26 : Czerwiec 30, 2010, 12:42:47 » |
|
Cześć Dziewczyny!
Postanowiłam podzielić się z Wami moim doświadczeniem z alergią. Nasza mała Ada choruje na azs od 8 miesiaca życia. Karmię piersią ale też dostaje nutramigen. Skóra bardzo brzydka, nawracające wysypki na całym ciele. Mała ma teraz 10 miesiecy i nadal nie mozemy sobie z tym poradzić. oczywiscie podajemy zyrtec i całą masę maści z hydrokortisonem włącznie. Dopiero wizyta u homeopaty i sugestia że to może być soja dużo zmieniły. Od kilku dni nie jem nic co zawiera soję (jest to bardzo trudne bo ona jest wszędzie) i jest duzo lepiej. Także warto przyjrzec sie diecie może to jakaś mała rzecz... poza tym do pielęgnacji stosujemy atopicair. pozdr
|
|
|
|
|
agarutkosia
nowa(y)
|
 |
« Odpowiedz #27 : Lipiec 21, 2010, 09:12:06 » |
|
Witam moje drugie dziecko jest na bebilonie pepti bo nma skaze białkowa,ogólnie toleruje dobrze te mleko tylko strasznie ulewa i do mleka dodaje Nutriton i jest lepiej.Pozdrawiam
|
|
|
|
|