Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 2 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: klaps - dac czy nie dac?  (Przeczytany 6788 razy)
marylka
nowa(y)

klaps - dac czy nie dac?
« : Styczeń 31, 2009, 17:01:37 »

od narodzin malego a nawet i przed mowilam sobie: nigdy nie skarce malego klapsem. ale ostatnio jestem na krawedzi, mam wrazenie ze NIC nie skutkuje i resztkami woli bronie sie by nie dac klapsa.... sama juz nie wiem Smutny
przeczytalam ten artykul http://www.osesek.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=637:rpo-kary-cielesne-wobec-dzieci-naruszajp-ich-godnop-sp-sprzeczne-z-prawem&catid=62:wychowanie-dziecka&Itemid=141 ale wcale madrzejsza przez to nie jestem. jak sobie radzicie??
Ivy
absolutnie zadomowiona

Odp: klaps - dac czy nie dac?
« Odpowiedz #1 : Styczeń 31, 2009, 21:53:06 »

Ja dałam klapsa kilka razy i powiem ci że źle się z tym czułam. Efekt był, owszem, tyle że wolałabym nie takim sposobem. Staram się rozmawiać, tłumaczyć, grozić, zrobiłam miejsce gdzie wysyłam za karę. Czasami inaczej się nie da chociaż uważam że tak naprawdę klaps jest wynikiem braku cierpliwości. Dzisiaj klaps jutro dwa.....a potem człowiek nie panuje....tak myślę.
Życzę spokoju i zrozumienia naszych małych bąbelków (również sobie) One wiele rzeczy robią by zwrócić naszą uwagę.
Współczesny rodzic często nie wychowuje dziecka, ale je hoduje. Jak piękny egzotyczny kwiat....
Dzieci: Córka (5 lat); Syn (3 lata);
mamajasia
nowa(y)

« Odpowiedz #2 : Luty 01, 2009, 12:27:02 »

ja jeszcze nie jestem na tym etapie, ale tak sobie mysle: czy danie klapsa nie uruchamia pewnej lawiny? tzn czy pozniej udaje sie zalatwiac sprawy bez klapsa, bo skutkuje juz tylko klaps?
u-boot
sympatyczka(k) forum
**

« Odpowiedz #3 : Luty 01, 2009, 16:29:30 »

Ja dałam klapsa kilka razy i powiem ci że źle się z tym czułam.

dokladnie! mi sie zdarzylo raz, nie dosc ze nie zalatwilo to tematu to jeszcze mialem wyrzuty sumienia i czulem sie z tym zle, bylem zly na siebie ze nie dalem rady. mysle ze to po prostu nic innego jak wyraz bezsilnosci - inna rzecz, ze w niektorych sytuacjach wylacza sie racjonalne myslenie Smutny
Agusia
osesek
*

« Odpowiedz #4 : Luty 03, 2009, 14:51:38 »

Ja to myślę tak, klaps to wynik bezradności rodzica i nic nie daje dziecku oprócz informacji "jestem zły/zły mogę uderzyć bo tak się rozładowuje napięcie" a następnym razem jak maluszek będzie zły na Ciebie uderzy... Niezdecydowany
nie mówię że nigdy mi się nie zdarzyło, nie jestem idealna...ale zawsze przepraszam i mówię że źle zrobiłam a następnym razem jak mnie znów zdenerwuje zaciskam zęby i staram się przeczekać.... Smutny każdego czasem emocje ponoszą, ale my jesteśmy rodzicami i dzieci z nas biorą przykład, od nas zależy jakim człowiekiem będzie nasz Maluszek  Uśmiech
Dzieci: Hanusia (6 lat); Bartuś (4 lata);
Olka
nowa(y)

« Odpowiedz #5 : Luty 03, 2009, 18:22:50 »

Czasem brakuje nam cierpliwości jesteśmy zmęczone nasze maleństwo rozrabia jak się tylko da czasem nawet mamy wrażenie że wszystko co robi to na złość Mrugnięcie Ja też nie jestem na tym etapie mój synek mało co rozumie ale już dziś wiele rzeczy próbuje wymusić płaczem. Jak uczyłam samodzielnego zasypiania w łóżeczku i trwało to od 20 do 23 i brakowało mi sił to liczyłam do 10-ciu. Pomaga Uśmiech My rodzice musimy się nauczyć cierpliwości a klaps w wychowaniu dziecka tu nic nie pomoże a nawet zaszkodzi bo przemoc budzi przemoc
Agusia
osesek
*

« Odpowiedz #6 : Luty 04, 2009, 12:50:44 »

Olka zgadza się... Uśmiech
monike
nowa(y)

« Odpowiedz #7 : Luty 25, 2009, 18:40:51 »

Choć ja osobiście jeszcze nie mam takiego problemu uważam, że klaps powinien być dany w ostateczności. Dla mnie jest to już ostatnia z kar jaką możć dziecku. Dziecko powinno wiedzieć że klaps to kara za naprawdę złe zachowanie.
Dzieci: wiktoria (4 lata);
anaidd
...Dziecko to skarb!!!...
nowa(y)

« Odpowiedz #8 : Luty 26, 2009, 12:29:01 »

Cześć!
...nie miły temat..uff ale macie rację dziewczyny...klaps to bezradność rodzica i brak cierpliwości a nic nie pomoże tylko zdaje cierpienie malutkiemu bezbronnemu dziecku.Zdarzyło mi sie to kilka razy  Płacz ale nauczyłam się panować nad sobą i obrałam inną taktykę  Duży uśmiech ...przeszłam na tłumaczenie dziecku...i o dziwo POMAGA!!!!!!!!!!! stanowczym tonem mówię o co chodzi lb wyprowadzam do innego pokoju ,daje mi to czas na ochłonięcie i małemu też pokazuję że robi żle.Pozatym słyszałam że dziecko które dostaje klapsy uczy się tego samego co widać pożniej (bije inne dzieci,lub podnosi rękę na rodzica)!!!
Więc ja nie pamiętam kiedy mój synuś dostał klapsa Uśmiech... jednak można drogie mamy,szukajmy na wszytko co złe sposobu..
 Buziak
Dzieci: JAKUB (5 lat); BLANKA SOFIE (4 lata);
Agusia
osesek
*

« Odpowiedz #9 : Marzec 05, 2009, 08:23:11 »

wiecie co...ja mam taki sposób (pomaga i mnie i Hani...obie mamy chwilkę żeby ochłonąć Uśmiech ) mówię jej że liczę do 3 i jak nie przestanie psocić...to będzie kara albo klaps...pewnie nie powinnam straszyć klapsem  Z politowaniem ale za każdym razem liczenie działa i ani razu nie doszłam do 3  Duży uśmiech Duży uśmiech
Strony:
1 2 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.