Nag��wek Nag��wek SklepPortal
Strony:
1 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: 4 miesięcznr dziecko nie głuży  (Przeczytany 2074 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
gamasa
nowa(y)

4 miesięcznr dziecko nie głuży
« : Marzec 01, 2010, 19:52:46 »

Witam.
Mój wnuk skończył 4 miesiace i jeszcze nie głuży. Jest bardzo spokojnym dzieckiem , prawie nie macha rączkami i nóżkami tak jak inne dzieci w tym wieku. Wodzi oczami i usmiecha się - ale nic więcej. Bardzo się martwię a rodzice nie widzą problemu i są zadowoleni że mały nie jest "męczący".Dlatego nie zwracają na to uwagi lekarzowi pediatrze podczas wizyt kontrolnych.
Czy ja jestem przewrażliwiona ? 
logopeda
Ekspert na forum

Odp: 4 miesięcznr dziecko nie głuży
« Odpowiedz #1 : Marzec 02, 2010, 16:07:37 »

Głużenie zwykle pojawia się między pierwszym a trzecim miesiącem życia, więc warto skonsultować się z logopedą wczesnej interwencji, który sprawdzi czy wszystko jest w porządku.  To są jednak ramy metodyczne i często zdarza się, że dzieci wykraczają poza nie i rozwijają się swoim własnym tempem, dotyczy to także rozwoju mowy.
Wspomniała Pani jednak, że wnuk jest mało ruchliwy, a jak wygląda motoryka, kontrola głowy, unoszenie głowy, jak wnuk spędza dzień, czy śmieje się?
Dziecko 3 miesięczne zwykle w pozycji na brzuchu zaczyna unosić głowę, między 3-4 miesiącem leżąc na plecach obraca się na bok i na brzuch, zaczyna być zainteresowane swoimi rączkami, często je dotyka, ogląda oraz wkłada do buzi i to dzięki dłoniom eksploruje świat, gdyby opisała Pani więcej, a także to jak przebiegała ciąża i sam poród byłyby to jakieś wskazówki dla mnie. Jeśli powyższe zachowania nie występują, sądzę, że warto skonsultować się nawet z neurologiem dziecięcym, Nie chciałabym Pani straszyć, bo bardzo trudno jest udzielać rad nie widząc dziecka, ale rozwój ruchowy idzie w parze z rozwojem mowy dziecka, więc warto patrzeć na dziecko całościowo. Proszę śmiało pytać, jeśli pojawią się kolejne wątpliwości.

Pozdrawiam serdecznie
Marta Baj
specjalista wczesnej interwencji logopedycznej
terapeuta ręki

www.logop-logopedia.prv.pl
Logopeda specjalista wczesnej interwencji
terapeuta integracji sensorycznej
instruktor masażu Shantala
terapeuta ręki
autor książki "Barwy świata"
Marta Baj
Strony:
1 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.