Nag��wek Nag��wek SklepPortal
Strony:
1 2 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: torba do szpitala?  (Przeczytany 3983 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
malinka
osesek
*

torba do szpitala?
« : Marzec 09, 2010, 13:22:40 »

Bardzo proszę o pomoc doświadczone mamy  Uśmiech co zabrać ze sobą do szpitala, o czym nie można zapomnieć?
karlinka
super mama

Odp: torba do szpitala?
« Odpowiedz #1 : Marzec 09, 2010, 13:47:15 »

Witaj! Najlepiej abyś dowiedziała się jak to jest w szpitalu w którym będziesz rodziła. Ja pojechałam z dwiema pełnymi torbami, a okazało się, że dla dziecka potrzebne były tylko chusteczki i pampersy  Uśmiech Dla Ciebie potrzebny będzie: szlafrok, 3 koszule nocne, duuuże podpaski, papcie, sztućce, kubeczek,ręcznik,  mydło itd. nie zapomnij papieru toaletowego:) Przydadzą się też wkładki laktacyjne i laktator, ale to w razie potrzeby można donieść. Dobrze jest też mieć ze sobą butelkę wody mineralnej, mi przydały się też jednorazowe majtki. A i jeszcze stanik do karmienia może się przydać. Jeśli dziecko będzie z tobą na jednej sali trzeba mieć dla niego ubranko (tak ze trzy kompleciki na zmianę) czapeczki, łapki niedrapki, rożek, ręczniczek, krem do pupy, szczoteczkę do czesania, pieluszki tetrowe (tak ze 2-3 zapewne się przydadzą), mydełko lub żel do mycia bobaska, no i oczywiście chusteczki i pieluszki jednorazowe. Ubrania na wyście dla Ciebie i maleństwa naszykuj i zostaw w domu dowiozą Ci. W szpitalu słabo karmią dlatego warto wziąć co na ząb  Uśmiech O komórce i ładowarce, to chyba nie muszę wspominać  Uśmiech Wydaje mi się, że to już wszystko, zaledwie 1,5 roku temu pakowałam te torby, a wydaje mi się jakby to było baaardzo dawno temu i możliwe że coś przeoczyłam, jeśli tak to pewnie dziewczyny dopiszą  Mrugnięcie Pozdrawiam
A i jeszcze dokumenty: dowód, książeczka ubezpieczeniowa, karta ciąży, badania.
"Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka"

Dzieci: Dominik (3 lata);
kokos
entuzjastka(a) forum

« Odpowiedz #2 : Marzec 10, 2010, 10:52:40 »

Hehe..Karlinka, ja miałam trzy torby Uśmiech ... pokowałam się dosyć chaotycznie, bo mały zaskoczył nas troche i pojawił się 3 tyg. przed terminem, a torby nie były jeszcze spakowane. Także z własnego doświadczenia radzę się spakować dużo wcześniej.
Faktycznie najlepiej zadzwonic i zapytać się, czy potrzebne są ubranka i kosmetyki do kąpieli dla dzidziusia.
Najlepiej wszystko sobie posegregować. Mieć torbę dla siebie i osobno z rzeczami dla dziecka.
Do rzeczy które wymieniła Karlinka dopiszę klapki pod prysznic, które mnie się także przydały w trakcie porodu, bo mogłam sobie dla ulgi korzystać z natrysku.
Butelka z wodą do picia warto żeby miała taki ustnik, będzie się wtedy wygodniej piło podczas ktg.
Ja żałowałam, że nie spakowałam laktatora, bo mąż nie od razu mógł mi go przywieźć i męczyłam się pół nocy, jak pojawił się nawał pokarmu.
Za radą położnej miałam płyn do dezynfekcji krocza - Tantum Rosa i szare mydło. Aha, ja musiałam korzystać z takiej poduszki do siadania, bo inaczej nie szło, ale to zazwyczaj można kupić w szpitalnych sklepikach.
Powodzenia Uśmiech
Dzieci: Krzyś (30 miesięcy);
andzia17052007
rozmowna(y)

« Odpowiedz #3 : Marzec 10, 2010, 13:19:08 »

Witam, ja spakowałam sie juz 3 tygodnie przed terminem ale ogolnie to tak średnio bo tez 2 torby. Jedna byla dla mnie a druga dla dzidziusia. Ale warto spytać wczesniej czy musisz mniec wszystko w szpitalu.
Dla mnie oczyste byly dokumenty czyli:Karta przebiegu ciąży, ksiązeczka ubezpieczeniowa, ewentualnie skierowanie(ale to nie zawsze).
Z najpotrzebniejszych rzeczy to mialam:szlafrok, koszule (ja mialam 2 jedna na porod a druga po porodzie),kapcie,skarpetki (mi sie przydały bo po porodzie mi bylo strasznie zimno),majtki poporodowe(mozna dostac w aptece),stanika nie mialam,przybory toaletowe:recznik,szczoteczke do zebów, szczotke do włosów,papier toaletowy,talerz sztućce,jednorazową golarke(ewentualnie jak bedą cie przed porodem golić)miałam rowniez jak kolezanka płyn Tantum rosa(polecam jest świetny) i obowiązkowo telefon komorkowy i ładowarke Uśmiech ewentualnie aparat ale to moze ktos z rodziny przyniesc jak sie maleństwo urodzi, i moga sie przydac jakies herbaniczki lub biszkopty Uśmiech
Dla dzidziusia mialam kilka ubranek bo lezałam tylko 3 dni po porodzie i poszlam do domku Uśmiech takze mialam:pieluszki tetrowe 6 sztuk, pampersy (ja mialam 115 sztuk i mi zabrakło),krem do odparzeń (ja mialam linomag),spirytus do przemywania pepuszka i waciki dają prawie zawsze w szpitalu,czapeczki 2 sztuki, rekawiczki jak drapie sie maleństwo, skarpetki, 2 pary bodów, 3 komplety śpiochow z kaftanikami.kocyk lub rożek a pozniej ciuchy na wyjscie tak jak i Twoje Uśmiech
Życze szczęśliwego rozwiązania Uśmiech

Dzieci: Aleksandra (33 miesiące);
andzia17052007
rozmowna(y)

« Odpowiedz #4 : Marzec 10, 2010, 13:21:06 »

sprostowanie Uśmiech mialam 15 sztuk  a nie 115 Chichot pozdrawiam

Dzieci: Aleksandra (33 miesiące);
Justa
entuzjastka(a) forum

« Odpowiedz #5 : Marzec 10, 2010, 14:53:16 »

Widze, ze w Polsce jest nieco inaczej, ale i ja dodam swoje. Rodzilam w Anglii, i mialam 2 torby, ktore dowiozl mi maz jak juz urodzilam, bo wszystko dzialo sie tak szybko, ze zapomnielismy ich ze soba zabrac do szpitala Chichot Dzieciaka ani raz mi nie wykapali  Niezdecydowany, ale przybory mialam, zapomnialam szczotki do wlosow i plynu do soczewek, to maz kursowal miedzy szpitalem i domem. Komorek w szpitalu nie mozna uzywac, wiec trzeba miec monety lub karte do publicznego telefonu, chyba, ze dzwonisz poza budynkiem  Buzia na kłódkę Ja mialam szczescie, wyladowalam w sali jednoosobowej, to dzwonilam i tak z komorki  Duży uśmiech Przede wszystkim miej ubranka dla dzidziusia, kosmetyki, podpaski, majtki, pieluchy. Reszte, nawet jak nie bedziesz miala przy sobie, i tak ci powinni dac. Wode u nas dawali na bierzaco, posilki byly mniam mniam. Biustonosz do karmienia wzielam, pizame, szlafrok, a i tak nie uzywalam. Po prostu duzy podkoszulek, w nim siedzialam caly dzien i noc, potem bluzka na ramiaczkach i po prostu unosilam ja do karmienia. No i wez kapcie i recznik. Powodzenia.
Dzieci: Karolinka (3 lata); Natalia (8 miesięcy);
karlinka
super mama

« Odpowiedz #6 : Marzec 18, 2010, 22:36:55 »

Ech Justa na to dawanie czegokolwiek w polskich szpitalach to bym nie liczyła
 Smutny Gdy leżałam będąc jeszcze w ciąży w szpitalu zapomniałam kubka i sztućców, pani która rozwoziła jedzenie oznajmiła mi,że każdy ma mieć swoje...cały dzień piłam tylko wodę z butelki marząc o herbacie, udało mi się pożyczyć widelec od pielęgniarek, ale i to z wielką łaską, jadłam chleb bez masła, a na zupę tylko popatrzyłam, a w ciąży miałam różne zachcianki i wtedy akurat marzyłam o czymś gorącym...mąż mógł przyjechać dopiero późnym wieczorem...na wodę mineralną nie ma co liczyć, a karmią źle Smutny Z tego co piszesz, to w angielskich szpitalach o niebo lepiej...pozdrawiam
"Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka"

Dzieci: Dominik (3 lata);
*aneta*
uzależniona(y)

« Odpowiedz #7 : Marzec 18, 2010, 22:52:58 »

Masz racje Karlinka, co jak co ale pod tym wzgledem angielskie szpitale sa na duuuuzym plusie. Ja pomyslalam,ze jestem w ukrytej kamerze, gdy wreczono mi menu, kazdy posilek mial ze 4 opcje do wyboru, wlacznie z deserami i napojami zimnymi i cieplymi, wszystko ladnie popakowane no i najwazniejsze ze smaczne, a jak o tych sztuccach czytam to az przykro ze dalej taka komuna gdzieniegdzie Szok
W pokoju nawet czajnik z woda pitna, kubki, herbata,kawa i odtwarzcz cd(mozna swoja muzyke przyniesc).
Ale mi brakowalo wlasnie takiej butelki z ustnikiem do picia. I jeszcze z rzeczy moze glupawych ale tez mi brakowalo pomadki do ust, malego reczniczka do ocierania twarzy zimna woda i porzadnego batona o wymiarach XXL jak juz bylo po wszystkim (kafejka szpitalna juz byla zamknieta a ja potrzebowalam energii Duży uśmiech).
Ogromnych wkladek tez mi braklo ale dostalam bez problemu szpitalne.
To milego pakowania!

Dzieci: Alex (3 lata); Alicia (13 miesięcy);
malinka
osesek
*

« Odpowiedz #8 : Maj 12, 2010, 09:23:10 »

dziewczyny bardzo dziękuję za rady
kurcze strasznie dużo tego trzeba mieć ze sobą Uśmiech
w aptece kupiłam takie ogromne podpaski dla siebie taki mi poradziła aptekarka czy naprawdę aż takie duże są potrzebne? ile paczek zabrać ze sobą do szpitala?
Ivy
super mama

« Odpowiedz #9 : Maj 12, 2010, 09:25:54 »

oj są potrzebne są Uśmiech ja miałam dwie paczki ale leżałam 3 dni i mąż mi dokupił trzecią.
pozdrawiam
Współczesny rodzic często nie wychowuje dziecka, ale je hoduje. Jak piękny egzotyczny kwiat....
Dzieci: Córka (5 lat); Syn (3 lata);
Strony:
1 2 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.