Nag��wek Nag��wek SklepPortal
Strony:
1 2 3 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: Ile powinno jeść 10-miesięczne dziecko?  (Przeczytany 24356 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
MoniaM
sympatyczka(k) forum
**

Odp: Ile powinno jeść 10-miesięczne dziecko?
« Odpowiedz #10 : Marzec 14, 2010, 11:25:33 »

W tym schemacie żywienia, na który ja sobie zerkam jest przypis: "od ukończenia danego miesiąca życia", zatem jogurty i całe jajko trzeba podawać od skończenia 11. miesiąca.
Moja córka też wyraźnie buntowała się przeciwko grudkom w obiadku jakieś dwa miesiące temu, ale postanowiłam przetrzymać jej grymasy i zaakceptować, że trochę gorzej jadła przez jakiś tydzień, ale potem się przyzwyczaiła. Ważne chyba, żeby nie ulegać, zrozumieć, że dla dziecka to jest szok i duży przeskok i potrzebuje czasu. Starałam się owoce dodawane do kaszki też siekać tak, żeby czuła te grudki we wszystkim, co jadła, żeby zrozumiała, że odwrotu do całkowicie gładkich papek nie ma.
Jeśli chodzi o ryż, to ja nie rozgotowuję, tylko gotuję do miękkości, ale żeby był sypki i taki dorzucam do zupek. Zauważyłam, że w słoiczkowych obiadkach dla dzieci 8-miesięcznych ryż jest nawet twardszy, niż tan mój i córcia jadła, więc chyba jest dobrze.
Ciekawa jeszcze jestem, jak Twój synek radzi sobie z tym, że już rzadziej je w dzień z piersi. U nas dzienna przerwa w karmieniu rwa ok. 6h i mała czasem ewidentnie szuka piersi, przysysa się do bluzki. Staram się wtedy dużo z nią bawić, przytulać, żeby odwrócić uwagę od chęci ssania i żeby czuła bliskość mamy. Bo w ogóle to ma teraz etap przyklejanie się do mojej nogi i ciężko się gdzieś bez niej ruszyć. Znajomy męża jednak twierdzi, że trzeba się cieszyć, bo jak się odklei od tej nogi, to dopiero będzie problem, bo zacznie wchodzić wszędzie tam, gdzie nie wolno:))).
nowy99
Gość
« Odpowiedz #11 : Marzec 18, 2010, 13:07:05 »

moja 10-miesięczna córa je cycusia, na śniadanie około 30 ml kaszki ryżowej na bebilonie pepti i odmrożone 5 malin czy inny mus owocowy, potem błaga o cycusia, daję. w porze obiadowej zjada połowę z 1/3 słoiczka czyli około 1/6 tegoż słoiczka zupki czy obiadku. Znów błaga o cycka. Daję. Wieczorkiem kasza manna z żółtkiem na bebilonie pepti - zje z 6-8 łyżeczek...
To jest prawdziwy problem z niejadkiem.
Często popłakuję, bo mała mi chudnie. Lekarka zaleca odstawienie od cycka, ale ona jest uczulona na mleko krowie i chciałam do roczku dotrwać na cycku...
W nocy budzi się co 2h i ssie.
Próbowałam wielu myków, ale nie chcę jej zmuszać do jedzenia. Zresztą ona tak macha rękami na widok zbliżającej się łyżeczki, że tragedia.
Dodam, że ja i mąż byliśmy niejadkami  - on wychowany na krupniku i naleśnikach babcinych, a ja zmuszana okrutnie przez wszystkich dokoła, nawet z przedszkola przynosiłam kulkę mięska w policzku, trzymaną tam 3-4 godziny od obiadku. Nasz 13-letni syn także był niejadkiem, jest nim wciąż, ale przynajmniej butlę mleka czy kaszy wytrąbiał nie chciał obiadków no i żebrał o cycusia...
Co jest z tymi moimi dziećmi??? Pomocy, bo się psychicznie całkiem załamię...
Dorka
nowa(y)

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 16, 2010, 15:21:08 »

hmmm czesc dziewczyny - czytam  icos wiedze. ze moj model zywienia jest calkiem inny Smutny.
Moj lobuz o 7-8 pije 240ml mleka,
- o 12 160 ml zupki i 80ml deseru
- 0 16 240 ml mleka
- 19 - znowu zupka i deserek
-20-21 -200 mleka i to jest tyle
nie wiem czy tozalezy od panstwa?Mieszkam w chile i taki model i tu podali.
Kaszek zadnych nie je......
Dodam, ze je wszystko co mu dam, mysle ze zjadlby dwa razy tyle, ale od 2 miesiecy nie urusl nic, tylko na wadze przybral, wiec nie wiem? Smutny
Odpowiedzcie prosze

mamaoli
rozmowna(y)

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 16, 2010, 17:03:29 »

Widzę, że moja córa jest młodsza (7 miesięcy), a je rzadziej niż inne dzieci... Tyle że nie karmię jej piersią od 4miesiąca. A wygląda to tak:
śniadanie ok 6: 210ml mleka czasami tyle samo kaszki
obiad ok 11-12: zupka warzywna z mięskiem, z żółtkiem, lub same warzywa (zje niemal wszystko Uśmiech zjada mi całą miseczkę ok. 200ml
ok 16-17: deser - przecier owocowy trochę mniej niż zupki
no i po 19 kąpiel i kolacja 210ml mleka
I to jest tyle na dobę, ale chodzi o to że po prostu chyba zjada za jednym razem więcej (nigdy nie daję na siłę, je tyle ile chce). Każde dziecko jest inne Uśmiech więc nie ma się co kierować innymi opiniami tylko predyspozycjami malca Uśmiech
Kaszek daję mało bo córa wygląda sobie dobrze, a lekarka powiedziała mi, że tuczą i są niepotrzebne. Ja daję jej od czasu do czasu na śniadanie jakąś z glutenem teraz Nestle zdrowy brzuszek.
Dzieci: Ola (27 miesięcy);
MoniaM
sympatyczka(k) forum
**

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 16, 2010, 20:38:47 »

Z perspektywy czasu widzę, że rzeczywiście to, czym się trzeba przede wszystkim kierować jeśli chodzi o ilość jedzenia podawanego niemowlakowi, to jego apetyt. Każde dziecko jet inne i zamiast ciągle wzorować się na innych i porównywać, warto z uwagą przyjrzeć się swojemu dziecku i wyjść na przeciw jego indywidualnym potrzebom. Wiadomo, że trzeba też zwracać uwagę na pewne normy żywieniowe, ale to nie może być wiodące. Póki dziecko chętnie je, nie ma się co martwić, tylko dlatego że inne dziecko je inaczej. No a gdy pojawia się problem z apetytem, to warto podpatrzyć coś u innych, bo może akurat pomoże. Podsumowując, mamo Oli i Dorko, na waszym miejscu niczym bym się nie przejmowała. Świetnie, że wasze dzieciaczki ładnie jedzą i zdrowo się rozwijają.
MalgorzataW
Gość
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 17, 2010, 21:37:22 »

Totalnie zgadzam sie z MoniaM. Jestem mama 10-cio miesiecznego Gabrysia. Od samego poczatku moim wielkim problemem bylo to czy moje dziecko je to co powinno i ile, ciagle rozmawialam z innymi mamami na ten temat i porownywalam ich metody do swoich.Nie powiem wiele rad sie przydalo ale po jakims czasie zaczelam myslec ,ze ja ciagle wszystko robie zle bo nie tak jak one a przeciez nigdzie nie jest powiedziane, ze to one robia dobrze.W koncu dojrzalam do tego, ze nauczylam sie czytac wlasne dziecko i odpowiadac na jego potrzeby a nie trzymac sie kurczowo tego co mowia inni czy tego co pisza w tych madrych ksiazkach. Musze powiedziec ,ze teraz ja jestem szczesliwsza bo mniej zestresowana a i moj maly glodomor zadowolony. Maly wcina wszystko i wszystko mu smakuje bo pozwalam mu probowac wszystkiego . Czesto jest tak ze je to co my uwazam tylko z sola. A i do tego wcale nie jest otyly ani nic takiego .Takze mamuski nie kierujcie sie innymi bo gdzie jest powiedziane, ze to one robia dobrze.uczcie sie wlasnych pociech  i powodzenia.
siwaczek
Gość
« Odpowiedz #16 : Wrzesień 30, 2010, 09:40:31 »

Uśmiech ja tez tak robie jak pani i jest chyba oki  dominis wazy 9,5 jest ruchliwy zaczal raczkowac jak mial 5 miesiecy wiec spala wszystko
gosia111
Gość
« Odpowiedz #17 : PaĹşdziernik 22, 2010, 14:37:04 »

U mnie jest podobnie, choć synek nie je tak często jak twoja córa. Szymonek skończył właśnie 9 miesięcy i już nie karmię go piersią coś ponad miesiąc.
Nie chce pić wody, chociaż gdybym mu dała mleko to by wypił całą butlę, żadnego soku czy herbatki nie chce. Po co mam go poić mlekiem modyfikowanym, wolę, żeby zjadł coś stałego, gdyby to była pierś, to co innego, niestety nie miałam już mleka... I tak moim zdaniem pije za dużo mleka modyfikowanego.
Jego posiłki:
5.00 mleko
9.00 kaszka ryżowa
13.00 obiadek, Szymonek woli rzadkie jedzonko, wtedy zje więcej, nie chce popijać obiadku
16.00-17.00 deserek z owoców lub jogurcik
19.00-20.00 mleko
2.00 przepajam go wodą jak się budzi w nocy
Sama gotuję synkowi, bo wkurzam się kiedy kupuję słoiczki, a on raz zje, raz nie, a to przecież trochę kosztuje. Robię mu też deserki, kiśle, musy owocowe. Jest coraz lepiej, choć synek jest raczej niejadkiem i najlepiej gdybym podawała mu tylko mleko - to mu najbardziej smakuje. Poza tym ma nieregularne przerwy między posiłkami - to zależy od niego, bardzo różnie głodnieje
mama-Fabiana
Gość
« Odpowiedz #18 : Grudzień 04, 2010, 15:25:16 »

Moj Fabianek to chyba jest jednak gigant w jedzeniu bo on by cale 24h tylko jadl a ma skonczone 10 miesiecy i wazy 9 kilo raczkuje prubuje juz chodzic my mieszkamy w niemczech i maly jest juz na mleku krowim na noc pije kasze manne wiem wiem zaraz poleca slowa krytyki oprucz tego dostaje codziennie witamine D1000 ja sama bylam zaskoczona tym ze pani pediatra do ktorej chodzimy a podobno jest najlepszym pediatrom we frankfurcie kazala juz dawac mleko krowie ale ona powiedziala ze jesli nie ma fabik problemu z jedzeniem to moge juz krowie pomyslalam sobie o boze pszeciesz w polsce od 3 roku zycia daja mamy dopiero mleko krowie sprubowalam i wniosek taki ze gdy pil mleko modyfikowane mial zawsze zatwardzenie zielona kupke nie pszesypial mi nocy a teraz kupka zolciutka ja sloneczko luzna zaczol pszesypiac noce  Chichot i je wszystko to co my jednak mam szczescie ze moj fabik nie ma problemu z jedzeniem od samego pocvzatku dawalam mu sloiczki ale teraz juz mu ich nie kupuje zaczol jesc to co my tylko nie smazone a rybke to uwielbia wrecz i pomidorowa z makaronem i mieskiem i marcheweczka zycze wam powodzenia dla waszych niejadkow  Chichot Duży uśmiech
rena
Gość
« Odpowiedz #19 : Luty 13, 2011, 18:39:32 »

witam moj synek za kilka dni skonczy 10 misiecy,jest okropnym niejadkiem , bardzo powoli je. a  jak ma dobry dzien to jego menu wyglada tak:
-ok 8,butle mleczka 200ml
-ok 9-10 troszke parowki albo jajka (zalezy co mama je:))
-ok 12-13 je zupke ze sloiczka(pracuje, wiec nie mam czasu gotowac synus je prawie same sloiczki)
-miedzy czasie bananka,mandarynke,chrupki i picie...
-ok 4-5 je serek homogenizowany (lubi tylko te z owocami),albo"danonka"
-o 20 butle 200ml z 1 miarka kaszki(nie lubi kaszki wiec tylko troszke)
Strony:
1 2 3 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.