Nag��wek Nag��wek SklepPortal
Strony:
1 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: Czy muszę wprowadzić mleko moyfikowane?  (Przeczytany 2797 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Agulinka
nowa(y)

Czy muszę wprowadzić mleko moyfikowane?
« : Marzec 18, 2010, 19:51:50 »

Witam
Mam pytanie do doświadczonych mam Uśmiech Moja córcia ma 8 miesięcy. Ja za kilka tygodni wracm do pracy. Do tej pory karmię ją cycem i nie dostaje mleka modyfikowanego jako takiego (rano, ok 10 dostaje kaskę mleczno-ryżową). Właściwie udało nam się ustalić schemat jedzenia na cały dzień. Zgodnie z nim mała dostaje cyca około 16 kiedy będę wracała z pracy, wieczorem przed snem, w nocy i rano (przed moim wyjściem). Teraz jednak zastanawiam się czy tego mleka jest za mało, czy powinnam jednak wprowadzić mleko modyfikowane?? Wolałabym tego nie robić  Niezdecydowany Czy wystarczy ta kaszka i mleko z piersi??
P.S. Do tej pory tylko czytałam co piszeie na forum i muszę przyznać, że mądre z Was babeczki Uśmiech
Pozdrawiam
Dzieci: Agatka (30 miesięcy);
Justa
entuzjastka(a) forum

Odp: Czy muszę wprowadzić mleko moyfikowane?
« Odpowiedz #1 : Marzec 18, 2010, 20:53:56 »

Ja wprowadzilam mleko modyfikowane juz  6 miesiacu (wtajemniczone wiedza, ze to za rada jednej z "troskliwych" Babc) i jestem bardzo zadowolona. Wprawdzie, gdyby nie ta Babcia, jeszcze kilka miesiecy dawalabym mleko z piersi, ale modyfikowane tez okazalo sie dobre. Ma duzo witamin, zelaza, itp itd. Tylko jak bylam w Polsce, Karolinka dostala uczulenia na jakies mleko, Bebiko lub Bebilion, nie pamietam. Miala takie czerwone krosty. Latem przejde chyba na mleko krowie, bo bedzie duzo naturalnych witamin w pozywieniu. Ja polecam mleko modyfikowane, tylko niech inne mamy powiedza, ktore marki sa dobre. A cyca moglabys i tak podawac, np gdy uznasz, ze malenstwu chce sie pic. Z mojego doswiadczenia, mleko modyfikowane w 8 miesiacu jest jak najbardziej ok. Pozdrawiam Uśmiech
Dzieci: Karolinka (3 lata); Natalia (8 miesięcy);
karlinka
super mama

« Odpowiedz #2 : Marzec 18, 2010, 21:48:32 »

Witaj Agulinka! Myślę, że jeśli nie chcesz to nie musisz wprowadzać mleka modyfikowanego. Moja karmiąca piersią koleżanka wróciła do pracy gdy jej córeczka miała 9 miesięcy, nie odciągała mleka ani nie podała modyfikowanego, małej starczyło bez problemu, wyrosła na zdrową śliczną dziewczynkę  Uśmiech Bardzo fajnie ułożyłaś sobie rytm dnia, myślę, że mleczka wystarczy, ale to jest moje zdanie, niech wypowiedzą się też inne dziewczyny. Pozdrawiam
"Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka"

Dzieci: Dominik (3 lata);
*aneta*
uzależniona(y)

« Odpowiedz #3 : Marzec 18, 2010, 22:57:43 »

Ja zakladalam karmienie do ok. 6 miesiecy ale trzeba bylo sie przerzucic na modyfikowane wczesniej, tak ze nie dramatyzowalabym nad jego wprowadzaniem w 8 miesiacu, ponoc pierwsze polrocze karmienia piersia najlepsze a i z przejsciem nie ma takich problemow jak sie potem te pijawki przyssaja do cycusia i ciezko je oderwac Duży uśmiech
Ale to twoja indywidualna sprawa i wcale nie musisz, skoro nie chcesz a przy tym masz tak swietnie ustawiony dzionek, pozdrawiam!

Dzieci: Alex (3 lata); Alicia (13 miesięcy);
Agulinka
nowa(y)

« Odpowiedz #4 : Marzec 19, 2010, 10:23:49 »

Dziękuję za odpowiedzi i rady:) Rzeczywiście decyzję podejmę sama ale dobrze poczytać co inni o tym sądzą.
Jeszcze raz dziekuję za pomoc i pozdrawiam Uśmiech
Dzieci: Agatka (30 miesięcy);
kokos
entuzjastka(a) forum

« Odpowiedz #5 : Marzec 19, 2010, 15:22:06 »

Agulinka, też ostatnio się zastanawiałam, czy małemu wystarczy mleka z cycusia.
Mamy dzieci w podobnym wieku i karmię piersią małego w podobnych godzinach:7,16,20. W nocy juz nie je. Czytałam, że dzieci w wieku naszych potrzebują 3-4 mlecznych posiłków, więc myślę, że wystarczy tak jak karmimy do tej pory + u nas jeszcze kaszka mleczna i jogurcik lub owsianka mleczna w ciągu dnia.
pozdrawiam
Dzieci: Krzyś (30 miesięcy);
kasik
rozmowna(y)

« Odpowiedz #6 : Marzec 19, 2010, 21:26:45 »

Mnie natomiast na szczęście nie zmusiły warunki, tzn. nie idę do pracy, ale tak sama z siebie stwierdziłam że czas na zmiany. Mój syn jest w podobnym wieku, ma skończone 8 miesięcy i bardzo dużo rozumie. Chciałam uniknąć takiego zachowania, gdy byle gdzie i byle kiedy zaczął by dobierać mi się do piersi i dlatego zdecydowałam że w ciągu dnia już nie będę go karmić. Jest ciężko przy zasypianiu podczas dnia, bo przy piersi w momencie zmykał oczka, a bez niej płacze, ale przetrwamy.
 Piersią karmię go rano po przebudzeniu, na noc po kąpaniu i niestety około 2, 3 razy w nocy, jak się obudzi.
 Oprócz tego jakieś 2godz. po porannym cycusiu dostaje kaszkę na mleku modyfikowanym ale tylko 70ml + 1/2 słoiczka owoców. Około 17 znowu 70ml kaszki na mleku modyfikowanym + 1/2 słoiczka owoców i przed 20 150ml kaszki na mleku modyfikowanym.
Dzieci: Hubert (31 miesięcy);
Justa
entuzjastka(a) forum

« Odpowiedz #7 : Marzec 19, 2010, 22:04:11 »

Ja tez tak robilam Uśmiech Przechodzilam na mleko modyfikowane stopniowo, tzn, noca i rano dawalam cyca, za dnia kaszki na mleku modyfikowanym (sniadanie i kolacja), obiadek ze sloiczka, mleko modyfikowane z butelki na spacerku. Tez siedze z Karolinka w domu, nie pracuje. Nie trzeba bac sie mleka modyfikowanego. Jak pisala Aneta, cyc jest najlepszy, tzn polecany przez lekarzy przez pierwsze 6 miesiecy, w 8-ym miesiacu mleko modyfikowane jest jak najbardziej ok, ale skoro Agulinka chce pozostac przy piersi, z jej rozkladem dnia wszystko wydaje sie dostosowane do potrzeb dziecka.
Dzieci: Karolinka (3 lata); Natalia (8 miesięcy);
gonialbn
osesek
*

« Odpowiedz #8 : Marzec 19, 2010, 23:07:35 »

Miałam spore problemy z przyzwyczajeniem mojej córci do mleka modyfikowanego próbowaliśmy wszystkich dostępnych,aż w końcu trafiliśmy.Nie pije go dużo ale zawsze coś,poza tym robię jej kaszę manną i owsiankę na mleku krowim,plus jogurty lub serki.Problem mieliśmy z butelką bo moje dziecko nie umiało pić ze smoczka więc zaczeliśmy od kubka niekapka i mamy ulubiony na mleko.
Dzieci: Córka (34 miesiące);
Strony:
1 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.