Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 2 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: Fotelik rowerowy- jaki i od kiedy?  (Przeczytany 9229 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
kasik
rozmowna(y)

Fotelik rowerowy- jaki i od kiedy?
« : Marzec 22, 2010, 14:36:27 »

Wczoraj powitaliśmy w promieniu słońca wiosnę, więc pora wytrzeć z kurzu rower:) Ale zanim to zrobię, proszę Was o rady.
 Jak uważacie od kiedy można zacząć jeździć z dzieckiem umieszczonym w foteliku rowerowym? i jakie modele polecacie (proszę o konkretne linki, jeśli jest taka możliwość).
 Mój syn niedługo skończy 9 miesięcy, a sezon "rowerowy" dopiero się zaczyna, wiec myślę, że w fotelik i tak w tym roku się wyposażę, ale kiedy przyjdzie na niego pora? Siedzi stabilnie odkąd skończył pół roku.
Dzieci: Hubert (34 miesiące);
sylwana
super mama

Odp: Fotelik rowerowy- jaki i od kiedy?
« Odpowiedz #1 : Marzec 25, 2010, 14:23:18 »

kurcze Kasik widzę ze nikt ci nie pomógł  Smutny
ja niestety tez nie bardzo pomogę ale się postaram, bo Ulki w foteliku rowerowym nie woziłam, jakieś irracjonalne obawy miałam. ze jadąc rowerem nie widzę dziecka i nie bardzo mogę w trakcje jazdy się obrócić żeby sprawdzić czy wszystko ok.
Myślę ze najważniejsze by taki fotelik miał dobre pasy z zabezpieczeniem by dziecko samo ich nie odpięło i jakieś amortyzatory czy coś żeby na dziurach dziecko miało komfortowe warunki no i kask na głowie dla bezpieczeństwa
i wysokie boki z podłokietnikami by maluch mógł się za nie trzymać w trakcie jazdy i podnóżki oczywiście by nóżki nie dyndały no i siedzisko pod pupą i pleckami powinno być miękkie - tym bym się kierowała przy wyborze

Kasik jak jakiś kupisz to koniecznie napisz co wybrałaś i czym się kierowałaś to inne fit mamy będą miały łatwiej  Uśmiech
Dzieci: Ulka (7 lat);
sylwana
super mama

« Odpowiedz #2 : Marzec 25, 2010, 14:35:35 »

a co do tego od kiedy to chyba po pierwszych urodzinach albo i późnej
wiesz ja się  zastanawiałam zawsze co będzie jak Ulka uśnie, i co wtedy z opadającą główką bo żaden fotelik rowerowy chyba nie ma zabezpieczeń na tą okoliczność
karlinka
super mama

« Odpowiedz #3 : Marzec 25, 2010, 17:42:12 »

Kasik może, ten artykuł troszkę Ci pomoże http://www.edziecko.pl/zakupy/1,79382,2157573.html
"Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka"

Dzieci: Dominik (3 lata);
kasik
rozmowna(y)

« Odpowiedz #4 : Marzec 25, 2010, 18:32:35 »

Poczytałam trochę na ten temat i jak ze wszystkim zdania są podzielone. W większości fotelik rowerowy zalecany jest dopiero po 3 roku życia:( Strasznie posmutniałam z tego powodu, bo w ubiegłym sezonie nie jeździłam bo końcówka ciąży a potem z maleństwem w domu, a i w tym widzę nic z tego. Jednak nie wiem czy będę tak trzymała się tych zaleceń czy nie skuszę się na przyszły rok. Ważne by fotelik miał opcję odchylania oparcia do około 45 stopni, bo małe dzieci często zasypiają w foteliku. Ale gdzie takie znaleźć, na allegro nie spotkałam, a i cena pewnie jest wyższa niż takie sztywne, z podstawowym wyposażeniem.
Ivy
absolutnie zadomowiona

« Odpowiedz #5 : Marzec 25, 2010, 19:51:38 »

Spokojnie, jeśli dziecko jest zdrowe bez problemów z napięciem mięśniowym może już po 9 miesiącu podróżować w foteliku. Sa foteliki z odchylanym oparciem- ja polecam hamax sleepy.
pozdrawiam
Współczesny rodzic często nie wychowuje dziecka, ale je hoduje. Jak piękny egzotyczny kwiat....
Dzieci: Córka (5 lat); Syn (3 lata);
sylwana
super mama

« Odpowiedz #6 : Marzec 26, 2010, 13:31:32 »

Kasik zobacz co zupełnie niechcący znalazłam http://www.myweeride.pl/index.php?id=102
wygląda na zdjęciu ciekawie

żeby zobaczyć powiększenie kliknij na obrazek
kasik
rozmowna(y)

« Odpowiedz #7 : Marzec 26, 2010, 16:37:19 »

No ten to jest super! Ale cena też odpowiednia, ponad 300zł:(
A jak myślicie, czy wygodnie dorosłemu podróżuje się z takim fotelikiem z przodu? Bo chyba musi szerzej dawać nogi przy pedałowaniu, żeby nie zahaczać o fotelik i jak dziecku jeszcze kas założymy to chyba nachylony rodzic będzie go miał pod brodą?
MamaMarysi
nowa(y)

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 06, 2010, 12:34:08 »

My przymierzamy się do zakupu przyczepki rowerowej.
Wydaje nam się bezpieczniejsza choć w Polsce (jako jedynym kraju w UE) nie można jej używać na drogach publicznych - na szczęście jeździmy po lasach, parkach więc łamać przepisy będziemy sporadycznie Mrugnięcie
Są przyczepki z wkładkami dla noworodków (!) choć nie znam wariatów rowerowych, którzy chcieliby ciągnąć za sobą takie maleństwo. Piszę jednak o nich dlatego, że w tym przypadku limitu dolnego nie ma - można zabierać na wycieczki dzieci w dowolnym wieku odpowiednio dostosowując wkłady służące zarówno bezpieczeństwu jak i wygodzie.
Dodatkową zaletą przyczepek jest możliwość przekształcenia ich na wózek do spacerów, biegania czy jazdy na rolkach etc.
Niestety te najtańsze wersje przyczepek (od 400zł) nie mają tych wkładek dla niemowlaków (te dochodzą do 2 tys. zł).
W przyczepce dziecko może się bezpiecznie bawić, jest osłonięte od kamieni, słońca etc.
Nie znajduję minusów przyczepek za to mam poważne wątpliwości co do fotelików montowanych na rowerze.
Dzieci: Marysia (35 miesięcy);
silbana
Gość
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 20, 2010, 10:44:54 »

Mnie bardzo podpasowało to krzesełko myweeride i dziś chyba je sobie zamówię, bo lato nadchodzi wielkimi krokami i szkoda czasu. Maciek ma 9 miesięcy ale już pewnie chodzi trzymając się mebli, więc czuję, że spokojnie może w taki sposób sobie podróżować. Przyczepki z kolei bym się bała, bo nie mam kontroli nad dzidziusiem, mało widzi wokół i nigdy nie wiem, czy mi ktoś na nią nie najedzie z tyłu. Z tego względu chyba lepiej dla Was, że nie wolno w Polsce używać ich na drogach. A do lasu i parków to jak znalazł.
Strony:
1 2 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.