Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: czy 10 miesięczne dziecko może jeść całe jabłko?  (Przeczytany 5633 razy)
MamaMarysi
nowa(y)

czy 10 miesięczne dziecko może jeść całe jabłko?
« : Kwiecień 06, 2010, 09:18:10 »

Kiedy można zacząć dawać dziecku całe jabłko do jedzenia? panicznie boję się zadławienia.
Marysia ma dwa dolne ząbki i odmawia jedzenia papek - banan musi być cały, żeby mogła sama odgryzać.
Niestety nie potrafi gryźć małych kawałków więc siedzę nad nią i obserwuję każdy kęs w gotowości na "pierwszą pomoc". Jest to bardzo stresujące i może po prostu zbyt wcześnie daję jej całe owoce?
Dodam, że Marysia jest niejadkiem więc szukam wszelkich sposobów na zachęcenie jej do zjedzenia.
Dzieci: Marysia (35 miesięcy);
sylwana
super mama

Odp: czy 10 miesięczne dziecko może jeść całe jabłko?
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 08, 2010, 10:44:58 »

skoro sobie radzi z jedzeniem to chyba nie ma problemu, moja tez nie chciała jeść papek a tartego jabłka to nie lubiła  - może tylko lepiej by to jabłko był w cząstkach
Dzieci: Ulka (7 lat);
Anilecc
Gość
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 09, 2010, 15:55:44 »

hej, moja Marysia tez ma 10 miesiecy i tez jest niejadkiem Uśmiech Nie ma jeszcze ani jednego zeba, ale za to lubi jedzonko w kawalkach, nie bardzo papki. Jak odgryzie za duzy kawalek, to go po prostu wypluwa. A czy ona sie czesto zakrztusza takim duzym kawalkiem, czy to po prostu Twoj strach o to, ze moze sie to zdazyc?
MamaMarysi
nowa(y)

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 10, 2010, 19:56:14 »

Parę razy zakrztusiła się ale do tej pory tylko jeden raz musiałam interweniować (pupa w górę i klepanie po plecach). Dzisiaj zjadła całego banana i nie miała problemów - ale razem z tatą wpatrywaliśmy się w jej każdy kęs Uśmiech
Dzięki za Wasze opinie - trochę się uspokoiłam.
Dzieci: Marysia (35 miesięcy);
*aneta*
uzależniona(y)

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 14, 2010, 14:06:14 »

Kazdy pewno sie boi o to,zreszta za chwilke bedziesz sie trzesla o cos innego Buzia na kłódkę
Najlepiej pomalu wprowadzac w zycie nowosci kiedy na to pora albo bedziemy chodzic z naszymi pociechami za raczke do ukonczenia 18nastki Mrugnięcie
U nas takie rzeczy jak jak jablko, marchew, seler czy gruszka od poczatku sluzyly jako gryzaczki, zimne z lodowki, a przy okazji jakies soczki wessane, a pozniej jak pojawily sie zabki to Alex swietnie sobie z nimi poradzil, zeskrobywal po troszke, a pozniej gryzl i tak jest do dzis, nigdy sie nie zakrztusil a nawyk jedzenia surowych owocow i warzyw, bezcenny zreszta, pozostal. Wiec osobiscie jestem za podsuwaniem ich dzieciakom jak najwczesniej sie da, one sa cwane i wiedza jak z tym postepowac Mrugnięcie A zakrztusic to i doroslemu czasami sie przeciez zdaza.

Dzieci: Alex (3 lata); Alicia (16 miesięcy);
ola
Gość
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 22, 2010, 19:49:36 »

jak obierzesz całe jabłko, nie dziel go na żadne części. Córka będzie obgryzała dookoła i nie ugryzie więcej niż może połknąc. Mój synek tak je od ok 7 miesiąca, jak tylko mu ząbki wyszły. Frajda niesamowita.
Strony:
1 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.