Nag��wek Nag��wek SklepPortal
Strony:
1 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: Kiedy Wasze maluchy zaczęły mówić  (Przeczytany 4342 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Joanna80
Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat.
nowa(y)

Kiedy Wasze maluchy zaczęły mówić
« : Kwiecień 26, 2010, 19:50:17 »

Tak sie dzis zastanawialam, jaka jest granica wieku kiedy maluchy zaczynaja mowic wiecej niz mama, tata, baba.
Sledze bloga kolezanki, ktorej corka jest starsza od mojej o 6 miesiecy. Jak byla w wieku mojego dziecka, to juz znala duzo wyrazow, a moja poza podstawowymi plus imie naszego psa nie chce nic wiecej mowic :/ czy mozna jakos ja stymulowac, uczyc?
Jak z Waszymi maluchami jest?
Dzieci: Pola (3 lata);
karlinka
super mama

Odp: Kiedy Wasze maluchy zaczęły mówić
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 27, 2010, 10:22:20 »

Też jestem ciekawa jak to z tym jest. Mój synek mówi mówi: mama, tata, baba, cycy, azoo (azor), brum brum, fuj, bum, bach i dużo dużo "po swojemu". Synek mojego kuzyna starszy zaledwie o 3 miesiące mówi praktycznie wszystko, a nawet śpiewa "sto lat". Natomiast mój chrześniak zaczął "normalnie" mówić w wieku 3 lat. Jak widać u różnych dzieci nauka mówienia różnie wygląda, ale podobnie jak Joanna ciekawa jestem czy jest jakaś granica wieku i kiedy należy się martwić, że coś nie tak, a kiedy spokojnie czekać, bo jeszcze ma czas?
"Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka"

Dzieci: Dominik (3 lata);
sylwana
uzależniona(y)

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 28, 2010, 13:22:20 »

moja mała zaczęła mówić jak miała ok 1,5 roku i to nie dość że wyraźnie to jeszcze krótkimi zdaniami - praktycznie całkowicie zignorowała etap gaworzenia i mowy swoistej - ja też się bardzo martwiłam a któregoś dnia Ulka wstała rano, przybiegła do naszej sypialni i zawołała "Ulka kluka" i od tego momentu już jej się buzia nie zamyka  Duży uśmiech

o rozwoju mowy warto przeczytać: http://www.osesek.pl/wychowanie-i-rozwoj-dziecka/rozwoj-dziecka/rozwoj-mowy/832-rozwoj-mowy-dziecka-od-narodzin-do-7-roku-zycia.html?start=1 i jeszcze
http://www.osesek.pl/wychowanie-i-rozwoj-dziecka/rozwoj-dziecka/rozwoj-mowy/836-co-powinno-niepokoic-w-rozwoju-mowy-dziecka.html

Dzieci: Ulka (6 lat);
logopeda
Ekspert na forum

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 28, 2010, 21:16:20 »

Jako logopeda pozwoliłam sobie wtrącić się do rozmowy.

Odnośnie rozwoju mowy, nigdy nie należy porównywać swoich dzieci do dzieci z rodziny czy znajomych, każde dziecko rozwija się swoim własnym tempem.
Dziecko 3 letnie, czyli takie, które idzie do przedszkola powinno mówić już zdaniami, jednak mowa dziecka w tym wieku nadal się rozwija i o tym należy pamiętać, w praktyce często jest zupełnie inaczej, są dzieci, które zaczynają dopiero mówić, a inne w tym wieku nie mówią jeszcze nic.
Czy musimy się w takich sytuacjach martwić?
Warto zrobić dokładną analizę ciąży, porodu i dotychczasowego życia dziecka, dzieci przedwcześnie urodzone, dzieci z trudnych ciąż lub z ciąż "ryzykownych" mogą wykazywać opóźniony rozwój mowy. Istotne jest również napięcie mięśniowe, punktacja Apgar, to w jaki sposób dziecko je, być może były problemy ze ssaniem, żuciem czy połykaniem, w takich sytuacjach warto skorzystać z porad logopedy.

Jeśli dziecko przyszło na świat bez żadnych problemów, jest zdrowe, a jednak jego mowa się nie rozwija, musimy postawić się na miejscu takiego dziecka.
Czy jeśli pójdzie ono do przedszkola będzie mu łatwo, czy da radę wytłumaczyć swojej Pani, że boli brzuch lub chce mu się pić?
Jakiś czas temu próbowałam uświadomić ten problem w jednym ze swoich tekstów, oto link:
http://www.blog.osesek.pl/dziecko/nie-lekcewaz-opoznionego-rozwoju-mowy-twojego-dziecka/

Jak stymulować mowę dziecka?
Bawić się, nazywać świat, śpiewać, czytać, rysować, słuchać i cierpliwie odpowiadać.
Polecam serdecznie serię książek prof. Cieszyńskiej "Kocham czytać", pomogą rozwinąć mowę, nadają się również do wczesnej nauki czytania (już 3 letnich dzieci)

Pozdrawiam serdecznie
Marta Baj
logopeda, specjalista wczesnej interwencji, terapeuta ręki
Logopeda specjalista wczesnej interwencji
terapeuta integracji sensorycznej
instruktor masażu Shantala
terapeuta ręki
autor książki "Barwy świata"
Marta Baj
Klaud
nowa(y)

« Odpowiedz #4 : Maj 20, 2010, 19:10:28 »

Ja gdzieś przeczytałam, że w nauce mówienia bardzo przeszkadza telewizor i zrobiłam małą rewolucję w domu, bo u nas był bardzo często włączony. Telewizor odwraca ciągle uwagę dziecka nie tylko od zabawy, ale i od waszych ust kiedy mówicie. A to ważne, żeby dziecko patrzyło na usta (trzeba mówić powoli i z początku pojedyncze słowa, nawet głoski) i dać dziecku czas a odpowiedź.

Trzeba do dzieci mówić, ale nie szybko i dużo tylko "po trochu" i z przerwami, tak, że jak dziecko podchwyci dźwięk, żeby mogło samo coś powiedzieć i jak widzi waszą reakcję, że się cieszycie i uśmiechacie do niego, że coś powiedziało, to go zachęca do powtarzania tego dźwięku czy słowa.
 Trzeba na to poświęcić trochę czasu niestety. Ale jak wyłączyłam w domu telewizor (prawie całkiem, tak że mnie samej brakowało i radio też) to zaczęłam przy okazji karmienia, przewijania itd... mówić cały czas do małego o tym co robię na zmianę z wierszykami.
No i są efekty. Miron ma 2,5 roku i mówi już wszystko, oczywiście sepleni jak nie wiem, ale moja ciężka praca się opłaciła.Uśmiech
Życzę Wam wytrwałości
marti
rozmowna(y)

« Odpowiedz #5 : Maj 20, 2010, 21:08:10 »

Na pytanie kiedy mój maluch zaczął mówić to "tata" zaczął mówić jak miał pół roku i tak non stop do 10 miesięcy.Wtedy doszła" mama"i "kaka".A od ukończenia roczku to już się posypało wszystko:)Najpierw takie uproszczone "baba", dziadzia, "ciota"(na ciocię:D)A póżniej już babunia, mamunia i najważniejsze powtarzanie każdego usłyszanego wyrazu!Teraz mówi zdaniami, rano mnie budzi "Mamo wstań":)Jest ogólnie strasznym gadułą:)jak na swój wiek, bo wszyscy ciągle się nie mogą nadziwić jak walnie do nich zdaniem, bo inne dzieci mówią dalej tylko kilka wyrazów.Cieszę się z tego, że mój smyk ładnie mówi, ale znam wiele przypadków gdzie dzieci nie mówiły prawie nic przez 3 lata i nagle wszystko pełnymi zdaniami!Każde dziecko jest inne.
Dzieci: Stasio (3 lata);
andzia17052007
rozmowna(y)

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 23, 2010, 09:29:26 »

Potwierdzam, kazde dziecko jest inne .Mój bratanek nie mówił nic do 2 lat, tam po swojemu to tak ale zeby konkretnie określił jakąś rzecz to nie. A jak sie rozgadał w wieku 2,5roku tak czasami wytrzymać z nim nie dało rady, cały czas cos chcial albo tłumaczył Uśmiech a moja mała ma 13 miesięcy i tylko mowi "mama" , "tata" , "baba", "dzidzi" i takich słówek po swojemu co ja nie wiem co oznacza heh, ciekawa jestem kiedy zacznie mówić Uśmiech

Dzieci: Aleksandra (33 miesiące);
Zimkam
sympatyczka(k) forum
**

« Odpowiedz #7 : Lipiec 19, 2010, 13:00:53 »

Starsza corka zaczela mowic jak skonczyla 2 lata, wczesniej tylko po swojemu. Natomiast mlodsza ma 18 miesiecy i na dzien dzisiejszy powtorzy wiekszosc wyrazow.

Teraz obu buzia sie nie zamyka a ja dostaje na glowe  Duży uśmiech
Dzieci: Alexandra (5 lat); Marta (3 lata);
Strony:
1 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.