Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 2 3 4 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: W co się bawić z maluszkami?  (Przeczytany 9810 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
@ni@
osesek
*

W co się bawić z maluszkami?
« : Luty 04, 2009, 13:38:48 »

A taki temat sobie wymyśliłam!  Mrugnięcie
Mam 15 miesięcznego synka. Czytamy razem książeczki, bawimy się przeróżnymi zabawkami. Bawimy się w "Idzie rak nieborak", "kółko graniaste", "sroczkę".
A może macie jeszcze jakieś pomysły na zabawy z maluszkami w tym wieku?
elo
sympatyczka(k) forum
**

Odp: W co się bawić z maluszkami?
« Odpowiedz #1 : Luty 04, 2009, 18:27:12 »

*ja daje malej marker i blok rysunkowy.. i troszke sobie tworzy
*mam farby do malowania raczkami- ale narazie jeszcze troche poczekaja na uzycie
*zabawy sprawnosciowe, np robimy z puzli ( duzych piankowych) tor przeszkod, jakies duze pudlo tekturowe,taboret.. i lazimy po takich tunelach
*bańki mydlane, mala przyglada sie jak zaczarowana

ps.moja panna z 14 listopada 2007, a Twoj maluszek?
@ni@
osesek
*

« Odpowiedz #2 : Luty 04, 2009, 22:58:24 »

My rysujemy po tablicy magnetycznej, a bańki też zachwycają Piotrusia. Na tor przeszkód nigdy wcześniej nie wpadłam, więc już wiem w co będziemy się jutro bawić!  Chichot Dzięki za pomysł!
Nasze dzieci są w bardzo podobnym wieku!  Uśmiech Mój synek jest z 25 października 2007!
soltys
osesek
*

« Odpowiedz #3 : Luty 05, 2009, 10:43:19 »

ja glownie korzystalem z tego: http://www.osesek.pl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=56&Itemid=145

ale potem jak mala podrosla najbardziej skupiala sie na czytaniu ksiazek i na farbkach ktorymi mogla malowac rekoma, wlasciwie to bardziej przypominalo taplanie sie w farbie niz malowanie - ale ubaw byl po pachy Uśmiech

*aneta*
uzależniona(y)

« Odpowiedz #4 : Luty 05, 2009, 14:43:32 »

Zazdroszcze twojej malej   Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech

Dzieci: Alex (3 lata); Alicia (16 miesięcy);
@ni@
osesek
*

« Odpowiedz #5 : Luty 06, 2009, 09:44:10 »

ale potem jak mala podrosla najbardziej skupiala sie na czytaniu ksiazek i na farbkach ktorymi mogla malowac rekoma, wlasciwie to bardziej przypominalo taplanie sie w farbie niz malowanie - ale ubaw byl po pachy Uśmiech

Suuuuper!  Duży uśmiech  Duży uśmiech  Duży uśmiech Ale Twoja mała jest chyba trochę starsza. Ja jeszcze trochę się boję, że mój maluch będzie oblizywał rączki, bo nadal nie pozbył się tego odruchu - "co do rączki to do buzi".
soltys
osesek
*

« Odpowiedz #6 : Luty 06, 2009, 13:57:48 »

czas szybko leci Uśmiech czasami za szybko Uśmiech mala ma juz prawie 4 lata, ale to zdjecie wykonywane bylo jak nie miala dwoch (chyba) Uśmiech
tez mialem obawy czy nie bedzie jadla tej farby, ale jakims dziwnym trafem wiedziala ze to jest "be" Uśmiech
elo
sympatyczka(k) forum
**

« Odpowiedz #7 : Marzec 13, 2009, 00:52:46 »

Przesypywanie ryżu, przelewanie wody

Wiek 2 - 4

Co przygotować
Gdy dziecko skończy 18 miesięcy zachęcaj je do przesypywania ryż z jednego małego dzbanka do drugiego, a następnie do przesypywania piasku w ten sam sposób.
Gdy dziecko potrafi to zrobić bez rozsypywania ryżu i piasku, pozwól mu przelewać wodę.

Jak to pomaga w nauce
To ćwiczenie to ważne kroki prowadzące do nauki pisania. Trzymanie uszka dzbanka pozwala rozwinąć umiejętności trzymania ołówka, zaś wsypywanie bez rozsypywania i przelewanie bez rozlewania jest ważną czynnością rozwijającą drobne ruchy mięśni niezbędnych przy pisaniu

Wskazówka
Zacznij zabawę z ryżem, wstaw oba dzbanki do płaskiego naczynia. Możesz użyć tego samego naczynia później kiedy dziecko będzie przelewać wodę.

I jeszcze jedno
Wlewanie wody do piasku i mieszanie ich razem jest idealnym sposobem na zachęcenie do fizycznych eksperymentów – i tu rozlewanie nie ma znaczenia

takie madrosci znalazlam
Carla_Locca
nowa(y)

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 07, 2009, 08:27:14 »

U nas najbardziej sprawdzaja sie kredki i kolorowanki, uwielbiamy rysować. Fajna sprawą są też książeczki z naklejkami dla najmłodszych. Szukamy miejsca gdzie powinna byc dana naklejka i pomagam jej przykleić. Ostatnio bardzio sprawdziła sie zabawa w teatrzyk. Z gazetki Kubuś Puchatek, Koniki Ponny i innych tego typu powycinałam jej postacie, przykleiłam je do słomek i tak powstały nam kukiełki:). Zabawa była świetna
Dzieci: Oliwia (4 lata);
*aneta*
uzależniona(y)

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 07, 2009, 16:12:50 »

Nikt nic nie pisze o garnkach Z politowaniem
Mój cwaniaczek odstawił w kąt wszystkie zabawki, od kilku tygodni jego ulubione miejsce to kuchnia, szafka z garnkami, miskami, sitkami i szuflada z chochlami, drewnianymi łyżkami itd...
I tak wyciąga, wkłada jedne w drugie, stuka, puka a jak mu do tego wszystkiego trochę suchego makaronu wsypię to mało nie zwariuje ze szcześcia Duży uśmiech
A ja mogę wkońcu spokojnie obiad ugotować gdy on gotuje swój Duży uśmiech

Dzieci: Alex (3 lata); Alicia (16 miesięcy);
Strony:
1 2 3 4 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.