Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: dwujezycznosc dziecka  (Przeczytany 2628 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
charlene
nowa(y)

dwujezycznosc dziecka
« : Maj 04, 2010, 17:52:07 »

Witam serdecznie,
Jestem dwujezyczna i chcialabym zeby moje dziecko tez takie bylo. problem polega na tym, ze jestem samotna mama i jednoczesnie osoba, ktora spedza z dzieckiem najwiecej czasu. NIe jestem w stanie mowic do niej tylko po angielsku. Chcialabym  aby poslugiwala sie oboma jezykami, ale nie wiem za bardzo jak uczyc. Artykuly na temat dwujezycznosci dzieci zazwyczaj polecaja aby jedno z rodzicow zawsze mowilo w jednym jezyku, ale w naszej sytuacji nie jest to mozliwe. Czy moge mowic do corki w dwoch jezykach? (Tym samym pokazywac jej bajki ,czytac ksiazeczki itp). Corka ma teraz rok - wypowiada 6 slow po polsku,ale bardzo duzo rozumie zarowno po polsku jak i po angiesku. Do tej pory uczylam ja intuicyjnie, chcialabym robic to prawidlowo zeby nie opoznic rozwoju mowy u dziecka, a takze zeby rozwoj ten byl jak najbardziej efektywny. Bede wdzieczna za wskazowki.
SARAH
osesek
*

Odp: dwujezycznosc dziecka
« Odpowiedz #1 : Maj 04, 2010, 21:04:17 »

Nasze corki urodzily sie w UK. meza ma polaka wiec w domu rozmawiamy po polsku,uwierz nie musisz specjalnie jakos uczyc malej angielskiego jak podrosnie i pujdzie do nawet PLAY-GRUP do przedszkola nauczy sie w mig obcego jezyka.Starsza corka ma 7,5 roku mowi biegle po angielsku,a nawet lepiej jak po polsku.Obcu jezyk zalapala automatycznie jak poszla do przedszkola w domu nie meczylam ja specjalnie jakims dodatkowym nauczaniem,owszem jedynie w zabawie i w towarzystwie anglikow zwracalam sie do nie  po angiwlsku tak samo na placu zabaw to pozwolilo jej na dobry poczatek w przedszkolu po 4 miesiacach sprawnie mowila juz w jezyku angielskim miala wtedy 2,5 roku!
charlene
nowa(y)

« Odpowiedz #2 : Maj 05, 2010, 17:42:40 »

My mieszkamy w Polsce, takze nie mam co liczyc, ze nauczy sie od rowiesnikow. Raz w tygodniu chodzimy do Helen Doron, ale to tak rzadko, ze traktuje to jako dodatek do tego co w domu Uśmiech
Nie chce jej uczyc w typowy sposob, tylko poslugiwac sie oboma jezykami, ale nie wiem w jaki sposob to zorganizowac, zeby bylo dobrze.
logopeda
Ekspert na forum

« Odpowiedz #3 : Maj 08, 2010, 16:21:22 »

Dwujęzyczność wzbudza zawsze wiele kontrowersji, z jednej strony wspaniale, kiedy dziecko od maleńkiego poznaje dwa języki, nie ukrywajmy takim dzieciom jest w życiu łatwiej, liczni badacze twierdzą nawet, że dzieci te są bardziej tolerancyjne, jednak z drugiej strony musimy pamiętać, że nie każde dziecko jest gotowe na bilingwalizm.

Pamiętajmy, że nauka dwóch języków to nie tylko nowe słowa, ale również struktury gramatyczne i nie dla wszystkich są one łatwe do opanowania.
Dodatkowo myślenie i mowa zawsze idą w parze, zawsze myślimy w jednym języku, specjaliści twierdzą, że zawsze powinien być jeden język główny, dziecko uczące się dwóch języków równocześnie, nie doświadcza tego, w związku z tym pojawia się opóźniony rozwój mowy.

Rodzice chcący wprowadzać dwa języki, powinni bacznie obserwować swoje pociechy, w dwujęzyczności nie ma niczego złego, jednak musimy sprawdzać, czy na pewno ten sposób przyswajania języka akurat dla naszego dziecka jest dobry.

Do charlene: Proszę pamiętać, że dzieci uczą się przez zabawę, piosenki, wyliczanki, rymowanki, książeczki angielskie, a może zajęcia językowe z rówieśnikami, będą wspaniałą zabawą i nauką przy okazji.

I jeszcze jedno, dzieci posługujące się dwoma językami tworzą często wiele neologizmów, przez łączenie słów z dwóch języków, jest to normalne i powinno samo minąć w wieku przedszkolnym.

Logopeda specjalista wczesnej interwencji
terapeuta integracji sensorycznej
instruktor masażu Shantala
terapeuta ręki
autor książki "Barwy świata"
Marta Baj Lieder
Strony:
1 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.