Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 2 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: 1 trymestr alkohol  (Przeczytany 5653 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
*aneta*
uzależniona(y)

Odp: 1 trymestr alkohol
« Odpowiedz #10 : Maj 06, 2010, 21:24:55 »

Nawet nie potrafie sobie wyobrazic jak mozna w ciazy pic alkohol, chyba dlatego ze na sama mysl o nim robilo mi sie niedobrze.
Chyba tak do konca naukowcy sami nie wiedza jak z tym jest bo w jednych krajach zaleca sie stuprocentowa abstynencje, w innych (w tym UK) podaja dopuszczalne normy tygodniowo. A kiedys czytalam o wrecz pozytywnym dzialaniu niewielkich ilosci spozywanego alkoholu przez ciezarna, ktora rzekomo dobrze rzutuje na rozwoj dziecka do lat 5 (nie stwierdzono jeszcze jak to wyglada pozniej).
Kazda z nas ma swoje zdanie na ten temat, ja tez, gdy tylko zaczelismy planowac dzidziusia, ograniczalam alkohol do minimum a gdy okazalo sie ze jestem w ciazy odstawilam na bok i to i kawke i papieroski, co zreszta nie bylo trudne bo odpychalo mnie od wszystkiego Uśmiech

Dzieci: Alex (3 lata); Alicia (16 miesięcy);
Ivy
absolutnie zadomowiona

« Odpowiedz #11 : Maj 07, 2010, 08:06:12 »

Odpowiedź jest prosta- skoro są dowody, że ryzyko jest (małe czy duże nie ma to znaczenia) to jak można ryzykować?? Na własnym dziecku?? Stanowczo alkohol w ciąży i podczas karmienia NIE.
Współczesny rodzic często nie wychowuje dziecka, ale je hoduje. Jak piękny egzotyczny kwiat....
Dzieci: Córka (5 lat); Syn (3 lata);
sylwana
super mama

« Odpowiedz #12 : Maj 07, 2010, 11:25:12 »

Odpowiedź jest prosta- skoro są dowody, że ryzyko jest (małe czy duże nie ma to znaczenia) to jak można ryzykować?? Na własnym dziecku?? Stanowczo alkohol w ciąży i podczas karmienia NIE.

dokładnie
z niektórych rzeczy lepiej w tym okresie zrezygnować, a już na pewno używek
Dzieci: Ulka (7 lat);
Czarnulka
Gość
« Odpowiedz #13 : Maj 18, 2010, 13:05:14 »

Mam podobny problem,nie wiedziłam ze jestem w ciązy i piłam alkohol:( była to impreza w szczepana,pozniej nowy rok,prawdopodobnie była to ok,5 tydzień ciaży,wszystkie moje wyniki badań sa dobre,ale codziennie myśle o mojej dzidzi,ze mogłam jej zaszkodzić...chyba bym sobie tego nie wybaczyła...od kąd sie dowiedziałam że będę mamusia,zaczełam dbać o siebie,zdrowe odżywianie,duzo snu,oczywiście zero alkoholu i papierosów!

sylwana
super mama

« Odpowiedz #14 : Maj 18, 2010, 13:59:26 »

Czarnulka prawie każdej się to zdarzyło i mamy zdrowe pięknie dzieci, myśl pozytywnie nie zamartwiaj się
musi być dobrze Uśmiech
Daki
nowa(y)

« Odpowiedz #15 : Maj 21, 2010, 16:10:13 »

Dzięki sylwana za artykuły Mrugnięcie

Dzieci: Luiza (16 miesięcy);
sylwana
super mama

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 01, 2010, 12:25:58 »

nie ma sprawy
alaxim
osesek
*

« Odpowiedz #17 : Czerwiec 01, 2010, 20:12:03 »

Ja też nieświadoma tego, że jestem w ciąży (2 tydzień) byłam na urodzinach koleżanki i trochę wypiłam. Ale odkąd na teście wyszły mi dwie kreski to rzuciłam palenie i zamiast parzonej kawy piłam rozpuszczalną.
Dzieci: Kacper (29 miesięcy);
mamaoli
rozmowna(y)

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 01, 2010, 20:49:55 »

Również mi się zdarzyło na początku, z niewiedzy o istnieniu maluszka. Gdy tylko się dowiedziałam zero alkoholu, tytoniu też bo i tak jestem niepaląca. Córcia urodziła się zdrowiutka. Gdzieś słyszałam, że płód jest bardzo dobrze chroniony przez pierwsze 2 miesiące przed podobnymi "czynnikami" z zewnątrz. Że matka natura przygotowała nas na taką możliwość. Ile w tym prawdy nie wiem, ale kobiet które przez pierwsze tygodnie nie wiedzą o ciąży - mnóstwo.
Dzieci: Ola (30 miesięcy);
officemama
osesek
*

« Odpowiedz #19 : Styczeń 09, 2011, 17:15:56 »

Mi się to na szczęście nie przytrafiło, bo nie piję w ogóle... ale koleżanka zafajdowała w Sylwestra a dziś dzwoni, że w ciąży jest... mam nadzieje że będzie ok...
Dzieci: Marcel ;
Strony:
1 2 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.