Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 2 3 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: kiedy kolejna ciąża  (Przeczytany 12657 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
sylwana
super mama

kiedy kolejna ciąża
« : Luty 08, 2009, 14:10:09 »

a jak myślicie jak jest najlepsza różnica wieku między dziećmi - ja bardzo żałuje że się nie zdecydowałam na drugie jak najszybciej by mieć cały galimatias w miarę w jednym okresie.
Dzieci: Ulka (7 lat);
*aneta*
uzależniona(y)

Odp: kiedy kolejna ciąża
« Odpowiedz #1 : Luty 09, 2009, 10:17:04 »

Zgadzam sie z toba,od wielu mam slyszalam ze to najlepsze wyjscie i sama mam zamiar tak zrobic. Mojego synka urodzilam w czerwcu i bedziemy sie starc zeby drugie tez urodzic wiosna w przyszlym roku. Dwa lata roznicy miedzy dzieciakami to chyba dobrze, a i ja juz doszlam do "formy" bo chyba ciezko kobiecie gdy rodzi rok po roku.
A co na to bardziej od  nas doswiadczeni rodzice?

Dzieci: Alex (3 lata); Alicia (16 miesięcy);
soltys
osesek
*

« Odpowiedz #2 : Luty 09, 2009, 11:19:11 »

ale co tak wlasciwie znaczy "najlepsza roznica wieku pomiedzy dziecmi"?
ze niby lepiej sie beda dogadywac miedzy soba? czy tez bardziej chodzi tu o pewien okres w zyciu rodzicow - trudny - i o to by miec go jak najszybciej za soba?
@ni@
osesek
*

« Odpowiedz #3 : Luty 09, 2009, 11:34:57 »

Myślę, że odpowiednia różnica wieku między dziećmi to około dwóch lat. I nie chodzi mi tu o wygodę rodziców, ale o to, że dzieci później mają lepszy kontakt. Mam dwie młodsze siostry - jedną o 4, a drugą o 6 lat. Zawsze się z nimi kiepsko dogadywałam (szczególnie z najmłodszą) i dopiero teraz, kiedy dorosłyśmy łapiemy ze sobą jakiś lepszy kontakt. Natomiast one od początku "trzymały sztamę" i jakoś tak lepiej się rozumiały.
sylwana
super mama

« Odpowiedz #4 : Luty 09, 2009, 12:21:14 »

ale co tak wlasciwie znaczy "najlepsza roznica wieku pomiedzy dziecmi"?
ze niby lepiej sie beda dogadywac miedzy soba? czy tez bardziej chodzi tu o pewien okres w zyciu rodzicow - trudny - i o to by miec go jak najszybciej za soba?

najlepsza różnica żeby się razem bawiły i żeby rodzice mieli w jednym mniej więcej czasie okres pieluchowy, a potem to już hulaj dusza piekła nie ma
Dzieci: Ulka (7 lat);
soltys
osesek
*

« Odpowiedz #5 : Luty 09, 2009, 12:29:16 »

Myślę, że odpowiednia różnica wieku między dziećmi to około dwóch lat. I nie chodzi mi tu o wygodę rodziców, ale o to, że dzieci później mają lepszy kontakt. Mam dwie młodsze siostry - jedną o 4, a drugą o 6 lat. Zawsze się z nimi kiepsko dogadywałam (szczególnie z najmłodszą) i dopiero teraz, kiedy dorosłyśmy łapiemy ze sobą jakiś lepszy kontakt. Natomiast one od początku "trzymały sztamę" i jakoś tak lepiej się rozumiały.

wg mnie to niczego nie dowodzi - mam brata mlodszego o 3 lata z ktorym nie dogaduje sie wcale, z drugiej strony mam znajomych gdzie roznica wieku miedzy nimi wynosi 5 lat i z tego co mowia dogadywlai sie i byli blisko ze soba od zawsze

uwazam ze w ogromnej mierze to nie roznica wieku sprawia czy rodzenstwo miedzy soba sie dogaduje, a to jak wychowuja je rodzice i (a moze przedewszystkim) cechy charakteru dziecka
Ivy
absolutnie zadomowiona

« Odpowiedz #6 : Luty 09, 2009, 17:57:45 »

U mnie jest różnica dwóch lat. Synek ma dopiero 4 miesiące więc nie mogę powiedzieć nic na temat dogadywania się dzieci ale córeczka jest bardzo opiekuńcza Uśmiech
Tak naprawdę to nie ma czegoś takiego jak odpowiednia różnica wieku. Bo co to niby znaczy? To jak się dzieci dogadują to sprawa rodziny. To jak my ze sobą żyjemy. Mój brat jest starszy o 6 lat i było super Uśmiech Jeżeli myślimy o swojej wygodzie to 2-3 lata żeczywiście są ok bo jesteśmy na bieżąco, ale duża różnica jak 10-13 lat też jest super bo jedno dziecię już "odchowane" i rozumnie itd....ale to od nas zależy czy będzie dobrze czy niebardzo....
Współczesny rodzic często nie wychowuje dziecka, ale je hoduje. Jak piękny egzotyczny kwiat....
Dzieci: Córka (5 lat); Syn (3 lata);
Ivy
absolutnie zadomowiona

« Odpowiedz #7 : Luty 09, 2009, 18:03:36 »

miało być oczywiście RZECZYWIŚCIE...... Duży uśmiech
Współczesny rodzic często nie wychowuje dziecka, ale je hoduje. Jak piękny egzotyczny kwiat....
Dzieci: Córka (5 lat); Syn (3 lata);
Agusia
osesek
*

« Odpowiedz #8 : Luty 09, 2009, 20:58:33 »

między moimi maluchami jest prawie 2 lata różnicy, nie planowaliśmy tak szybko ale dobrze się stało Uśmiech Uśmiech  teraz maluch troszkę walczą, bo Hania wszystko chce sama i Bartek zaczął już chodzić i się jej nie daje  Duży uśmiech więc jak tylko ona coś chce to on zaraz jest obok...i walka gotowa  Z politowaniem ale myślę że jak podrosną to nie będą mieli problemów z dogadywaniem się  Duży uśmiech
Dzieci: Hanusia (6 lat); Bartuś (4 lata);
soltys
osesek
*

« Odpowiedz #9 : Luty 09, 2009, 21:58:42 »

agusia, to sie dopiero okaze za kilka lat, jak maluchom w miare uksztaltuja sie charaktery itd, kiedy beda chodzic do szkoly, beda miec wlasne zainteresowania, wlasne postrzeganie swiata itd - i tak jak mowilem wczesniej roznica wieku wg mnie nie ma tu wielkiego znaczenia
Strony:
1 2 3 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.