Nag��wek Nag��wek SklepPortal
Strony:
1 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: Malo mowi  (Przeczytany 2018 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
daga
nowa(y)

Malo mowi
« : Maj 15, 2010, 13:05:13 »

Hej,jestem tu nowa i chcialabym sie poradzic....Moj synek ma dwa latka i pare dni,ale jeszcze bardzo malo mowi.Mieszkam we Wloszech jego tata jest Wlochem,mowimy do niego dwoma jezykami,a raczej trzema ,bo jeszcze dialekt wloski dochodzi.Synek wszystko rozumie ,ale woli pokazywac niz mowic,mowi moze z 10-15 slow.Czytam mu ksiazeczki,ograniczam tv,ale nie widze duzych postepow.Pediatra mi powiedziala zeby sie nie martwic,ze dzieci dwujezyczne zaczynaja pozniej,ale ja sie martwie.Moze to cos z narzadami mowy,w przyszlym tygodniu ide na bilans dwulatka i wezme skierowanie do logopedy!Synek dobrze slyszy nawet samoloty ,czy syreny policji z daleka,rozumie,wskazuje wszystkie czesci ciala po PL i Wlosku,rozroznia kolory,takze nie wiem....Czy ktos z was mial podobny problem??
Dzieci: Antonio Giuliano ;
logopeda
Ekspert na forum

Odp: Malo mowi
« Odpowiedz #1 : Maj 26, 2010, 20:39:54 »

Witam
Tak to prawda mowa dzieci dwujęzycznych może, ale nie musi rozwijać się trochę inaczej.  Pisałam już o tym w innym wątku, zachęcam do przeczytania.
Dobrze, że chce Pani skorzystać z konsultacji logopedycznych, logopeda powinien sprawdzić budowę narządów artykulacyjnych, ale proszę pamiętać, że nie tylko artykulatory mają wpływ na naszą mowę.
Prawidłowy słuch, środowisko, kontakt z rówieśnikami, rozwój psychoruchowy, dawanie dziecku szans na wypowiedzenie się, to tylko niektóre czynniki, które mają wpływ na rozwój mowy.
Może warto zastanowić się nad jednym dominującym językiem?
Logopeda specjalista wczesnej interwencji
terapeuta integracji sensorycznej
instruktor masażu Shantala
terapeuta ręki
autor książki "Barwy świata"
Marta Baj
Strony:
1 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.