Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 2 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: jezyk migowy dla niemowlat i dzieci slyszacych  (Przeczytany 4172 razy)
yagne
osesek
*

Odp: jezyk migowy dla niemowlat i dzieci slyszacych
« Odpowiedz #10 : Sierpień 23, 2009, 22:05:56 »

Ja chodze z moja 9 miesieczna coreczka na zajecia z migania, ale moje dziecko jakos nie kwapi sie do uzywania tego rodzaju komunikacji. Natomiast probuje juz wlasnych sil w mowieniu takich slow jak KOT, MAMA, GOOD GIRL ( w tej kolejnosci...). Wydaje mi sie, ze to czy miganie moze byc przydatne w nauce mowienia czy nie jest kwestia indywidualna dla kazdego dziecka, ale napewno warto sprobowac. Wyszlam natomiast z zalozenia, ze bede dalej korzystala z nauki, bo nie znam dnia i godziny, kiedy umiejetnosc migania moze sie przydac mnie samej, bo tu gdzie mieszkamy, znaczy w UK jest ono bardzo rozpowszechnione. 
Dzieci: Lena (3 lata); Hania (21 miesięcy);
logopeda
Ekspert na forum

Odp: jezyk migowy dla niemowlat i dzieci slyszacych
« Odpowiedz #11 : Listopad 10, 2009, 12:21:44 »

Kiedy rodzi się dziecko porozumiewa się z nami gestami, dlatego kiedy rodzic mówi do dziecka, a jednocześnie "miga"-uskutecznia komunikację.
Dziecko, które odnosi sukces, ponieważ czuje się rozumiane przez rodzica w procesie komunikacji, jeszcze chętniej podejmuje kontakt.
Od dawna wiadomo, że wprowadzanie dodatkowej komunikacji, np. alternatywnej w przypadku dzieci niemówiących nie wypiera tradycyjnego sposoby komunikowania się, jedynie pomaga.

Dlatego coraz bardziej staje się popularne "miganie" do dzieci.

Jednak jak wspominają w tym wątku rodzice, nie należy zapominać o rozmowach, opowiadaniu i czytaniu, czyli tradycyjnych sposobach na naukę mówienia małego dziecka.
Logopeda specjalista wczesnej interwencji
terapeuta integracji sensorycznej
instruktor masażu Shantala
terapeuta ręki
autor książki "Barwy świata"
Marta Baj Lieder
Strony:
1 2 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.