Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: antybiotyk  (Przeczytany 2073 razy)
ita
sympatyczka(k) forum
**

antybiotyk
« : Maj 27, 2010, 22:29:19 »

Witajcie

Mój synek ma 6 miesięcy i niestety rozchorował się. Od trzech dni podaje mu antybiotyk zgodnie z zaleceniami lekarza. Po podaniu pierwszej dawki leku syn dostał biegunki. Niestety lekarz nie przepisał probiotyku. Gdy dzwoniłam do lekarza o poradę co w takiej sytuacji zrobić, lekarz stwierdził, że to reakcja na wirus. Dodam, ze mieszkam w UK. Byłam w kilku aptekach z zapytaniem o probiotyk bez recepty i niestety nie dostałam żadnego. Synek mniej je, nie chce pić, staram się podawać mu kaszki z prebiotykami z nadzieją, że to coś pomoże. Generalnie widać znaczną poprawę, temperatura spadła, maluszek jest bardziej energiczny, częściej się uśmiecha, jedynie ten okropny kaszel go czasem męczy no i biegunka. Jutro idziemy na wizytę kontrolną. Czy miałyście podobne doświadczenia? Co podawać na biegunkę w czasie zażywania antybiotyku jeśli probiotyki nie są w zasięgu ręki. Czekam na Wasze zdanie.
Z góry bardzo dziękuję.
Dzieci: Kacperek (30 miesięcy);
karlinka
super mama

Odp: antybiotyk
« Odpowiedz #1 : Maj 28, 2010, 11:25:42 »

Cześć Ita niestety pewnie niewiele Ci pomogę  Smutny U nas, czyli w Polsce probiotyki są bez recepty, a lekarze zalecają je po każdej antybiotykoterapii zarówno dzieciom jak i dorosłym. Bardzo mnie zdziwiło, że w UK są z tym takie problemy. Cóż przy okazji następnej wizyty w Polsce zrób sobie zapas tych specyfików, daje się je dzieciakom nie tylko przy antybiotykach, ale i przy biegunce. Naturalne probiotyki znajdziesz w jogurcie i kefirze, ale Twój mały jeszcze bardzo mały, a jogurt wprowadza się później. Są jednak takie jogurciki dla dzieci Nestle lub BoboVita one są po 6 miesiącu i probiotyki zawierają. Poszukaj może tych jogurcików, albo poproś lekarza o probiotyk nic innego do głowy mi nie przychodzi  Smutny Pozdrawiam, a Kacperkowi życzę szybkiego powrotu do zdrowia.
"Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka"

Dzieci: Dominik (3 lata);
ita
sympatyczka(k) forum
**

« Odpowiedz #2 : Maj 28, 2010, 21:37:38 »

Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Tak też myślałam, że nie wiele tutaj zdziałam. Dziś byliśmy na wizycie kontrolnej i po raz kolejny pytałam o probiotyk. Na to lekarz stwierdził, ze tutaj się ich nie daje bo maluszek jest za mały Co? a nie ma wystarczających badań przeprowadzonych wśród tak małych dzieci na ich skuteczność. Oczywiście podaje się je dorosłym ale to zawsze sztuczna ingerencja a im chodzi o to, ze małe dziecko powinno nauczyć się samo wytwarzać, czy tez zwalczać chorobę, dlatego tez tak rzadko podają antybiotyk - właściwie w ostateczności. Nie wiem czy to ma jakiś sens. Mam mętlik w głowie.
Na szczęście w poniedziałek lecę do Polski i tam mam zamiar odwiedzić zaufana i sprawdzoną panią doktor. Oczywiście mam już listę potrzebnych rzeczy jakie muszę kupić.
Jeszcze raz dzięki
Dzieci: Kacperek (30 miesięcy);
sylwana
super mama

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 01, 2010, 11:46:58 »

zastanawiająca reakcja lekarza
gdybym u nas po leku pojawiła się biegunka skłaniałabym się do jego odstawienia/zastąpienia innym lekiem
ale wszystko zależy co to za choroba co to za lek itp.

a przy biegunce dużo picia najlepiej wody lub maminego mleka - dobrze działa też rozgotowana marchewka sama albo z ryżem a to ze maluch podczas choroby ma zmniejszony apetyt to normalka i tym się nie przejmuj

probiotyki podaje się w Polsce przy antybiotykach już niemowlętom jeśli jest taka konieczność w szczególności gdy maluch jest butelkowy   
Dzieci: Ulka (7 lat);
Zimkam
sympatyczka(k) forum
**

« Odpowiedz #4 : Lipiec 19, 2010, 22:13:01 »

Dziewczyny w UK w wiekszosci polskich sklepow mozna kupic Lacidofil, a jak nie to sa internetowe apteki  gdzie bez problemu sie dostanie. W aptece jak chcesz cos kupic to nie mow ze dla dziecka, bo mi wapna nie chcieli sprzedac jak corce pokrzywka wyszla, bo powiedzieli ze wapno jest dla starych ludzi na kosci!!

Dzieci: Alexandra (5 lat); Marta (3 lata);
SARAH
osesek
*

« Odpowiedz #5 : Lipiec 20, 2010, 09:27:00 »

W momecie jak GP przepisala antybiotyk malej oczywiscie nie pamietala o probiotykach,ja poprostu poprosilam stwierdzilam,ze skoro bedzie brac antybiotyk powinna brac probiotyki,ze to jest szalenie wazne podczas takiej kuracji,oczywiscie weszla w google i znalazla dla maluchow probiotyki bo chyba nie miala zielonego pojecia jakie przepisac tu w UK sa one na recepte.Dostalysmy takie-DTECTA OptiBac Probiotics For Your Child's Health.To sa male saszetkiz proszkiem dodajesz do mleka do jogurtu lup z woda rozpuszczasz na lyzeczce,mala mimo,ze brala antybiotyk nie miala zadnej biegunki.Tak naprawde probiotyki mozna podawac profilaktyczmie raz 2 razyw tygodniu tak wyczytalam i tez tak powiedzilala polska pediatra.
agstar
uzależniona(y)

« Odpowiedz #6 : Lipiec 20, 2010, 19:29:06 »

Mój Michał jak dostał biegunki w trakcie zażywania antybiotyku, to poszłam do lekarza i od razu mu zmienił na inny, po którym nic się nie działo złego z brzuszkiem. Myślę, że biegunka to skutek uboczny(nietolerancja leku) i powinien lekarz zmienić lek na inny.
A probiotyki dostawał już jako miesięczne dziecko (bo nadgorliwa lekarka wypisała mi syrop magnezowo wapniowy, który miałam podawać małemu, bo stwierdziła u niego niedobór wapnia i dostał biegunek po tym szajsie- a propos, zrezygnowałam z tej lekarki i przepisałam synka do innej przychodni). Te probiotyki przepisała mi inna Pani doktor, która okazała się wspaniałym lekarzem i wyleczyła brzuszek mojego synusia.
Dzieci: Michałek (3 lata);
Strony:
1 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.