Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 2 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: Czesc dziewczyny.  (Przeczytany 2297 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
lukasek
rozmowna(y)

Czesc dziewczyny.
« : Czerwiec 07, 2010, 23:37:37 »

Powiedzcie mi jak nauczyc dziecko picia wody.Moj synek czasem wypije pare lyczkow wody,ale bardziej interesuje go gryzienie smoczka.Najbardziej lubi pic z cyca w dzien i w nocy.
Dzieci: Kacper (32 miesiące);
sylwana
super mama

Odp: Czesc dziewczyny.
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 08, 2010, 11:19:02 »

konsekwentnie podawać do picia wodę w którymś momencie zasmakuje, może kubkiem niekapkiem z miękkim ustnikiem
Dzieci: Ulka (7 lat);
mamaoli
rozmowna(y)

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 08, 2010, 18:42:15 »

mam takie oduczanie za sobą. Za każdym razem gdy wydawało mi się, że Ola chce pić (a wcześniej dawałam jej herbatki) dawałam jej letnią wodę lub słabą, gorzką herbatę z lipy (taką zwykłą z torebki 100% lipy) - zdrowsza, bez cukru. Na początku się krzywiła, ale nie dawałam jej w zamian nic innego do picia i gdy naprawdę chciało jej się pić - wypiła bez problemu. Tak mam do teraz. Często wydaje mi się że mała jest spragniona, a w rzeczywistości tak nie jest Mrugnięcie ale wodę zawsze proponuję bo mała ma skłonność do zaparć.
Dzieci: Ola (30 miesięcy);
karlinka
super mama

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 08, 2010, 19:49:17 »

Cześć! Przede wszystkim nie martw się, że Twój synek nie chce pić mój synek bardzo długo zaspakajał pragnienie tylko i wyłącznie cycem, z dzieciakami na piersi tak już jest  Chichot Mimo, że gasił pragnienie mleczkiem konsekwentnie podsuwałam mu wodę do picia. Nie pił dużo kilka łyczków zaledwie, ale poznał smak i przyzwyczaił się do niego. W tej chwili gdy już nie cycoli w dzień pije wodę aż miło  Chichot U nas nie sprawdził się niekapek pije ze zwykłego kubeczka lub z butelki z ustnikiem. Tak więc nie poddawaj się podawaj mu tą wodę i ciesz się gdy wypije choć trochę, z czasem będzie więcej pił a przyzwyczajony od maleńkiego do wody to ją właśnie wybierze. Pozdrawiam
"Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka"

Dzieci: Dominik (3 lata);
lukasek
rozmowna(y)

hej
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 08, 2010, 21:44:42 »

Dzieki dziewczyny za rady i dodanie otuchy.Nie wiem czy kaszka robi sie gesciejsza gdy postoi bo maly od razu ja wypija
Dzieci: Kacper (32 miesiące);
Ivy
absolutnie zadomowiona

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 09, 2010, 08:38:04 »

Wystarczy około minuty żeby zgęstniała. Zawsze możesz dać więcej.
Współczesny rodzic często nie wychowuje dziecka, ale je hoduje. Jak piękny egzotyczny kwiat....
Dzieci: Córka (5 lat); Syn (3 lata);
Dorka
nowa(y)

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 09, 2010, 18:19:55 »

Czesc dziewczyny. Jestem tu nowa, ale mam nadzieje ze szybko ´pola´pie sie jak to dziala:). Woda do picia dla mojego babla? On tylko ja wyczuje i juz zamyka buzie Smutny. Ja daje mu sok, ktory pozostaje po ugotowaniu owocow na deser Uśmiech.

Mam jeszcze pytanko do do jedzonka. Moj Bastian skonczyl 9 miesiecy i jego dieta jest "nudna". Pediatra powiedzial mi, ze moze jesc ziemniaki, cukienie, dynie, szpinak, makaron i fasolke szparagowa......no i tyle. Tymczasm ja tu czytam, ze mamy daja juz buraki czerwone, rosliny straczkowe - i co mam robic?Co?
mamaoli
rozmowna(y)

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 09, 2010, 20:15:13 »

A Twój synek jest alergikiem? Bo jeśli nie to dziwię się że lekarz tak okroił dietę. Po 9 miesiącu można dawać dziecku bardzo dużo różnych warzyw i owoców, ja mojej 7mies córeczce daję już bardzo dużo m.in. wspomniane buraki (uwielbia taki jej specjalny barszczyk). I wiele innych, np kalarepkę, ziemniaki marchew itp daję jej od 5mies. Na tej stronie są fajne tabelki co można podawać w którym miesiącu, zawsze zaglądam jeśli chcę dać małej coś nowego. A pić daję gorzkie ziołowe herbatki np z lipy. Soków nie daję bo wg mojej lekarki mała może od nich przytyć, a że słodkie to i pić by mogła non stop. W ogóle musimy być na diecie bogatej w warzywa i owoce.
Ty gotujesz małemu wszystkie owoce?
mamaoli
rozmowna(y)

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 09, 2010, 20:26:11 »

Tak pytam bo sama od początku daję małej surowe owoce. Przestraszyłam się że może nie można surowych ale posprawdzałam na różnych stronach i częściej piszą o podawaniu surowych niż gotowanych Uśmiech już jestem spokojna.
ita
sympatyczka(k) forum
**

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 10, 2010, 21:59:57 »

Co do nauczenia maluszka pić wody.. hm też zmagamy się z tym problemem, ba nawet większym, bo mój syn w ogóle nie chce pić!! Do 6tego miesiąca był karmiony piersią więc nie martwiłam się tym zbytnio, ale teraz to już nie przelewki - pojawiły się zaparcia, które mogą być przyczyna braku wystarczającej ilości płynów w organizmie.
Tak więc próbowaliśmy nauczyć go pić czegokolwiek co by mu zasmakowało: a to kubek niekapek a to z takim ustnikiem a to z innym, kolorowe buteleczki, butelki od mleka (bo mleko pije bez problemu). Oczywiście pierwsza była woda, potem herbatki już nawet nie jestem w stanie zliczyć ile smaków, nawet soczki oczywiście te bez cukru - na próżno!!
Po konsultacji z lekarzem usłyszeliśmy, że to już nie czas na zachęcanie i naukę tylko na wmuszanie zwłaszcza w takie upały. Zaczęliśmy więc podawać wodę przez strzykawkę, tak jak lekarstwa. Niestety ciągle histerie spowodowały, że nie mam sumienia tak męczyć naszego brzdąca, ile można???
Od dwóch dni podaje Małemu zwykły kubeczek z woda bez ustnika i o dziwo tym razem pomału przekonuje się do takiego sposobu podawania płynów. Zapewne podpatrzył to od nas i tym razem skutkuje. Oczywiście więcej wyleje się wody niż mały się napije ale to i tak sukces.
 Lukasek odpowiadając w końcu na pytanie- może proponuj swojemu maluchowi tylko wodę przez jakiś czas(oczywiście nie mam tu na myśli podstawowych karmien), w końcu zachce mu się pić a nie będzie miał nic innego. To przecież nie będzie trwało wiecznie, podejrzewam, że pod koniec dnia woda zwycięży nad pragnieniem o ile nie masz podobnych problemów z podawaniem płynów w ogóle - jak my Smutny  Zresztą póki karmisz piersią to Twoje mleczko zaspokaja głód i pragnienie w jednym i nie powinnaś martwić się na zapas, przecież wypija parę łyczków, pewnie tyle mu wystarczy Mrugnięcie
Pozdrawiam
Dzieci: Kacperek (30 miesięcy);
Strony:
1 2 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.