Nag��wek Nag��wek SklepPortal
Strony:
1 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: brak rozwoju mowy  (Przeczytany 2121 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Basiula122
nowa(y)

brak rozwoju mowy
« : Czerwiec 09, 2010, 23:04:40 »

Witam mój syn za dwa miesiące skończy 3 lata.W zasadzie od dawna nie rozwija mowy i nie poszerza słownictwa.Na wszystko mówi mama ok 10 tys razy dziennie.Używa też tata,baba,nie,ja ,jajo.Nie mówi tak tylko potwierdza mh,jak proszę powiedz tak mówi tan trudno mu wymówić k.Spółgłoski powtarza po mnie .Jeśli chodzi o zdania to mowi mama czyta.Niw widzę chęci powtarzania.Aczkolwiek jak usłyszy w programie dziecięcym to powtarza ale pojedyńcze literki nie wszystkie.Czytam mu od najmłodszych lat bardzo dużo ,mówię wyraźnie i głośno.Czasami jak proszę go o powtórzenie to zwija języczek w rulonik jakby rurka prostopadła do powierchni buzi.Byłam u laryngologa stwierdził że ok.Z moim problemem powinnam iść do logopedy czy do neurologopedy.Jestem zmartwiona syn rozumie wszystko a jednak nie chce mówić
logopeda
Ekspert na forum

Odp: brak rozwoju mowy
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 11, 2010, 19:30:16 »

Proponuję wizytę u logopedy specjalisty wczesnej interwencji, który przeprowadzi dokładny wywiad, jeśli nie ma takiego specjalisty w Pani miejscowości może być logopeda ogólny.

W przypadku kiedy mowa opóźnia się, bardzo często logopeda prosi o wykonanie badania słuchu, konsultacje u psychologa, neurologa czy foniatry.
W przypadku nieprawidłowości związanych z układem nerwowym zaleca się korzystanie z porad neurologopedy.

Ważne, aby zapytała Pani przed pierwszą wizytą, czy dany logopeda pracuje z dziećmi poniżej 3 roku życia, nie wszyscy specjaliści pracują z dziećmi w tym wieku.
Proszę o informacje gdzie Pani mieszka, być może uda mi się gdzieś pokierować.
Pozdrawiam serdecznie
Marta Baj
logopeda specjalista wczesnej interwencji
terapeuta ręki
Logopeda specjalista wczesnej interwencji
terapeuta integracji sensorycznej
instruktor masażu Shantala
terapeuta ręki
autor książki "Barwy świata"
Marta Baj
msjackowicz
nowa(y)

« Odpowiedz #2 : Styczeń 05, 2011, 23:55:42 »

Witam serdecznie,
postanowilam napisac na zalozonym juz watku, poniewaz mam DOKLADNIE ten sam problem. chociaz synek jest troche mlodszy, w grudniu skonczyl 2,5 roku. zasob slownistwa jest identyczny jak wymieniony powyzej, ale wydaje duzo dzwiekow nasladowczych np zamiast powiedziec "krowa" robi "mmmm", albo zamiast "pies" robi "au au". sporo rowniez gestykuluje, wyglada to troche tak jakby porozumiewal sie z nami na migi...
jesli dobrze "wyczytalam", Pani pracuje w Gdansku, a chcialabym umowic sie z synkiem do logopedy. i stad moje pytanie. czy jest Pani w stanie polecic kogos w Warszawie (lub okolicy)? zalezy mi na dobrym kontakcie, zeby nie chodzic z dzieckiem od lekarza do lekarza, poniewaz nie chce go stresowac badaniami...
z gory dziekuje za pomoc
MSJ
Dzieci: Wiktor (3 lata);
logopeda
Ekspert na forum

« Odpowiedz #3 : Styczeń 27, 2011, 16:00:32 »

Witam serdecznie,
To miłe, że mamy coraz więcej tak czujnych i troskliwych rodziców.
To, że Pani synek posługuje się słowami dźwiękonaśladowczymi to nic złego, z takich słów można tworzyć pierwsze słowa, np muuu- jako naśladowanie krowy, ha ha- jako udawanie śmiechu i już mamy słowo mucha:)
 Wysłałam do Pani prywatną wiadomość z namiarem na logopedę w Warszawie.

Pozdrawiam serdecznie

Marta Baj
instruktor masażu Shantala, Shantala Special Care
terapeuta ręki
Marta Baj
terapeuta ręki
Marta Baj
aniaa
entuzjastka(a) forum

« Odpowiedz #4 : Styczeń 19, 2012, 15:52:32 »

Witam serdecznie właśnie znalazłam ten watek i mam ten sam problem z moim synkiem dokładnie taki sam jak pani msjackowicz jestem z wejherowa.
Dzieci: amelka (5 lat); alan (29 miesięcy);
logopeda
Ekspert na forum

« Odpowiedz #5 : Styczeń 20, 2012, 22:02:16 »

Dziecko 2 letnie powinno tworzyć już proste zdania, oczywiście nie jest tak, że w momencie skończenia 2 lat dziecko zaczyna tworzyć takie wypowiedzi. Każde dziecko rozwija się swoim indywidualnym tempem, u jednych pojawią się pierwsze zdania wcześniej, u innych później.
To czy należy się martwić zależy od wielu czynników, dlatego warto udać się do logopedy, który przeprowadzi dokładny wywiad z Państwem oraz posłucha jak wypowiada się dziecko.

Jeśli jest Pani z Wejherowa zapraszam do mnie lub do któregoś gabinetu bliżej Pani.
Pozdrawiam
Marta Baj Lieder
terapeuta ręki
Marta Baj
Strony:
1 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.