Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: Torcik na roczek  (Przeczytany 4556 razy)
Darekinga
nowa(y)

Torcik na roczek
« : Luty 14, 2009, 21:16:42 »

witam na pewno niejedna z nas miała lub będzie miała dylemat jaki zrobić torcik dla swojej pociechy na roczek, tak aby mogło spokojnie go skosztować. Ja robiłam urodzinową imprezę na 10 dzieci w wieku od 9 do 13 miesiąca. Kilkoro było alergikami. Wyzwanie było spore. Jednak znalazłam przepis który pozwolił mi stworzyć tort smaczny i zdrowy. Niżej podaje na niego przepis. Jeśli będziecie mieć jakiekolwiek pytania na temat wykonania torciku to chętnie odpowiem.

Przepis na tort dla alergików proporcje idealne na tortownice średnicy 26 cm.
biszkopt+ masa z kaszki + masa galaretkowo -jabłkowa wg.  + bita śmietana
Zaczynamy...
Biszkopt to każdy chyba wie Co?
Masa z kaszki:
400ml. wody;4 łyżeczki cuk.waniliowego; 1 szkl cukru pudru (to trochę wg.mnie jest za duzo) 200g marg bez mlecznej -wyjętej wcześniej z lodówki żeby zmiękła;kaszka ryżowa;pól szk wiórek kokosowych albo mrożonych jagód albo malin albo innych owoców (możne być słoiczek najlepiej ciemny jagodowy,porzeczkowy albo wiśniowy) wszystko do wyboru
wodę zagotować,wystudzić dosypać kaszke- tyle,żeby masa była gęsta-bardziej gęsta powinna się kleić do łyżki, jak ci wyjdą gluty to się nie martw, rozmiksują się później. wrzuć margarynę, wsyp cukier puder i waniliowy i ucieraj mikserem. kiedy masa będzie już jednolita, wsyp wiórki lub to co wybrałaś innego. nałóż na biszkopt i do lodówki.
Masa galaretkowo-jabłkowa
1 litr jabłek prażonych, i 2 lub 3 galaretki rozpuszczoną w szklance wody. - mieszasz nakładasz na masę z kaszki i wkładasz do lodówki.
bita śmietana z fiksem ja dałam ok 400 ml.

Smacznego!!!!
Darekinga
nowa(y)

Odp: Torcik na roczek
« Odpowiedz #1 : Luty 14, 2009, 21:18:48 »

był naprawdę smaczny
@ni@
osesek
*

« Odpowiedz #2 : Luty 16, 2009, 13:14:37 »

Wygląda super!    Uśmiech
soltys
osesek
*

« Odpowiedz #3 : Luty 17, 2009, 16:32:35 »

Darekinga - mozesz wyedytowac te fotke zeby byla mniejsza? nie da sie tego obejrzec Smutny
Strony:
1 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.