Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 2 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: w którym miesiącu rosołek?  (Przeczytany 7190 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Monique
rozmowna(y)

w którym miesiącu rosołek?
« : Luty 19, 2009, 16:14:53 »

Cześć rodzice  Mrugnięcie. Jestem mamą 7 miesięcznej łobuziary Madzi. Proszę poradźcie mi, od którego miesiąca można dzidzi wprowadzić rosół (mięsko mam od teściów a nie ze sklepu!!!). Madzia nie jest alergiczką i do tej pory pozytywnie reagowała na wszystkie nowe rzeczy, które jej wprowadziłam np. od miesiąca ma ekspozycję na gluten. W sieci nie ma informacji na ten temat a radę by podawać rosół dziecku 5 miesięcznemu uważam za niepoważną - to za wcześnie!!!

Dzieci: Madzia (3 lata);
@ni@
osesek
*

Odp: w którym miesiącu rosołek?
« Odpowiedz #1 : Luty 20, 2009, 09:04:45 »

Ja bardzo długo nie dawałam maluchowi żadnych zupek na mięsie - mięsko gotowałam oddzielnie. Nasza pediatra twierdzi, że rosołek jest stanowczo zbyt ciężkostrawny dla małego brzuszka.
Monique
rozmowna(y)

« Odpowiedz #2 : Luty 20, 2009, 09:13:29 »

Dzięki @ni@ Duży uśmiech ja też uważam, że nie należy się spieszyć z rosołem i zupkami na nim przygotowanymi (sama dodaję do zupek osobno ugotowane mięsko) ale pytam z ciekawości, bo są różne opinie na ten temat  Z politowaniem

agstar
uzależniona(y)

« Odpowiedz #3 : Luty 21, 2009, 16:19:10 »

A ja mojemu Michałkowi wrzucam mięsko razem z warzywami i gotuję wszystko razem w jednym garnku. Osobno gotowałam przez jakieś dwa miesiące. Ale teraz mój Misior wcina prawie wszystko (łacznie z podjadaniem z mojego talerza) i nic się nie dzieje.
Dzieci: Michałek (3 lata);
Agusia
osesek
*

« Odpowiedz #4 : Luty 22, 2009, 15:50:20 »

A ja mojemu Michałkowi wrzucam mięsko razem z warzywami i gotuję wszystko razem w jednym garnku. Osobno gotowałam przez jakieś dwa miesiące. Ale teraz mój Misior wcina prawie wszystko (łacznie z podjadaniem z mojego talerza) i nic się nie dzieje.

u nas dokładnie tak samo, Bartek wciąga wszystko jak leci, i nie dzieje się absolutnie nic  Duży uśmiech Duży uśmiech
Dzieci: Hanusia (6 lat); Bartuś (4 lata);
*aneta*
uzależniona(y)

« Odpowiedz #5 : Luty 22, 2009, 21:55:39 »

moj alex tez dostal dzis prawdziwy rosol bez soli i przypraw oczywiscie,za to z makaronikiem,mieskiem i warzywkami,wcinal ze hoho i nic mu sie nie stalo, miesko do zupki tez tylko kilka pierwszych razy gotowalam osobno a teraz wrzucam wszystko razem i nigdy tez zadnej zlej reakcji nie mielismy,buziaki dla wszystkich malych zarloczkow:***

Dzieci: Alex (3 lata); Alicia (16 miesięcy);
Monique
rozmowna(y)

« Odpowiedz #6 : Luty 23, 2009, 14:16:30 »

Dzięki dziewczyny za radę  Buziak. Jak widzę opinie na temat wprowadzania rosołku są podzielone - co mama, to inne spojrzenie na ten temat   Chichot. Ja jeszcze trochę poczekam. Na początku 8 miesiąca skończy się Madzi ekspozycja na gluten, więc może wtedy podam jej "porządne" zupki na rosołku z klusiami lub makaronikiem  Duży uśmiech

*aneta*
uzależniona(y)

« Odpowiedz #7 : Luty 23, 2009, 21:58:41 »

sa tacy,ktorzy trzymaja sie zasad. tylko ktorych sie trzymac skoro co lekarz,co ksiazka,co program,co strona...itd... to inne zdanie na dany temat, jak z rosolkami tak i z glutenem i cala reszta. ja wychodze z zalozenia ze skoro dziecko nie jest alergikiem i nic mu sie nie dzieje to po co wydziwiac. moja "ekspozycja na gluten" wygladala tak ze dodalam mu pare razy kaszki do zupki,potem makaronik,bylo ok to za jakis czas dostal skorke od chleba a potem mala kromeczke posmarowana dobrym maselkiem,dzisiaj alex nie wyobraza sobie zjedzenia poludniowej zupki bez pajdki Mrugnięcie

Dzieci: Alex (3 lata); Alicia (16 miesięcy);
Monique
rozmowna(y)

« Odpowiedz #8 : Luty 27, 2009, 11:50:55 »

sa tacy,ktorzy trzymaja sie zasad. tylko ktorych sie trzymac skoro co lekarz,co ksiazka,co program,co strona...itd... to inne zdanie na dany temat, jak z rosolkami tak i z glutenem i cala reszta.
Święte słowa  Uśmiech. A Magda dostała wczoraj rosołek z kaszką kukurydzianą, marchewką i mięskiem, bo ma zapalenie oskrzeli, kiepsko je od tygodnia (zjechała na wadze1/2 kg Płacz) i pediatra zaleciła podać, żeby ją wzmocnić. Zjadła, ale szału nie było  Mrugnięcie

Agusia
osesek
*

« Odpowiedz #9 : Marzec 05, 2009, 08:08:51 »

Wiecie co...ja przy pierwszym dziecku strasznie trzymałam się zasad...pilnowałam co je, wariowałam jak zjadła coś czego nie powinna  Z politowaniem a teraz...luzik, znaczy nie daje mu rzeczy nieodpowiednich dla wieku ale generalnie je wszystko...nowosci po malutku ale nie trzymam się już twardo "przepisów" i też nic mu nie jest  Duży uśmiech
Dzieci: Hanusia (6 lat); Bartuś (4 lata);
Strony:
1 2 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.