Nag��wek Nag��wek SklepPortal
Strony:
1 2 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: pytanie do dietetyka i nie tylko  (Przeczytany 3288 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
aniaa
entuzjastka(a) forum

pytanie do dietetyka i nie tylko
« : Czerwiec 23, 2010, 19:05:16 »

mam pytanie! jak stopniowo wprowadzić dziecku na diecie bez mlecznej mleko i jego przetwory? prosze o podpowiedz?
Dzieci: amelka (5 lat); alan (29 miesięcy);
Zimkam
sympatyczka(k) forum
**

Odp: pytanie do dietetyka i nie tylko
« Odpowiedz #1 : Lipiec 18, 2010, 22:49:37 »

Zacznij od smarowania kanapeczki nie margaryna tylko maslem, potem mozesz polozyc ser na chlebek, dac danonka lub inny jogurcik. A trzeba pamietac zeby robic odstepy miedzy pierwszym  drugim podaniem nabialu i obserwowac dziecko czy nic sie nie dzieje. Jak tak to odstawic i poczekac. Jesli nic sie nie bedzie dzialo to smialo podawaj dalej.

Moja corcia tez jest uczulona na bialko krowie. Ma juz 18 miesiecy i mimo ze alergia zelzala i moge jej podawac  maslo to niestety tylko maslo, bo sera nie lubi a po serku nawet niewielkiem ilosci wychodzi jej egzema, boli brzusio i ma biegunke Smutny
Dzieci: Alexandra (5 lat); Marta (3 lata);
aniaa
entuzjastka(a) forum

« Odpowiedz #2 : Lipiec 20, 2010, 13:18:50 »

cześć wprowadziłam małemu stopniowo inne mleko bo pił bebilon pepti a teraz pije bebilon normalny i jak mu nic nie wyszło od pół tora miesiąca to chyba juz nic nie wyjdzie co? czy jeszcze może?
Zimkam
sympatyczka(k) forum
**

« Odpowiedz #3 : Lipiec 20, 2010, 21:44:14 »

raczej juz nic nie wyjdzie Aniaa Uśmiech

Ja dzisiaj po przeczytanu artykulu na portalu oseska, postanowilam podac Marcie kasze manne na zwyklym mleku (do tej pory robilam na sojowym). Ciekawa jestem czy jutro jej cos wyjdzie, zwykle wysypka wychodzi po kilkudziecieciu minutach.
Dzieci: Alexandra (5 lat); Marta (3 lata);
aniaa
entuzjastka(a) forum

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 18, 2010, 17:00:31 »

cześć! mój synek pije bebiko 3r i je wszystko mleczne i nic mu nie wyszło!
zimkam ja stopniowo dawałam to mleczko po troszku a nie od razu kaszke na mleku! oczywiście zrobisz co będziesz chciała, ale radze ci po troszku dawać po 1 łyżeczce zacząć aby organizm przyzwyczaić. ja też mialam skaze i jak skończyłam 9 miesięcy to mi przeszło więc synek też dostał po 9 miesiącu mleczko. pozdrawiam i powodzenia życze! napisz jak ci poszlo?
DoDomku
osesek
*

« Odpowiedz #5 : Listopad 10, 2010, 17:17:30 »

Przede wszystkim należy wprowadzać białka bardzo umiarkowanie,zacznij od położenia serka na kanapki i zobaczysz jaka będzie reakcja. Z tym naprawdę nie trzeba się śpieszyć.
EwaP
sympatyczka(k) forum
**

« Odpowiedz #6 : Listopad 18, 2010, 17:06:08 »

Jaki serek podac maluszkowi? W zwykłym żółtym serze nie ma za dużo chemii? Nasza pani dr mówiła o twarogu ala Nadusia nie lubi.
Chciałam też wprowadzic wędlinkę, macie jakies uwagi odnosnie wędlinek dla malucha z AZS?
aniaa
entuzjastka(a) forum

« Odpowiedz #7 : Listopad 19, 2010, 11:20:06 »

cześć! moje dziecko tez miało azs ale mu przeszlo a czy jedzenie ma jakiś wpływ na azs? ja myśle że raczej nie! bardziej chemie np. płyny do płukania i prania, mydła itp. a czy twoja mała ma skaze bialkową? bo jezeli tak to ja bym nie dała jej sera tylko mleko hipoalergiczne z oznaczeniem HA, tam jest mniej białka. ja ser dałam jak miał rok chyba ale nie dałabym mu wiedząc ze ma skaze, poczekałabym. daj dziecku jogurcik naturalny do posmakowania!
EwaP
sympatyczka(k) forum
**

« Odpowiedz #8 : Listopad 19, 2010, 12:52:37 »

Różne są podłoża AZS, pokarmowe też, niestety. Jorurciki juz podaję ale Nadka niechętnie je. spróbowałam podac i ten ser i sama sobie musiałam jeśc Mrugnięcie
agstar
uzależniona(y)

« Odpowiedz #9 : Listopad 19, 2010, 19:41:17 »

Ja też nie lubie jogortu naturalnego. Spróbuj dolać soczku do jogurtu. Ja tak robiłam Michałkowi i wtedy zjadał- naturalny mu nie smakował.
Dzieci: Michałek (3 lata);
Strony:
1 2 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.