Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 2 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: jak nauczyc dziecko spania w łóżeczku???  (Przeczytany 7221 razy)
Magdalena
Gość
Odp: jak nauczyc dziecko spania w łóżeczku???
« Odpowiedz #10 : Lipiec 06, 2010, 19:42:51 »

Witam,
postąpiłam z moją córeczką dokładnie tak samo - od początku jej miejsce było w łóżeczku. Pierwsze 6 miesięcy spała w kojcu  w sypialni - łatwiej było wstać, przewinąć, a do łóżka brałam ją tylko do nakarmienia. Po 6 miesiącach zaczęłam zostawiać ją na noc w jej własnym pokoju - tuż obok sypialni, więc słyszymy od razu jak się budzi. Dzisiaj (ma 9 miesięcy) nie mam żadnych problemów z pozostawieniem jej zaraz po kolacyjnej kaszce w łóżeczku - śpiewam kilka kołysanek, krzyżyk na czółku, wychodzę i od razu zasypia.
Jestem młodą i niedoświadczoną mamą, więc kieruję się często poradami z współczesnej literatury i muszę potwierdzić, że konsekwentne i regularne działanie od samego urodzenia dziecka przynosi same korzyści.
Pozdrawiam
mamaoli
rozmowna(y)

« Odpowiedz #11 : Lipiec 06, 2010, 20:32:37 »

Dokładnie tak jak piszesz, konsekwencja jest najważniejsza. Dużo mam mnie teraz skrytykuje, ale nie lubię jak na początku mama bierze dziecko do siebie do łóżka, nie oszukujmy się, dla swojej wygody i potem opowiada mi jaki to ma straszny problem bo małe nigdzie indziej nie zaśnie, bo życie intymne poszło w odstawkę, i inne takie. Albo z drugiej strony - jaką to ma niesamowitą więź z dzieckiem i jak ono ją strasznie mocno kocha bo bez niej nie zaśnie.
Też karmiłam piersią i też było mi ciężko wstawać x razy w nocy, brać, karmić, odkładać do łóżeczka i tak w kółko, ale teraz córeczka mi to wynagradza - o 19 kąpanie (od urodzenia taki rytuał - stała pora kąpieli), mleko, do łóżeczka, buzi w czółko, a jak czasem (stosunkowo rzadko) nie może zasnąć to moja czy męża obecność tylko ją rozprasza i pogarsza sytuację, więc znikamy jej z oczu, a ona pokręci się, czasem sobie pogada, zdarza się że zapłacze, ale zasypia po góra 20min. W większości zasypia od razu bez problemu - ale od początku się pilnowaliśmy i nie braliśmy jej z łóżeczka gdy już była pora spania jeśli marudziła Uśmiech
Dzieci: Ola (30 miesięcy);
Zimkam
sympatyczka(k) forum
**

« Odpowiedz #12 : Lipiec 16, 2010, 17:00:20 »

Ze starsza corka mielismy ogromne problemy jesli chodzi o zasypianie i spanie we wlasnym lozeczku. Ale jak miala 6 miesiacy powiedzialam stop (z pomoca mojej mamy) i zaczelam uczyc Ole zasypiac sama w swoim lozeczku. Utulilam i odlozylam do lozeczka i wyszlam. Byl wielki placz, po chwili weszlam do pokoju uspokoilam ja i wyszlam spowrotem i tak w kolko, z tym ze czas jaki zostawala sama w pokoju za kazdym razem byl dluzszy. Summa summarum po 3 dniach Ola zaczela zasypiac sama, bez placzu Mrugnięcie

Z Marta bylo latwiej bo na poczatku spala w koszyku zaraz obok lozka, jak zaczela z niego wyrastac zaczelam ja klasc do lozeczka ktore stalo w naszym pokoju ale oddalone od lozka. Ku mojemu zdziwieniu nie miala zadnych problemow z zasypianiem. Jak miala 6 miesiecy przenieslismy ja do drugiego pokoju i od tamtej pory spi ze swoja siosta.

Najwazniejsza jest konsekwencja i wytrwalosci Uśmiech
Dzieci: Alexandra (5 lat); Marta (3 lata);
0903pati
nowa(y)

« Odpowiedz #13 : PaĹşdziernik 14, 2010, 07:29:34 »

ja mam podobny problem moj mala ma 7 miesiecy i niechce spac bezmnie o 21 klade ja spac do luzeczka a ok. 12 budzi sie i nie chce spac w luzeczku kreci sie i chce sie bawic a wystarczy ze poloze ja do mojego lozka momentalnie spi:-(
0903pati
nowa(y)

« Odpowiedz #14 : PaĹşdziernik 14, 2010, 08:14:06 »

droga ewi uwazam ze masz racje karzdy ma prawo do wlasnego wyboru moja mala tez spala ze mna od samego poczatku tak do 7 miesiaca teraz zasypia sama. uwazam ze nasze maluchy rosna tak szybko ze gdy beda miec 20 lat nie beda chcialy byc przytulane a dziecinstwo jest tylko jedno. uwielbialam spac z moja mala lubialam kiedy przytulala sie do mnie to fajne uczucie wiez dziecka  z matka i wogole wiesz ze tylko do ciebie chce sie przytulac i byc przy tobie ja nie karmilam pierwsia bo pokarm nie chcial leciec mialam problemy a butelka nie zastapi cyca  i musialam jej to jakos odwzajemnic spaniem ze mna :-) owszem teraz mam wiecej miejca w luzku ale najwspanialsze chwile byly gdy spala ze mna lubialam patrzec jakie minki robi jak usmiecha sie w nocy i przysuwa blisko ciebie tego nic nie zastapi :-) pozdrawiam
Strony:
1 2 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.