Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 2 3 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: Ząbkowanie to tragedia  (Przeczytany 11664 razy)
monike
nowa(y)

Ząbkowanie to tragedia
« : Luty 25, 2009, 18:48:57 »

Moja córa ma 13 miesięcy i dopiero teraz wychodzą jej ząbki, ale za to mamy nieprzespane noce i przepłakane dni. Próbowałam już chyba wszystkiego i ciągle załamuje ręce. Nawet zaczęliśmy brać ją z łóżeczka do naszego łóżka, bo wtedy prześpi jakieś 2 godzinki, ale boję się że nauczy się spać z nami. Pomóżcie proszę...
Dzieci: wiktoria (4 lata);
agstar
uzależniona(y)

Odp: Ząbkowanie to tragedia
« Odpowiedz #1 : Luty 26, 2009, 11:28:01 »

Mój Michaś ma już 7 ząbków. My używamy maści bobodent i pomaga na jakiś czas. A nie przespane noce-no cóż, ja też nie dosypiam, bo następne ząbki właśnie idą i Michaś budzi się co chwila. Ja wzięłam go do łóżka, bo nie mam siły dżwigać mojego klocuszka (waży już 12 kg). Poza tym karmię go piersią i jak się budzi z płaczem, bo bolą go dziąsełka, daję mu cyca i synek szybko zasypia.
Dzieci: Michałek (3 lata);
Monique
rozmowna(y)

« Odpowiedz #2 : Luty 26, 2009, 13:48:39 »

Madziulince wyszły 2 dolne jedynki jak miała 5 miesięcy i 3 tygodnie Szok. Odbyło się to bez zbytniego bólu i płaczu, jedynie się strasznie śliniła i wszystko zawzięcie gryzła, łącznie z nami. Natomiast na początku 6 miesiąca zaczęła się jej wyżynać dolna 3 i to z boku dziąsełka tak, że Madzia dostała gorączkę 39,6*C i wrzeszczała przez 2 dni i buzia jej spuchła. Po tych 2 koszmarnych dniach wszystko ustało a ząbek się jeszcze nie wykluł do końca (jest tylko mały kołujący punkcik). Wszelkie żele na ząbkowanie zawierają lidokainę i działają jedynie przez chwilę Smutny. Jeśli nic już nie pomaga to niestety trzeba przetrzymać i tulić, tulić, tulić  Mrugnięcie.

Dzieci: Madzia (3 lata);
*aneta*
uzależniona(y)

« Odpowiedz #3 : Luty 26, 2009, 22:34:49 »

No tak, musimy to zabkowanie przezyc,przecierpiec,ale nasze maluszki tez cierpia Płacz  Moj synek ma od miesiaca dwa zabki,reszty jeszcze nie widac,do nieprzespanych nocy juz sie przyzwyczailam,a on przyzwyczail sie do naszego lozka... Ciezko ale co zrobic,spi do polnocy,czasami troszke dluzej a potem do rana to juz przewracanie sie z boku na bok,przytulam go do siebie i wydaje mi sie ze jest mu razniej. Wiem ze potem ciezko bedzie go od tego odzwyczaic ale nie widze innego wyjscia Z politowaniem

Dzieci: Alex (3 lata); Alicia (16 miesięcy);
Monique
rozmowna(y)

« Odpowiedz #4 : Marzec 01, 2009, 22:12:41 »

A i jeszcze jedno na temat mleczaków naszych pociech. Zapytałam moją dentystkę, czy to prawda, że im ząbki się później wyrzynają, tym są lepiej zmineralizowane i zdrowsze. Odpowiedziała mi, że zdrowie ząbków nie ma nic wspólnego z czasem ich "wyklucia", a raczej jest sumą różnych uwarunkowań np. genetycznych, tego co dziecko je, jak mama dba o ząbki Mrugnięcie dzidzi, a nawet leków. Na różnych portalach można też przeczytać, że mądrzy naukowcy odkryli, iż próchnicy sprzyja długie karmienie dziecka piersią  (chodzi o wiek dziecka!)Co? Ale jak zwykle naukowcy co chwilę odkrywają jakąś "bardzo mądrą" bzdurę, a my - mamy dostajemy fioła  Duży uśmiech

agstar
uzależniona(y)

« Odpowiedz #5 : Marzec 02, 2009, 12:06:39 »

To prawda Monique. Ciągle jakiś "znachor" nam mówi co najlepsze dla naszych Malutków, a prawda taka, że ile ludzi tyle opinii. Ostatnio wyczytałam, że to nie cukier powoduje próchnicę mleczaków u dzieci, tylko kwasy zawarte w soczkach. Ponoć rozpuszczają szkliwo, a cukier kończy dzieło. Dlatego od początku 8 miesiąca myję zęby mojemu synkowi szczoteczką i pastą elmex dla dzieci. Dentystka powiedziała, że powinno się myć zęby dziecku pastą od pojawienia się pierwszego mleczaka. Ja troszkę to przedłużyłam, bo mój Michaś miał 5 mies. jak już mial zęba, a tydzień później dwa następne. Uznałam, że to za wcześnie na pastę, ale i tak myłam mu ząbki gazą z wodą przegotowaną.
Dzieci: Michałek (3 lata);
Monique
rozmowna(y)

« Odpowiedz #6 : Marzec 02, 2009, 12:35:33 »

Moja dentystka mówi, że pastę do zębów można wprowadzić dopiero gdy dziecko potrafi ją wypluć! A do próchnicy przyczynia się wszystko, zwłaszcza posiadanie zębów Duży uśmiech

rybcia7
nowa(y)

« Odpowiedz #7 : Marzec 18, 2009, 14:38:33 »

Moja Melka ma 18 miesiecy i na poczatku swietnie przechodzila zabkowanie- leciala slinka, wszystko pchala do buzi, gryzla i tyle... Miesiac temu wychodzily jej 4-ki... i bylo strasznie Złość Goraczka- ponad 39 stopni, bol gardla, katar- wszystko spowodowane zabkami... I tak bidulka meczyla sie prawie 2 tygodnie... i procz masci, syropow przeciwbolowych nic nie moglismy jej dac... i przeszlo... Ale i ona i my bylismy wycienczeni...
Dzieci: Amelka (4 lata);
maria22111
nowa(y)

« Odpowiedz #8 : Marzec 20, 2009, 10:20:47 »

Co? Moj polroczny synek zabkuje i procz slinki nie ma nic...Wprawdzie nie wyszedl mu jeszcze zabek,ale juz jedynka i to na gorze jest prawie na wierzchu...

h
kama1
Gość
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 30, 2009, 12:49:07 »

a u nas wyjatkowo caly proces przebiegl dosc spokojnie
Strony:
1 2 3 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.