Nag��wek Nag��wek SklepPortal
Strony:
1 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: Półleżenie w wózku  (Przeczytany 2537 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Ewi86
entuzjastka(a) forum

Półleżenie w wózku
« : Sierpień 06, 2010, 12:31:28 »

Zastanawiam się kiedy można dziecko położyć w wózku w pozycji półleżącej. W wózku mój maluszek nie chce leżeć na płasko i zastanawiam się kiedy to będzie mogło się zmienić. Jak to było u u Was? Od razu przeszłyście na spacerówkę czy najpierw wsadzałyście dziecko do wózka w pozycji półleżącej? No i od którego miesiąca życia czy etapu rozwoju tak robiłyście?
Dzieci: Emil (22 miesiące);
karlinka
super mama

Odp: Półleżenie w wózku
« Odpowiedz #1 : Sierpień 06, 2010, 16:53:28 »

Cześć! To chyba zależy od dzieciaczka. Mój mały usiadł późno, bo dopiero w wieku  7 miesięcy, stąd w pozycji leżącej woziłam go długo. Do pozycji pół lezącej przeszłam gdy miał 6 miesięcy, widziałam, że jest już silniejszy no i na leżąco marudził bardzo Uśmiech Twoja dzidzia jeszcze malutka, ale może silna...Myślę, że pozycja pół leżąca małemu nie zaszkodzi, byleby nie spędzał w tej pozycji długich godzin.
"Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka"

Dzieci: Dominik (3 lata);
Tosca
rozmowna(y)

« Odpowiedz #2 : Sierpień 07, 2010, 07:36:30 »

Hm... Mój Marek długo jeździł w gondoli, bo to była jedyna metoda aby spał w dzień. Kiedy zaczęło się robić ciepło, skończyło się spanie, a zaczęło histeryzowanie w wózku. Najpierw ustawiłam go do pozycji półleżącej, bo myślałam, że chce obserwować świat, ale nic to nie dało, no to pomyślałam, że widzi za mało i przesadziłam go na spacerówkę (pochyloną), też nic...  Smutny Teraz już siedzi, mógłby spokojnie oglądać świat, ale nie lubi, wręcz nie znosi wózka i wyje przeokrutnie!  Płacz Nie mam już na to rady, ani cierpliwości. Kupiliśmy nosidło i tylko taką formę wyjścia z domu akceptuje, ale z drugiej strony to męczące i niezdrowe...  Niezdecydowany
Dzieci: Marek (25 miesięcy);
Ewi86
entuzjastka(a) forum

« Odpowiedz #3 : Sierpień 07, 2010, 09:35:02 »

W sumie to jak przeczytałam post powyżej to jak się zastanowię, to jak jest chłodniej to Emil chce leżeć w wózku, ale jak jest bardzo ciepło to chce na ręce. Nawet jak uśnie w wózku to wtedy budzi się bardzo szybko, a jak jest chłodniej to śpi dłużej. Może to o to chodzi, a nie o sam wózek.  Niezdecydowany
Tosca
rozmowna(y)

« Odpowiedz #4 : Sierpień 07, 2010, 13:36:13 »

Po prostu w gondoli jest mu za ciepło, bo nie ma przewiewu. Postaraj się go odsłonić, a jeśli to nie pomaga, a jest dość stabilny, przesadź go na sportówkę, ale koniecznie pochyloną.
Dzieci: Marek (25 miesięcy);
April
nowa(y)

« Odpowiedz #5 : Sierpień 07, 2010, 14:14:57 »

Mój maluszek jeszcze sam nie siedzi ale w głębokim wózku też nie chce leżeć, Kupiliśmy mu spacerówkę którą można rozłożyć do pozycji leżącej więc od razu go jak były te upały daliśmy do spacerówki:) Bardzo mu się to podoba bo ciekawski jest. Miał 5 miesięcy jak wylądował w spacerówce:)
Kochanie ! Uśmiech*You are most important in my life:***                   
Marcelek - 24.01.2010 rok:)*
Dzieci: Marcel (24 miesiące);
sylwana
uzależniona(y)

« Odpowiedz #6 : Sierpień 12, 2010, 13:42:05 »

o wyborze wózka i pozycji półleżącej do przeczytania tu http://www.osesek.pl/zdrowie-i-pielegnacja-dziecka/pielegnacja-dziecka/1235-jak-wybrac-wozek-dla-dziecka.html

Ewi86 a może spróbuj go w wózku kłaść na brzuszku - niektóre maluchy uwielbiają jazdę w ten sposób jak im się już na plecach przykrzy - a przy okazji ćwiczą mięśnie
Dzieci: Ulka (6 lat);
Ewi86
entuzjastka(a) forum

« Odpowiedz #7 : Sierpień 12, 2010, 20:46:26 »

Jutro zamierzam właśnie położyć Emila na brzuszku. Chociaż zastanawiam się jak długo wytrzyma w takiej pozycji no i co dalej. Ogólnie to lubi tak leżeć. Tak samo do końca tygodnia zamierzam zmienić wózek z głębokiego na spacerówkę. Zobaczymy jakie będą efekty. Mam nadzieję, że się uda, bo w nosidełku to długo go nie dam rady nosić. Smutny
Zosienka0811
1/08/2011 zmienił się nasz świat i Zosię nam dał!
osesek
*

« Odpowiedz #8 : PaĹşdziernik 31, 2011, 16:53:51 »

Nasza mała jeszcze grzecznie leży, ale już słyszałam o tym że dzieci potem sie buntują, więc jak wybierałam gondolke to taką żeby miała podnoszone oparcie. Tzn w moim navingtonie, ta podkładka pod pleckami dziecka da sie unieść, tak że dziecko nie leży całkiem płasko, a nie jest też narażone na obciażenie plecków. Myśle że można też spróbować z podłozeniem kocyka, byle tylko dziecku było wygodnie!
Dzieci: Zosia (6 miesięcy);
Strony:
1 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.