Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: żywienie alergików  (Przeczytany 8785 razy)
anitkaw1
nowa(y)

żywienie alergików
« : Marzec 06, 2009, 17:30:04 »

witam wszystkich, jestem mamą 6ciomiesięcznej dzidzi, która jest niestety alergikiem. do ukończenia przez nią pół roczku karmiłam wyłącznie piersią, a od 3 tygodni rozszerzamy dietę na razie podawałam jej indyka, ziemniaki, marchew gotowaną , jabłka i dziś rano kleik ryżowy oczywiście na wodzie bo mleko odpada, ale zaczęła po nim bardzo ulewać, jestem zdziwiona bo nie słyszałam o uczuleniu na ryż, no ale odstawimy to danie na razie.
Chciałabym wprowadzić nowe warzywa owoce, ale nie wiem co.
(dodam że ze swojej diety musiał wyeliminować dużo rzeczy wszystko co zawiera mleko, wołowinę, cielęcinę, ryby, pomidory, truskawki, maliny, cytrusy, i wszelkie przetwory wyzej wymienionych) moja corcia to prawdziwy wrażliwiec jak coś zjem nwego to zaraz ma pokrzywkę lub krostki na buzi, zieloną kupę miała prawie bez przerwy (nawet jak dawałam jej nutramigen więc wrociliśmy do piersi).
może znajdzie się tu rodzic małego alergika i podzieli swoimi przeżyciami?
magena83
nowa(y)

Odp: żywienie alergików
« Odpowiedz #1 : Marzec 07, 2009, 13:58:17 »

witam jestem mamą 11miesięcznej córci.miałam podobne problemy moja córcia nie tolerowała żadnych nowości,skutek był taki że odrazu pojawiała się zielona kupka ze śluzem.Teraz na szczęście to jakoś się unormowało ,brałyśmy ketotifen na alergie i enterol na kupki.z tymi alergiami to jest różnie czasami to mała nietolerancja i trzeba czasu i wszystko się unormuje
anna0809851
DZIECI TO SKAR ŻYCIA::))
nowa(y)

« Odpowiedz #2 : Marzec 10, 2009, 13:32:17 »

witamy::)jestem mamą 8 miesięcznej córci::)u maji stwierdzona skazę białkową:( jest na piersi,je zupki deserki itp;;jeśli ktoś ma pytania co podaję maji podaję numer gg 10723633 pozdrawiamy andzia Duży uśmiech
ANDZIA:Uśmiech)
Dzieci: ADAM (5 lat); MAJA (3 lata);
juslem
Gość
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 29, 2009, 08:40:24 »

witajcie. jestem mama 11 miesiecznego Antka u ktorego stwierdzono alergie pokarmowa - wstepnie niby skaza bialkowa. po 6 miesiacach starannego ukladania jadlospisu oraz po testach - panel pokarmowy i inchalacyjny wiem ze to nie uczulenie na bialko mleka ale na jajko (bialko i zoltko), seler, marchewke i najprawdopodobniej korzen pietruszki. wiec gotuje zupki typu m.in:
1. buraczek, ziemniak, por, oliwa z oliwek
2 ziemniak, brokula, oliwa, cebulka
3 ziemniak, groszek zielony, kalafior, oliwa
4 ziemniak, cebulka, szpinak, oliwa
najczesciej zupki zageszczam pure ryzowym nestle (np ziemniak ze szpinakiem, albo pure z dynia itp) maja duzo witamin i sa bezpieczne.
co do zupek to za kazdym razem staram sie wymyslac cos nowego, bez przepisow, po prostu robie mieszanki z tych warzyw ktore akurat mam w lodowce.
na drugie danie gotuje jakies warzywko + miesko z indyka, kurczaka albo z krolika
podaje Antkowi tez czasami sinlac na dugie sniadanko.
chetnie sluze rada - moj nr gg7542672
eva
Gość
« Odpowiedz #4 : Maj 01, 2009, 12:15:07 »

Witam !
Moja Córcia skończyła właśnie 15 misięcy. Do 7-ego miesiąca karmiłam Ją piersią. Około 3 miasiąca Malutka bywała głodna (pojawiły sie kłopoty z piersią), więc podawaliśmy jej NAN HA ... i uczulenie. Uczulenie na białko mleka krowiego utrzymuje się nadal. Jezeli mi się uda, to wcisne Jej dziennie ok. 180 ml Bebilonu Pepti, ale szczerze go niecierpi. Kaszki i kleiki na tym mleku odpadają - ma odruch wymiotny. Jedynie udaje się 1 x dziennie, ze zje purre ryżowe z dynią lub szpinakiem i ziemniakiami. Wieczorem standartem jest Sinlac (na szczęście szybciutko jadła łyżeczką i zajada "na gęsto). Zastanawiam sie ostatnio nad mlekiem sojowym ... Czy macie jakieś z nim doświadczenia.
A wracając do alergii, to bardzo długo nie potrafilismy "zlokalizować" uczulenia na marchew - oj jest, i to silne Smutny Uczula też brokuł, brzoskwinia, banan, królik. Nie podaję wcale (zgodnie z sugestią lekarza) kurczaka i "pochodnych krowy" (cielęciny i wołowiny). Bazuje głównie na indyku i czasami wieprzowinie. Jagnięciny (baraniny) nie mogę kupić, a gotowe dania odpadają, bo jest w nich marchew. Kaczki nie polubiła. Z glutenem byłam baaardzo ostrożna i wprowadziłam go późno (po 12 m-cu) i nadal je mało "glutenowych" potraw. Uwielbia dynię (miałam świeżą, mrożoną i "zapakowaną" do sloików, ale już się mi skończyła). Mieszam słoiczek HIPP dyniowy z innymi dodatkami i Córcia zajada. Bardzo lubi też kaszę jaglaną (gotowałam dynię, kaszę i indyka).
A jeśli chodzi o aptekę mojego Alergika, to przerobiłyśmy Zyrtec (fatalnie go zniosła, była senna, wręcz przelewała się przez ręce), Ketotifen, a teraz doraźnie mamy Claritine. A na skórę maść cholesterolowa (robiona w aptece) i ADermaExOmega. Kąpie się w płynie NIVEA. Skóra jest w dobrym stanie, jednynie okresowo są wykwity na buzi i brzuchu (bardzo "zakwitła" po króliku - cały tułów był usiany; próbowałam już 3 x i zawsze tak samo), czasami zgięcia rączek i nóg. Na alergeny zawsze "reaguje kupa" - albo nie ma długo, albo zapach powala i zielona się robi. Przez ok. 8 tygodni (po antybiotyku) piła Dicoflor -trochę unormowały sie kupy i mam wrażenie, że rzadziej widziałam objawy alergii.
Pozdrawiam wszystkich walczących z alergią ...
PS. Córcia obciążona jest alergią ze strony mojej i Tatusia Smutny W dalszej rodzinie też niestety...
juslem
Gość
« Odpowiedz #5 : Maj 10, 2009, 11:12:05 »

czesc eva. my tez uzywalismy dosyc dlugo masci cholesterolowej ale sie okazalo ze po dluzszym stosowaniu ona tez uczula. maly zaczal sie drapac i nie moglismy sie pozbyc wysypki. po odstawieniu tej masci i zastosowaniu Atopinu po 2-3 dniach swedzenie zniknelo i skore udalo nam sie doprowadzic do porzadku.
pozdrawiam
kasia
Gość
« Odpowiedz #6 : Maj 21, 2009, 11:03:40 »

ja polecam dla małych alergików kaszkę sinlac (polecana dla niemowląt z alergią na mleko krowie i białko sojowe), zamiast zwykłych kleików na wodzie, jest ona bardzo pożywna, polecana także dla dzieci mało przybierających na wadze, nie dodaje się do niej mleka tylko samą wodę Uśmiech dla porównania podam wartości energetyczne sinlac i mleka dla alegików Bebilon pepti2
Kaszka sinlac 150 ml-208 kcl
mleko Bebilon pepti2 100 ml -70 kcl - łatwo sobie przeliczyć  200 ml daje 140 kcl mniej niż w 150 ml kaszki
tą kaszkę poleciła mi pediatra

Ivy
absolutnie zadomowiona

« Odpowiedz #7 : Maj 21, 2009, 12:14:19 »

to prawda.ta kaszka jest super. moje starsze dziecko nie bylo i nie jest alergikiem ale zawsze mialo niska wage i tez dawalam ta kaszke. do tej pory corka ja uwielbia. a poniewaz nie przepadala za zupkami to ja sinlac przygotowywalam tak ze do porcji kaszki dodawalam maly sloiczek warzyw albo owocow i w ten sposob przemycalam to co trzeba Duży uśmiech Pozniej jak zupki juz w miare polubila to zamiast kleiku dodawalam 2-3 lyzeczki sinlacu.
Pozdrawiam.
Współczesny rodzic często nie wychowuje dziecka, ale je hoduje. Jak piękny egzotyczny kwiat....
Dzieci: Córka (5 lat); Syn (3 lata);
Iwka
Gość
« Odpowiedz #8 : Maj 27, 2009, 11:43:03 »

witam . my tez walczymy z alergia od 6m-cy mamy na mleko, gluten, a teraz wyszlo jeszcze na ryz , jablko i gruszki brrrr...
krystianek1
Gość
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 01, 2009, 00:17:15 »

czesc, jestem mama 17 miesiecznego krystianka. On jest rowniez alergikiem tak smao jakmoj maz i ja Zawstydzony maly jest uczulony na mleko krowie marchew w bardzo duzym stopniu. jak bylam w polsce to zrobilam mu testy z krwi i wyszlo na nich ze tylko na marchew uczulony i na krweteki, wiec wiedzialam ze on nie jest wiarygodny bo moj maly jest bezmleczny,w polsce otrzymywal syropy wyzej wymienione i masc na sterydach Advantan i powiem Wam ze jest rewelacyjna po pierwszym dniu widac efekty i maly spi spokojnie. w tej chwili jestem w irlandii i tutatj maly pije mleko sojowe i tez dostaje syrop histaminowy oprocz tego wszelakie emolienty bez nich ani rusz! neistety co dwa tyg trzeba uzywac silniejszych masci, i teraz czekam na wizyte u polskiego alergologa i mam nadzieje ze zrobia mi testy bo bym wiedziala co jeszcze mam odstawic.
Strony:
1 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.