Brakuje mi pomysłów na zabawę z moim 8 miesięcznym synkiem ,Piotruś niestety nie umie długo skupić się długo na zabawie..
Reniu,
poniżej przedstawiam propozycje zabaw z maluchem do 12 miesiąca życia. Mam nadzieję, że dostarczą wielu inspiracji Tobie i innym Mamom:)
• W rozwijaniu sprawności pomagają dziecku zabawki, którymi maluch uczy się manipulować: grzechotki, kolorowe kubeczki, piłeczki, duży klocek, książeczka z materiału. Leżące obok dziecka zabawki (wystarczy kilka, dobrze je zmieniać codziennie) pobudzają do przewracania się na boki, pełzania, a następnie raczkowania. Ważne, by dziecko miało wokół siebie bezpieczną przestrzeń, mogło spędzać dużo czasu na podłodze. Poznawanie przedmiotów przez przemieszczanie się to w tym okresie największa potrzeba maluchów;
• Oglądajcie razem książeczki, pokazuj dziecku obrazki i nazywaj je, a następnie poproś malucha, by pokazał, gdzie jest: słońce, dom, samochód itp.;
• Przypomnij sobie takie zabawy jak „kosi- kosi”, „warzyła sroczka kaszkę”, dzieci je uwielbiają, a każdy czuły dotyk rodzica wzmacnia dodatkowo ich pozytywny rozwój;
• Baw się z dzieckiem w wyrażanie emocji, posadź je naprzeciw siebie, zrób smutną minę i powiedz: „Jestem smutna”, albo wesołą, mówiąc: „Jestem zadowolona”. Możesz pokazywać emocje na obrazkach, rysując uśmiechniętą i wesołą buźkę;
• Ulubione zabawy dzieci w tym okresie to: otwieranie i zamykanie szafek, wyrzucanie z nich przeróżnych rzeczy, zabawa garnkami, trzepaczką, łyżkami, wkładanie jednych przedmiotów w drugie, przesypywanie, rozrzucanie klocków. Nie należy zabraniać dziecku takich czynności, a raczej zachęcać do nich. Można bawić się w turlanie piłki, naciskać zabawki czy przedmioty, które wydają dźwięki.
Ela
-----
Reprezentuję markę Lovela. W przypadku pytań, chętnie pomogę.