Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: jakie zabawy na 8 mesią  (Przeczytany 4120 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Renia
Gość
jakie zabawy na 8 mesią
« : Sierpień 12, 2010, 14:05:56 »

Brakuje mi pomysłów na zabawę z moim 8 miesięcznym synkiem ,Piotruś niestety nie umie długo skupić się długo na zabawie..
sylwana
super mama

Odp: jakie zabawy na 8 mesią
« Odpowiedz #1 : Sierpień 12, 2010, 14:07:09 »

a tu szukałaś natchnienia http://www.osesek.pl/wychowanie-i-rozwoj-dziecka/w-co-sie-bawic.html

pozdr
s
Dzieci: Ulka (7 lat);
Tosca
rozmowna(y)

« Odpowiedz #2 : Sierpień 12, 2010, 19:19:44 »

Oj znam to... Mój Marek właśnie zaczął raczkować i teraz się nie nudzi, ale muszę go non stop pilnować. Za to jak chcę coś zrobić, to sadzam go w kuchni w foteliku i daję do rączki różne przedmioty (oczywiście bezpieczne) oraz przyprawy do wąchania, gdy gotuję, uwielbia to!  Mrugnięcie
Dzieci: Marek (29 miesięcy);
alaxim
osesek
*

« Odpowiedz #3 : Sierpień 14, 2010, 22:06:38 »

Oj znam to... Mój Marek właśnie zaczął raczkować i teraz się nie nudzi, ale muszę go non stop pilnować. Za to jak chcę coś zrobić, to sadzam go w kuchni w foteliku i daję do rączki różne przedmioty (oczywiście bezpieczne) oraz przyprawy do wąchania, gdy gotuję, uwielbia to!  Mrugnięcie

Mój Kacperek też niedawno zaczął raczkować i się wspinać po meblach, więc jak muszę coś zrobić to robię tak jak ty. Sadzam małego w krzesełku do karmienia żeby miał wyżej i daję mu różne przedmioty do zabawy np. drewnianą łyżkę lub małą plastikową miseczkę. I wtedy ja mogę spokojnie sobie porobić co muszę, a mały jest szczęśliwy i zajęty Uśmiech
Dzieci: Kacper (29 miesięcy);
promyx
osesek
*

« Odpowiedz #4 : PaĹşdziernik 14, 2010, 20:17:46 »

ja mam taką książkę Zabawa z dzieckiem-150 zabaw stymulujących odpowiedni rozwój dziecka. Zajęcia dla dzieci od narodzin do 3-go roku życia. Autorzy to: Jorge Batllori i Victor Escandell. Jak chcesz to mogę Ci zeskanować te strony dla 8-miesięcznego dziecka i wysłać na maila;) Są tu fajne zabawy i od razu opis co przez tą zabawę ćwiczymy z dzieckiem.
Dzieci: Mateuszek (22 miesiące);
Garven
nowa(y)

« Odpowiedz #5 : PaĹşdziernik 24, 2010, 11:12:11 »

W różnego rodzaju poradnikach odnaleźć można wiele interesujących pomysłów, tylko wiadomo że zabawy trzeba wybierać do charakteru dziecka.
Ela_Lovela
nowa(y)

« Odpowiedz #6 : PaĹşdziernik 26, 2010, 11:54:18 »

Brakuje mi pomysłów na zabawę z moim 8 miesięcznym synkiem ,Piotruś niestety nie umie długo skupić się długo na zabawie..

Reniu,

poniżej przedstawiam propozycje zabaw z maluchem do 12 miesiąca życia. Mam nadzieję, że dostarczą wielu inspiracji Tobie i innym Mamom:)

• W rozwijaniu sprawności pomagają dziecku zabawki, którymi maluch uczy się manipulować: grzechotki, kolorowe kubeczki, piłeczki, duży klocek, książeczka z materiału. Leżące obok dziecka zabawki (wystarczy kilka, dobrze je zmieniać codziennie) pobudzają do przewracania się na boki, pełzania, a następnie raczkowania. Ważne, by dziecko miało wokół siebie bezpieczną przestrzeń, mogło spędzać dużo czasu na podłodze. Poznawanie przedmiotów przez przemieszczanie się to w tym okresie największa potrzeba maluchów;

• Oglądajcie razem książeczki, pokazuj dziecku obrazki i nazywaj je, a następnie poproś malucha, by pokazał, gdzie jest: słońce, dom, samochód itp.;

• Przypomnij sobie takie zabawy jak „kosi- kosi”, „warzyła sroczka kaszkę”, dzieci je uwielbiają, a każdy czuły dotyk rodzica wzmacnia dodatkowo ich pozytywny rozwój;

• Baw się z dzieckiem w wyrażanie emocji, posadź je naprzeciw siebie, zrób smutną minę i powiedz: „Jestem smutna”, albo wesołą, mówiąc: „Jestem zadowolona”. Możesz pokazywać emocje na obrazkach, rysując uśmiechniętą i wesołą buźkę;

• Ulubione zabawy dzieci w tym okresie to: otwieranie i zamykanie szafek, wyrzucanie z nich przeróżnych rzeczy, zabawa garnkami, trzepaczką, łyżkami, wkładanie jednych przedmiotów w drugie, przesypywanie, rozrzucanie klocków. Nie należy zabraniać dziecku takich czynności, a raczej zachęcać do nich. Można bawić się w turlanie piłki, naciskać zabawki czy przedmioty, które wydają dźwięki.

Ela
-----
Reprezentuję markę Lovela. W przypadku pytań, chętnie pomogę.
Gosia85
Gość
Mój syn chce tylko mleko
« Odpowiedz #7 : PaĹşdziernik 26, 2010, 12:50:24 »

Witam
Mój syn ma 7miesięcy i nadal chce tylko mleko  Zawstydzony ciężko nakłonić go na zjedzenie kaszki nie wspominając o obiadku co robić?Co?Co??
kakanow
Gość
« Odpowiedz #8 : PaĹşdziernik 26, 2010, 23:17:52 »

Witam. a mogę prosić o te zeskanowane strony z zabawami dla8 i 9-miesięcznego bobasa na adrs kakanow@wp.pl
Z góry bardzo dziekuję
Strony:
1 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.