Nag��wek Nag��wek SklepPortal
Strony:
1 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: Przestał jeść obiadki  (Przeczytany 2670 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Alishou
Gość
Przestał jeść obiadki
« : Sierpień 17, 2010, 14:43:13 »

Witam. Oseska podczytuje od jakiegoś czasu, ale nie pisalam jeszcze na forum.
Od ok. miesiaca moj synek (11 miesiecy) przestal jest obiadki (zupki i drugie danie). Wczesniej nie mialam problemow z jedzeniem. W tej chwili je mleko, chlebek i owoce. Nic innego nie chce. Czasem zlapie marchewke, paprykę, jakies pojedyncze warzywa na jednego gryza. Nie chce mieska wziac do reki (tak po prostu nie chce). Nie chce jesc nowosci. Szyneczke przemycam w chlebku, o jajku nie ma mowy. Kaszek nie chce wcale (do  mleka dodaje kleik kukurydziany 2 miarki).
No i teraz tak - wychodza mu zeby 3 i 4 gorne wszystkie na raz po obu stronach i widze, ze cierpi i moze to byc przyczyna. Ale z drugiej strony? jak dlugo dziecko moze nie jesc miesa w odpowiednich ilosciach i warzyw?
Pediatra (ufam mu), mowi, zeby byc spokojnym, bo dziecko dobrze przybiera na wadze, wyglada bardzo dobrze, nic mu nie jest (nie jest apatyczny, ospaly itp). No i na pewno zeby nie zmuszac. Mowi, ze to moze troche trwac i bedzie ok, ale... no martwie sie i tyle.
Mlody nie chce probowac niczego nowego z lyzeczki. Do raczki czasem cos wezmie, ale powoli to idzie...
Tez macie takie konserwatywne jedzeniowo dzieci? To niejedzenie jest normalne?
Doradzcie cos....
sylwana
uzależniona(y)

Odp: Przestał jeść obiadki
« Odpowiedz #1 : Sierpień 17, 2010, 19:40:11 »

Witaj
zęby, upał to wszystko może wpływać na niechęć do jedzenia
a 3 i 4 są najgorsze ich wychodzenie bardzo boli

ja mam bardzo uparte jedzeniowo dziecko przez dwa lata w przedszkolu nie chciała jeść obiadów bo niebyły takie jak robi mama  Uśmiech

z tego co piszesz nie jest tak że nie je nic coś tam jednak zjada, proponuj mu różne rzeczy bez podjadania między posiłkami najlepiej by brał sam sobie do rączki jak mu te zęby przestaną dokuczać to wszystko powinno wrócić do normy

pozdrawiam
s
Dzieci: Ulka (6 lat);
mama michala :)
nowa(y)

« Odpowiedz #2 : Sierpień 18, 2010, 09:11:11 »

Hej . Mam ten sam problem , wcześniej synek jadł prawie wszystko a teraz nic mu nie smakuje a już na pewno nie dania ze słoiczka ,deserki jogurcik i kaszka z owockami ok ale mięsko nie Smutny ,fakt ze wychdza mu ząbki na gorze i na dole naraz wiec myślę ze nie chce mu się kombinować i gryźć bo go boli  Smutny , pediatra stwierdził ze to minie , z waga nie ma problemu ,malutka dietka nie zaszkodzi :)POZDRAWIAM i cierpliwości życzę Uśmiech ząbkowanie to ciężki okres Uśmiech
Ela i Michalek:)
Dzieci: Michalek (26 miesięcy);
Alishou
nowa(y)

« Odpowiedz #3 : Sierpień 18, 2010, 09:47:31 »

ja juz zaczynam schizowac powoli... :/ Wiem, ze zęby bardzo wplywaja na apetyt a raczej jego brak, a u Kuby zeby ida teraz tak, ze nie nadazam z obserwowaniem (3 i 4 na gorze), ale dzis jak kladlam na niego reke to wydawalo mi sie, ze bardziej mu żeberka mu wystaja. Wiem, ze pewnie histeryzuje, bo lekarz jak go wazyl i badal, to mowil, zen jest wszystko dobrze, ze dziecko zdrowe, ale... Juz zaczynam wymyslac sobie jakies problemy, mimo, ze zawsze staram sie trzezwo oceniac sytuacje. Tescowa i moja matka jeszcze nakrecaja mnie (co prawda nie slucham ich, ale trudno nie dostac cholery, jak ktos caly czas na uchem gada, ze nalezy probowac, dawac lyzeczke, ze musi jesc, ze cos robie nie tak). Generalnie konczy sie na tym, ze sie rozlaczam, ale wkurzenie zostaje.
Nie wiem juz sama....
A co jak mu zaczna isc zaraz dolne zeby i tez wszzsytki na raz? to znowy miesiac bez jedzenia....
Dzieci: Kubus (29 miesięcy); Tymek (14 miesięcy);
....
Gość
« Odpowiedz #4 : Sierpień 18, 2010, 16:54:04 »

nie bierz sobie do serca tak bardzo tego co mowia ci mama i tesciowa, to ty jestes mama i ty wiesz w glebi duszy co jest najlepsze dla twojego dziecka - sluchaj rad- czasem sie przydaja, ale nie daj soba kierowac!  Mrugnięcie dzieci traca apetyt kiedy wychodza im zeby - tak juz jest. jesli lekarz ci mowi ze wszystko jest ok to nie ma sie czym martwic. wyobraz sobie jakbys ty miala ogromny bol zeba i nie mogla nic gryzc to czy chcialabys jesc??? DZIECKO to taki maly czlowiek wiec czuje tak samo jak my - postaw sie na miejscu Twojego Malucha -moze to pomoze ci Go zrozumiec. kilka zebow naraz to jednak duzo - nie daj sie zwariowac i rob to co uwazasz ze bedzie dobre dla Twojego synka. Powodzenia i cierpliwosci.
Sardusia
rozmowna(y)

« Odpowiedz #5 : Sierpień 18, 2010, 17:16:25 »

nie bierz sobie do serca tak bardzo tego co mowia ci mama i tesciowa, to ty jestes mama i ty wiesz w glebi duszy co jest najlepsze dla twojego dziecka - sluchaj rad- czasem sie przydaja, ale nie daj soba kierowac!   dzieci traca apetyt kiedy wychodza im zeby - tak juz jest. jesli lekarz ci mowi ze wszystko jest ok to nie ma sie czym martwic. wyobraz sobie jakbys ty miala ogromny bol zeba i nie mogla nic gryzc to czy chcialabys jesc??? DZIECKO to taki maly czlowiek wiec czuje tak samo jak my - postaw sie na miejscu Twojego Malucha -moze to pomoze ci Go zrozumiec. kilka zebow naraz to jednak duzo - nie daj sie zwariowac i rob to co uwazasz ze bedzie dobre dla Twojego synka. Powodzenia i cierpliwosci.
Dzieci: Oliver Adam (32 miesiące);
Strony:
1 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.