Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 2 3 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: czy poddać dziecko 4 letnie badaniu tomokomputerem w narkozie?  (Przeczytany 8309 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
aniaa
entuzjastka(a) forum

czy poddać dziecko 4 letnie badaniu tomokomputerem w narkozie?
« : Wrzesień 12, 2010, 20:37:17 »

cześć! poradzcie mi co byście zdobiły? moja córka jest zapisana do poradni neurologicznej dziecięcej i lekarz stwierdził że ma zaburzenia rozwojowe i konieczne będą te badania! ale ja się boje nie wiem co robić czy iść czy nie to mnie przerarza! pomóżcie mi podjąć decyzje!
Dzieci: amelka (5 lat); alan (32 miesiące);
ajania
osesek
*

Odp: czy poddać dziecko 4 letnie badaniu tomokomputerem w narkozie?
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 13, 2010, 08:42:43 »

Hej!To faktycznie trudna decyzja-taka,której podejmowania boi się napewno każdy rodzic.W każdej sytuacji istnieje pewne ryzyko-związane w pewnym stopniu z narkozą,ale też takie,że w przypadku nie poddania dziecka badaniu-nie będzie można podjąć odpowiedniego leczenia i postępowania.Ciężko jest radzić w takiej sytuącji bo nikt nie wie jak sam by postąpił,póki sam nie jest w takim położeniu.Myślę,że ja bym się upewniła,czy to badanie jest absolutną koniecznością i nie ma innej możliwości i jak bardzo jest konieczne do prawidłoweego leczenia.Jeśli okazałoby się niezbędne-pewnie bym się zdecydowała.Pocieszający jest fakt,że narkoza do tego typu badań jest "lekka"-z reguły służy do wyciszenia i unieruchomienia dziecka i nie stanowi specjalnego zagrożenia.Omów z lekarzem wszystkie szczegóły i opowiedz mu o swoich obawach.Zyczę powodzenia.
Ajania
Dzieci: Alicja (13 lat); Patrycja (3 lata);
edit
Gość
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 13, 2010, 13:04:21 »

Kochana! A nie lepiej sprobować bez narkozy?? badanie tk głowy  nie trwa długo i uwierz mi bada się nawet mniejsze dzieci bez narkozy i z powodzeniem...pracowałam w takim centrum medycznym i wiem...spróbujcie:)
Pozdrawiam i powodzenia- moze uda się dzidzi wytłumaczyć ze ma leżec spokojnie...poza tym mama ma prawo na własne zyczenie być i trzymać dziecko za rączkę w środku.
karlinka
super mama

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 13, 2010, 13:39:20 »

Bardzo trudna decyzja. Ja na twoim miejscu upewniłabym się czy takie badanie to naprawdę konieczność. Jeśli tak wyraziłabym na nie zgodę, ale po wcześniejszym omówieniu wszystkiego z lekarzem. Edit pisze, że można takie badanie wykonać bez  narkozy, poczytaj na ten temat, popytaj lekarzy, może uda się zbadać ją bez narkozy. Pozdrawiam cieplutko i życzę wszystkiego dobrego.
"Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka"

Dzieci: Dominik (3 lata);
Sardusia
rozmowna(y)

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 15, 2010, 14:47:25 »

moj synek mial 11 miesiecy kiedy mial pierwsze badanie pod narkoza i mialam dokladnie takie same obawy, w jego przypadku badanie bylo konieczne bo dotyczylo oddychania i z wlasnego doswiadczenia ztym problemem moge powiedziec ze strach ma wielkie oczy. Oliver zostal uspiony na 15 minut i wszystko bylo ok.

zawsze jednak podkreslam ze kazde dziecko jest inne i kazdy rodzic ma inne podejscie do tych spraw, szczegolnie jesli chodzi o narkoze - moj maz np byl przeciwko.

musisz rozwazyc za i przeciw, porozmawiac z lekarzem i ojcem dziecka i podjac decyzje zgodna ze swoim sumieniem
Dzieci: Oliver Adam (35 miesięcy);
Ivy
absolutnie zadomowiona

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 16, 2010, 08:51:59 »

Aniaa napisz jak córeczka? Jesteście już po badaniach? A może nie były jednak konieczne? Napisz co u Was??
Czekamy na wieści od Was.
Pozdrawiam i myślę o Was.
Współczesny rodzic często nie wychowuje dziecka, ale je hoduje. Jak piękny egzotyczny kwiat....
Dzieci: Córka (5 lat); Syn (3 lata);
aniaa
entuzjastka(a) forum

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 18, 2010, 16:35:14 »

cześć wam! moja córeczka ma to badanie dopiero na początku pażdziernika i jest konieczne. strasznie się boje ale lekarz mnie pocieszył  bo powiedział że dostanie lek ogłupiający a nie typową narkoze, ale ja i tak się boje tak już mam. pozdrawiam. ps. napewno dam wam znać!
Dzieci: amelka (5 lat); alan (32 miesiące);
edit
Gość
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 20, 2010, 18:43:19 »

a gdzie bedziecie wykonywac to badanie jak można wiedziec??
edit
Gość
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 20, 2010, 19:07:22 »

Aniaa...wogole to stosowane w badaniu TK- to jest znieczulenie ogólne (też uśpienie ale bez intubacji tak jak w przypadku typowej narkozy podczas skomplikowanych operacji)...wiec lek ogłupiajacy zamiast znieczulenia ogolnego tak??bo typowa narkoza to to napewno nie miala byc bo do takich zabiegow sie nie intubuje bo to nie operacja...
wiesz sadze ze podanie jakiego srodka oglupiajacego jest lepszym pomyslem niz znieczulenie ogolne...ale i tak mysle ze powinnyscie najpierw sprobowac bez...polozyc dziecko- ty jesli chcesz na wlasne zyczenie zostan z nia w tym pomieszczeniu przy aparacie...a jak sie nie bedzie dalo - wtedy niech lekarz poda ten lek...ale to tylko moje subiektywne zdanie ;P
Napewno to bardzo trudna decyzja dla Ciebie i badanie zapewne budzi wiele niepokoju...ale trzymam kciuki- bedzie dobrze:) powodzenia i napisz koniecznie co i jak.Pozdrawiam serdecznie.
Ivy
absolutnie zadomowiona

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 26, 2010, 09:28:30 »

cześć wam! moja córeczka ma to badanie dopiero na początku pażdziernika i jest konieczne. strasznie się boje ale lekarz mnie pocieszył  bo powiedział że dostanie lek ogłupiający a nie typową narkoze, ale ja i tak się boje tak już mam. pozdrawiam. ps. napewno dam wam znać!
Spokojnie Aniu. Wszystko będzie dobrze Uśmiech
Napisz koniecznie po badaniu.
Współczesny rodzic często nie wychowuje dziecka, ale je hoduje. Jak piękny egzotyczny kwiat....
Dzieci: Córka (5 lat); Syn (3 lata);
Strony:
1 2 3 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.