Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: Moja 11 miesieczna coreczka coraz gorzej wybrzydza przy jedzeniu...  (Przeczytany 3800 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Katarzyna
nowa(y)

Moja 11 miesieczna coreczka coraz gorzej wybrzydza przy jedzeniu...
« : Kwiecień 06, 2009, 21:19:27 »

Do tej pory jakos nie mialam problemu z karmieniem mojej coreczki, ale od jakiegos miesiaca trace glowe.  Zaczyna coraz bardziej wybrzydzac przy jedzeniu krecac glowka i wypluwajac to co sie jej poda.  Na poczatku myslalm ze moze nie jest glodna lub moze zbyt czesto jest karmiona, dlatego postanowilam przedluzyc jej przerwy pomiedzy posilkami ale i to nie pomoglo.  Do tej pory lubiala prawie wszystko i z przyjemnoscia zjadala zupki, obiadki, owoce, jogurtu itp. Na dzien dziesiejszy nadal lubi owoce, paroweczki, serek zolty lyb kanapeczki z wedlina ale obawiam sie ze to nie jest dla niej wystarczajacym pozywieniem.  Rowniez z mlekiem mam duzy problem.  Podaje juz normalne mleko poniewaz w 9 miesiacy coreczka calkowicie odmowila mi przyjmowania mleka sztucznego.  Lekarz polecil aby przniesc sie na mleko normalne co z poczatku wydawalo sie dobrym rozwiazaniem ale na dzien dziesiejszy i z tym mam problem.  Staram sie podawac choc 2 porcje mleka w dniu i to z wielkim klopotem bo normalnie go nie wypije luz zje z kaszka, tylko musi miec go podane na spaniu i to na slodko np. z kaszka malinowa... Bardzo bym chciala aby coreczka lubila pic mleko ale nie wiem jak ja do tego zachecic.  Czy jest juz za puzno?
Boje sie ze ma za malo nabialu w swojej diecie. Jest to moje pierwsze dziecko i trace juz glowe na wymyslanie ciaglych potraw.  Powinnam tez wspomniec ze przez jakis czas moja mama pomagala mi przy coreczce i chyba jak kazda babcia przesadzala z jedzeniem.  Oczywiscie nie zmuszala mojej coreczki do jedzenia ale stanowczo uwazam ze karmila ja zbyt duzo i czesto.  Czy moze przez to stracila ochote do jedzenia?  Czy ktos z panstwa ma podobny problem?  Nie wiem jakie jest dobre wyjscie z tej sytuacji.
Czy powinnam troszke odczekac, nadal podajac coreczce tylko to co lubi czy moze powinnam sie zglosic do lekaza o porade?  Rowniez moze ktos ma jakies dobre pomysly czym mozna zastapic mleko oprucz podawania jogurtu lub serka.
Dziekuje bardzo i licze na panstwa porady...
Monique
rozmowna(y)

Odp: Moja 11 miesieczna coreczka coraz gorzej wybrzydza przy jedzeniu...
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 07, 2009, 15:17:43 »

Hej! Katarzyna strasznie Ci współczuję  Buziak. Moja siostra ma podobny problem ze swoim 3 letnim synkiem tzn. nie chce jeść a mleko i wszelkie rzeczy które mają do niego zbliżony wygląd są "fe". Siostra też próbuje różnych rzeczy zabawiania, wspólnego przyrządzania z synem posiłku, stara się też żeby jedzenie miało atrakcyjny wygląd np. na kanapkach układa obrazki z jarzyn, ziół ketchupu, dżemu, itp. Z obiadu też układa obrazki np. kształty odciśnięte z ugniecionych ziemniaków za pomocą foremek i przybrane jarzynkami np. uduszoną na masełku marchewką z groszkiem. To samo można z robić z kromką (w sklepie z różnościami kuchennymi można kupić za parę groszy formy do wykrajania ciasteczek). Efekty są różne ale cały czas wymyśla coś nowego! Spróbuj córci zastąpić, przynajmniej częściowo, słodki smak kwaśnym wiem od rodziny i znajomych, że dzieci uwielbiają kiszoną kapustę i ogórki (najlepiej gdybyś miała swoje, nie sklepowe!). Moja 8 miesięczna Madzia już raz oblizała łyżeczkę zanurzoną w wodzie spod kiszonej kapusty Mrugnięcie. Co do nabiału spróbuj mleko, jogurt, kefir zmiksować z jakimiś owocami (na razie z mrożonki a później świeżymi), cukrem waniliowym, kakaem. Staraj się dodawać jak najmniej cukru - tylko tyle, żeby koktajle nie były bardzo kwaśne - a może twoja córcia akurat polubi intensywny smak owoców Chichot. Co do nabiału na kanapkach - staraj się żeby były jak najbardziej kolorowe i jak najmniej przypominały ser np. możesz biały ser zmiksować ze śmietanką i owocami lub jej ulubionym smakiem dżemu lub z odrobiną słodkiej papryki albo świeżej bazylii (bo może akurat twoja córa je polubi). Do gotowanych przez siebie dań mięsnych dodawaj przypraw: bazylii, oregano, kminku mielonego, majeranku. Zobacz czy lubi makaronik i kluseczki (dzieci często je lubią) najlepiej jeśli będą robione w domu, na początku zacznij od podawania ich z masłem a jeśli okaże się że mała je lubi to dodaj jakiś gulasz z rozdrobnionym mięskiem i jarzynkami (dodaj do tego szczyptę mielonego kminku super podkreśla smak gulaszu). Staraj się nie robić smażonych rzeczy i zawiesistych sosów, mięsko można poddusić na oliwie lub maśle na niskim ogniu lub upiec w piekarniku, zaś dania jarzynowe i mięsne można zagęścić przecierem pomidorowym lub zmiksowaną marchewką! Jak chcesz jakiś fajny przepis, to ci napiszę Mrugnięcie. Pocieszę Cię, że to nie wina Twojej mamy a tego, że twoja 11-miesięczna dzidzia właśnie zaczęła samodzielnie poznawać świat. Podejrzewam, że niedawno nauczyła się samodzielnie chodzić i wtedy mniej więcej zaczęły się jej problemy z jedzeniem?!. Dzieci często tak mają, że gdy zaczynają się przemieszczać, nawet nie chodzi o chodzenie ale np. o raczkowanie to wszystko jest o wiele atrakcyjniejsze niż jedzenie!!! Ja znowu mam odwrotny problem, moja Madzia pożera wszystko co ma w zasięgu buzi, odpycha jedzenie tylko wtedy gdy jej coś nie smakuje lub jest NAPRAWDĘ przejedzona, nie pozwala nam (mnie i mojemu mężowi) zjeść w spokoju tylko drze się wniebogłosy dopóki czegoś od nas nie dostanie (gorzej jest jeśli jemy coś, czego ona jeszcze nie może jeść, musimy się wtedy przed nią ukrywać z jedzeniem).  Za to Madziula nie chce mi pić i też kombinuję na wszelkie możliwe sposoby by choć trochę wypiła Płacz

Dzieci: Madzia (3 lata);
Strony:
1 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.