Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: jak zwięszyc kalorycznośc posiłków u 10m dziecka  (Przeczytany 3641 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
olaf1981
Gość
jak zwięszyc kalorycznośc posiłków u 10m dziecka
« : Wrzesień 17, 2010, 22:29:16 »

Witam, córka ma niecałe 10m i waży 7.850 kg i 0k 76 cm wysoka (waga urodzeniowa 3.300 spadek do 3000 i 56 cm). Kiedyś była między 10-25 centylem teraz spadła poniżej 10. Ma zrobione następujące badania: krew, poziom żelaza, mocz ogólny i na posiew, kała, usg jamy brzusznej, główki, serca i wszystko ok. Córka nie pije od 4m mleka, tzn. pije tylko w głębokim śnie, ale najwyżej 120 ml i to w 8-10 odstępach czasowych. W dzień nie pociągnie butelki, więc przemycam mleko jak się da. Obecnie udaję mi się podac max 500ml bebiko 2R - i to już razem z kaszkami. Ogólnie lubi jeśc wszystko tylko w małych porcjach, Uwielbia owoce i wszystko co kwaśne. Mała jest bardzo, bardzo ruchliwa i pogodna. Nasz pediatra kazał nam podawac bardziej kaloryczne jedzenie.
Nasz schemat wygląda następująco:
5-6.00 - max 120 ml bebiko 2 r na spaniu
8.30-9.00 - 90 ml m.m + kaszka bezmleczna z owocami (bez owoców nie zje kaszki), do tego biszkopcik lub kawałeczki chlebka
12.30-13.00 - obiadek- zupka rosołek z mięskiem i ryżem lub kaszą manną + warzywa z masełkiem (ziemniak lub brokuł, kalafior, cukinia, szpinak, marchew) - w sumie zupa + warzywa ok 160 gr
16.00 deserek - owoce z jogurtem lub koktajl mleczny, czasem biszkopcik - ok 160 gr
19.00 kolacja - 150 ml m.m + kaszka bezmleczna + owoce + 1/2 żółtka do kaszki
23.00 - max 120 ml bebiko 2r na spaniu
Staram się pilnowac, aby owoców nie zjadła więcej niż 150 gr dziennie, soczków nie pije. Każdy posiłek waże i sprawdzam ile zjada (zalecenie pediatry)
Proszę o radę czy mimo dobrych badań może cos jej dolegac, jakie jeszcze zrobic badania i co oznacza "bardziej kaloryczne jedzenia" w diecie 10m dziecka? Mam używac więcej cukru, tłuszczy? Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Ivy
absolutnie zadomowiona

Odp: jak zwięszyc kalorycznośc posiłków u 10m dziecka
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 18, 2010, 09:52:56 »

Z mojego doświadczenie powiem, że nic jej nie dolega. Z tego co piszesz widać, że wszystko jest dobrze. Moja córka ważyla 3200 po porodzie, a taką wagę jak Twoja 10 miesięczna córcia, miała mając ponad rok... i 70cm. U nas było dokładnie tak samo. Córka jest bardzo ruchliwa. Wręcz szalona Duży uśmiech Lekarka powinna wam doradzić sposób karmienia, choć wg mnie mała je bardzo dobrze. Mnie lekarz poradzi dawanie zamiast jednej porcji kaszki na mleku, kaszkę sinlac nestle. Moja mała to uwielbiała. Podawałam na zmianę z owocami lub warzywami. Powiem tylko, że moja córcia jest cały czas na 3 centylu. Jest niska, szczupła i drobna i ZDROWA Uśmiech Jedyne badanie, które będę robić (sama z sibie) to badanie hormonu wzrostu. Tak dla świętego spokoju. Musisz też przyjrzeć sie swojej najbliższej rodzinie- czy są drobni i niscy. Geny tu grają najważniejszą rolę. Pozdrawiam i życzę spokoju i zdrowia Uśmiech
Współczesny rodzic często nie wychowuje dziecka, ale je hoduje. Jak piękny egzotyczny kwiat....
Dzieci: Córka (5 lat); Syn (3 lata);
aniaa
entuzjastka(a) forum

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 18, 2010, 16:51:38 »

ja tak czytam wasze listy i uświadomiłam sobie że mój synuś nie je o tych samych porach dnia w tych samych godzinach to chyba nie za dobrze co? chyba musze to zmienić!
Dzieci: amelka (5 lat); alan (32 miesiące);
olaf1981
Gość
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 18, 2010, 20:42:50 »

Ivy, bardzo dziękuję. Moja córka jest wysoka ma ok 76 cm (przy urodzeniu 56 cm) i szczupła. Oboje z mężem jesteśmy średzniego wzrostu i raczej grubokościści. Więc chyba takiego badania jak ty nie muszę robic, bo mała jak na 10 m jest wysoka.
Co do sinlacu to próbowała i córce nie smakuje. Pozdrawiam i dziękuję, troszeczkę mnie uspokojiłaś.
Sardusia
rozmowna(y)

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 22, 2010, 00:48:16 »

moj syn tez tak mial ze nie chcial nic jesc i zawsze byl bardzo szczuply zrobilismy badania ale Oliver okazal sie zdrowiutki jak ryba.  Pediatra stwierdzila ze przy tak ruchliwym dziecku to mozliwe ze jes zdrowy i szczuply, poza tym ja zawsze bylam szczupla i jako dziecko zawsze mialam niedowage! jezeli Twoja mala jest szczesliwym ruchliwym dzieckiem i nie ma klopotow zdrowotnych to moze poprostu ze wzgledu na to ze jest ruchliwa spala wiecej kalorii niz powinna - szybka przemiana materii. pamietaj tez ze dziecko moglo odziedziczyc niektore cechy po dziadkach ( nie tylko po rodzicach)  wiec moze Twoi rodzice albo tesciowie sa szczupli. duzo zalezy od genow!
Dzieci: Oliver Adam (35 miesięcy);
gosiagagz
osesek
*

« Odpowiedz #5 : Grudzień 21, 2010, 21:10:03 »

Nawet sie nie przejmuj. Moj synek wlasnie skonczyl roczek i bylismy wczoraj u lekarza. Urodzil sie maly 49 cm, 2750 g. Po skonczeniu roczku ma 76 cm i 8300g. Wage ma ponizej 3 centyla:(Jest bardzo ruchliwy, odkad zaczal chodzic nie ma czasu na jedzenie. Zreszta odkad pamietam dwoje sie i troje zeby cos w niego wmusic:( Lekarka powiedziala ze sie rozwija bardzo ladnie i nie ma zastrzezen. Ja mieszkam w Stanach takze tu za bardzo nie wykonuja badan tak jak w Polsce, chyba ze cos podejrzewaja.
Maly jest niejadkiem, i naprawde trzeba sie natrudzic zeby cos mu posmakowalo.
Bardzo lubi awokado, sprobuj dac swojemu, ma duzo kalorii i jest bardzo bardzo zdrowe!!!!!!!!:)
Dzieci: Mateo (29 miesięcy);
gosiagagz
osesek
*

« Odpowiedz #6 : Grudzień 21, 2010, 21:14:18 »

ohhh zapomnialam dodac, nie probuj tuczyc malego niezdrowymi potrawami...smazonymi, dodawac cukru itd. Kto by chcial cos takiego jesc.
Ja juz w tym wieku podawalam malemu serek homogenizowany,ktory mial az 180 kalorii. Sprobuj awokado jak juz wspomnialam, moj potrafi zjesc cale duze awokadu na raz, oczywiscie pokrojone w kostke. Mam nadzieje ze pomoglam.
Uzlylo mi troche ze jest wiecej takich drobinek jak moj Mateo. Pozdrawiam was wszystkie serdecznie!!!
Dzieci: Mateo (29 miesięcy);
mama_i_maluszek
osesek
*

« Odpowiedz #7 : Luty 04, 2011, 09:49:07 »

Zgadzam się z Gosiagagz. Co prawda dietetycy zalecają aby awokado podawać od 10 miesiąca, jednak możesz spróbować powolutku wprowadzać ten owoc do diety córeczki. Kaszkę możesz wzbogacić o nowe owoce, np. brzoskwinie, daktyle, kiwi, mango, melon, śliwki, rodzynki, winogrona albo czereśnie i kiwi, jednak na te dwa ostatnie uważaj, bo mogą uczulać. Spróbuj do diety córeczki wprowadzić także soczki, jednak wystrzegaj się tych dosładzanych. Może warto zacząć przygotowywać je samodzielnie, np. z marchwi i jabłka? Pamiętaj jednak, aby na początku rozcieńczać je niskozmineralizowaną wodą dla niemowląt. Innym napojem mogą być domowej roboty kompociki owocowe.
Strony:
1 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.