Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 2 3 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: nie wiem co robic pomozcie  (Przeczytany 4645 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
robaczek262
nowa(y)

nie wiem co robic pomozcie
« : Wrzesień 27, 2010, 14:11:51 »

Moja córka ma 1i 3m-ce nie chce ssać piersi co mam zrobic pokarm mam
agstar
uzależniona(y)

Odp: nie wiem co robic pomozcie
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 27, 2010, 15:28:30 »

1 i 3-mce ? To znaczy, że 1 rok i 3 miesiące? Jak tak to nie zmuszaj jej, bo to moim zdaniem pora na odstawienie. A jak nie dajesz sobie rady z pokarmem, to idź do ginekologa, a on przepisze Ci tabletki na wstrzymanie laktacji (ja przynajmniej tak zrobiłam).
Dzieci: Michałek (3 lata);
incandance
osesek
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 27, 2010, 15:55:48 »

jesli faktycznie rok i 3 miesiace to sie ciesz ze teraz juz nie chce, bo co to by bylo, gdyby w wieku 4 lat wolalo mama daj cyca...mleko matki jest zdrowe, ale widocznie twoje dziecko stwierdzilo ze cycuś już mu nie starcza lub chce czegos innego sprobowac Mrugnięcie

Dzieci: Alanek (28 miesięcy);
didi
rozmowna(y)

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 27, 2010, 16:55:14 »

Nic, tylko sie cieszyc. Syna karmilam dwa lata ( wiem, ze za dlugo) i przeciagalam moment odstawienia tylko i wylacznie z mojego wygodnictwa. Wiedzialam, ze to bedzie bardzo trudne. 3 nocki plakal a na 4 juz bylo ok. Z drugim nie popelnie tego bledu i juz powoli z dnia na dzien zaczynam dzialac.
Dzieci: synek (6 lat); córka (27 miesięcy);
karlinka
super mama

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 27, 2010, 19:01:22 »

Jeśli 1 i 3m-ce oznacza 15-miesięczne dziecko, to nie ma problemu. Bywa, że dzieci same się odstawiają i powiem Ci szczerze gdyby mój synek w tym wieku zrezygnował z cycusia byłabym przeszczęśliwa, choć może i troszkę smutno by mi było, że tak sam zrezygnował...Rozumiem, że chciałaś karmić długo, ale jeśli mała sama zrezygnowała to zmuszać jej nie ma sensu. Jeśli bardzo chcesz możesz karmić ją przez sen, trzeba wybrać taki moment jak dziecko już śpi ale nie do końca, nie jest to łatwe ale da się, koleżanka swoją córcię karmiła dość długo w ten sposób. Możesz ściągać mleko i podawać jej z kubeczka, ale myślę, że najlepiej będzie jak pogodzisz się z decyzją córeczki  Uśmiech
"Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka"

Dzieci: Dominik (3 lata);
Justa
entuzjastka(a) forum

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 27, 2010, 19:58:37 »

Lekarze zalecaja wylaczne karmienie piersia przez pierwsze 6 m-cy, potem, rozszerzajac diete dziecka, kontynuowac mleko matki az dziecko skonczy rok. To, ze 15 miesieczne niemowle nie chce juz cyca nie jest zatem problemem tylko naturalna czescia rozwoju dziecka. Szczerze to nie rozumiem mam karmiacych swoim mlekiem ponad roczne dziecko, ale szanuje wybor. Przeciez to nie szkodzi. A mleko samo zaniknie jak niemowle przestanie ssac. Juz po jakis 2 tygodniach, o ile pamietam.
Dzieci: Karolinka (3 lata); Natalia (11 miesięcy);
robaczek262
nowa(y)

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 27, 2010, 21:08:01 »

dziękuje za szybką odpowiedź na moje pytanie,postaram się już tym nie dręczyć ale bardzo pragnęłam karmić małą do 2 lat córka nie była tylko i wyłącznie na piersi od 7 miesiąca miała wprowadzane nowe produkty a od 10 kaszki i sztuczne mleko raz dziennie od urodzenia nie była chora nawet przeziębiona a teraz jak przestała ssać pierś na drugi dzień dostała kataru.Czy to jest możliwe że mała nie chce piersi bo idzie jej ząbek?jak szła jej górna lewa dwójka nie ssała piersi 3 dni.
karlinka
super mama

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 27, 2010, 21:22:25 »

Lekarze zalecaja wylaczne karmienie piersia przez pierwsze 6 m-cy, potem, rozszerzajac diete dziecka, kontynuowac mleko matki az dziecko skonczy rok. To, ze 15 miesieczne niemowle nie chce juz cyca nie jest zatem problemem tylko naturalna czescia rozwoju dziecka. Szczerze to nie rozumiem mam karmiacych swoim mlekiem ponad roczne dziecko, ale szanuje wybor. Przeciez to nie szkodzi. A mleko samo zaniknie jak niemowle przestanie ssac. Juz po jakis 2 tygodniach, o ile pamietam.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca wyłączne karmienie piersią do ukończenia 6 miesiąca życia oraz kontynuowanie karmienia do 2 roku życia dziecka. O czym można przeczytać np. tutaj:
Twoje zdziwienie jest więc zdecydowanie nie na miejscu. Rozumiem, że Robaczek chciała karmić dziecko do drugiego roku życia, ponieważ sama też tak karmię. Oczywiście jeśli 15 miesięczne dziecko odmawia piersi nie jest to jakimś ogromnym problemem,  ale krytykowanie mam długo karmiących już problemem jest...
Tak wiele mówi się o terrorze laktacyjnym, niestety nie mówi się o terrorze butelkowym, a niestety to nader częste zjawisko  Smutny
"Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka"

Dzieci: Dominik (3 lata);
Justa
entuzjastka(a) forum

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 27, 2010, 21:29:02 »

:-\Karlinka, akurat ja nikogo nie krytykuje, napisalam, ze nie rozumiem, ale szanuje, a to nie jest na pewno krytka. Wiem, ze ja czulabym sie dziwnie dajac cyca mojej corce, jest juz spora dziewczynka. Oczywiscie to sprawa wylacznie moja, osobista, ok, powiem prosto z mostu, ja czulabym sie troche jak "zboczona"... Nie wiem jakiego slowa uzyc. Prosze, Karlinka, czytaj uwaznie, bo nie chcialam nikogo urazic.
Dzieci: Karolinka (3 lata); Natalia (11 miesięcy);
kokos
entuzjastka(a) forum

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 27, 2010, 21:33:34 »

słowo zboczona, nawet w "" jest nie na miejscu
Dzieci: Krzyś (34 miesiące);
Strony:
1 2 3 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.