Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: jak przekonać niejadka do jedzenia?  (Przeczytany 2697 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
zawszetomek
nowa(y)

jak przekonać niejadka do jedzenia?
« : PaĹşdziernik 01, 2010, 08:41:21 »

znalazlam fajny artykul http://SPAM.com.pl/zdrowie/odzywianie-malucha/ ale za malo w nim konkretnych porad, poomozcie jak pzrekonac do dziecka ze np zupa pomidorowa jest dobra??
*aneta*
uzależniona(y)

Odp: jak przekonać niejadka do jedzenia?
« Odpowiedz #1 : PaĹşdziernik 01, 2010, 11:28:30 »

Hmmm... Z doswiadczenia moge tylko tyle powiedziec, ze przekonanie go o tym bedzie niemozliwe Mrugnięcie Moj syn nie jest niejadkiem ale sa rzeczy, ktorych na poczatku nie wlozylby do ust ale po jakims czasie wsuwa z apetytem. Nie wiem o co w tym chodzi, generalnie to trzeba albo przeczekac albo o ile sie da-podstepem. U nas tak bylo z nieszczesnymi jajkam, ktorych nawet nie chcial widziec na oczy, dopoki nie dodalam do omletu jego ulubionego groszku Chichot A po jakims czasie sam zaczal jesc zwykla jajecznice bo polewalam mu troche keczupem, ktory uwielbial.
Mysle ze duze znaczenie maja tez wspolne posilki, jesli maly widzi ze my to jemy to i on zjada z apetytem, niedaj Boze maz powie ze czegos nie lubi to dla niego od razu tez jest be. No i makaron i ryz da sie zjesc doslownie ze wszystkim Mrugnięcie
A moze twojemu synkowi poprostu zupa pomidorowa nie smakuje, na pomidorowej swiat sie nie konczy, no chyba ze wiecej duzo wiecej jest takich rzeczy?

Dzieci: Alex (3 lata); Alicia (16 miesięcy);
didi
rozmowna(y)

« Odpowiedz #2 : PaĹşdziernik 01, 2010, 12:59:51 »

Mysle, ze jesli cos dziecku naprawde przeszkadza np. smak czy zapach danego posilku, to nie jestesmy w stanie tego zmienic. Syn jak byl malutki to jadl chetnie prawie wszystkie warzywa. Teraz mu sie odmienilo i warzywka sa ble Uśmiech Staram sie je przemycac w salatkach ( te  wcina az sie uszy trzesa Duży uśmiech). Byl okres, kiedy zaden obiad mu nie smakowal, ale na szczescie juz to minelo, Natomiast kilka razy podalam mu watróbke drobiowa, która my bardzo lubimy i tu niestety- za nic w swiecie nie da sie namówic. Próbowal i powiedzial ze juz nigdy nie chce tego jesc Duży uśmiech. No cóz, nic na sile. Jesli pomidorówka nie smakuje Twojemu dziecku, to po co naklaniac. Z dziecinstwa zapamietalam zupe mleczna, której nie nawidzilam a mama kazala jesc . Teraz jej to wypominam Duży uśmiech
Dzieci: synek (6 lat); córka (27 miesięcy);
agstar
uzależniona(y)

« Odpowiedz #3 : PaĹşdziernik 07, 2010, 15:09:23 »

A może po prostu nie lubi zupy pomidorowej? Mój synek nie lubi: brokuł, kalafioru, groszku i nie zamierzam go zmuszać. Za to za rosół dałby się pokroić.
Dzieci: Michałek (3 lata);
Renia24
Gość
« Odpowiedz #4 : PaĹşdziernik 22, 2010, 08:46:35 »

Mój mały Kazio też nie chciał nic jeść, robiłam mu "samolociki" z łyżeczki, przekonywałam, że to smaczne, że mamusia też to je i cacy, ale ciężko było  Duży uśmiech Później mały sam się przekonał do jedzenia, ale co z nim przeszłam to moje. Najlepiej po prostu nie zmuszać do niczego, z czasem dzieci same się pewnie przekonają Uśmiech Tutaj znalazłam parę porad, może akurat podziałają: Dziecko nie chce jeść

Pozdrawiam Uśmiech
Garven
nowa(y)

« Odpowiedz #5 : PaĹşdziernik 24, 2010, 11:14:58 »

Spróbuj metodą nagrody. Obiecaj mu po zjedzeniu jakieś nieduże łakocie. W ten sposób wynagradzaj mu przez jakiś czas za to że zje zupę. jednak wraz z czasem zmniejszaj wagą nagrody by była coraz drobniejsza i by przekonał się do zupy już bez niej po pewnym czasie.
DoDomku
osesek
*

« Odpowiedz #6 : Listopad 10, 2010, 17:19:50 »

Swego czasu mieliśmy podobny problem i poskutkowało jedzenie przed tv. Wiem,że nie jest to zbyt wychowawcze,ale naprawdę skuteczne. Tym bardziej jeśli akurat leci jakaś bajka:)
didi
rozmowna(y)

« Odpowiedz #7 : Listopad 10, 2010, 18:15:13 »

U nas by sie to nie sprawdzilo. czasem pozwalam synkowi jesc przed tv( sa towyjatkowe sytuacje) no i niestety wszystko zimne i nic nie ruszone. ale domyslam sie, ze chodzi o malutkie dzieci. Tylko co jesli jestesmy tam, gdzie nie ma tv?.
Dzieci: synek (6 lat); córka (27 miesięcy);
officemama
osesek
*

« Odpowiedz #8 : Styczeń 09, 2011, 17:37:29 »

Jak mój mały nie chce jeść, to go trochę przegładzam, aż sam szuka jedzenia Uśmiech czasem karmię go w trakcie kąpieli jak pływa statkiem i robi fale, śmieje się a ja wtedy szybko przemycam łychę i siup...
Dzieci: Marcel ;
Strony:
1 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.