kiki1981
nowa(y)
|
 |
« : PaĹşdziernik 04, 2010, 11:05:47 » |
|
Witam, córka ma niecałe 11m i całkowicie odmówiła spożywania mleka. Nie pisze tu nawet o piciu, bo z butli zrezygnowała jak miała ok 5 miesięcy. Do tej pory udawało mi się ją karmic butelka tylko na śnie oraz jadła kaszki. Od paru tygodni karmienie na śnie odpada, mała budzi się kiedy czuje smoczek w buzi, płacze i jest już po spaniu. Kaszki też nie chce jeśc. Nie pomaga zmiana mleka, smoczka, picie z niekapka, karmienie łyżeczką (karmię łyżeczką od 5 m.ż i je ładnie wszystko oprócz dań z mlekiem), zmiana kaszek. Do tej pory mała jadła np. swojską kasze mannę z m.m i owocami. Teraz zje tylko samą kaszę z owocami i masełkiem. Nie chce na siłę podawac córce mleka bo udręka dla niej, nie chcę jej też głodowac bo i tak jest poniżej 10 centyla ( waży niecałe 8000 - waga urodzeniowa 3300). Córka lubi owoce, obiadki, chlebek z masełkiemw zasadzie wszystko ale bez mleka i sinlacu ! Dodam, że mała jest zdrowa miała robione badania krwi, moczu, usg brzuszka, badanie kału na pasożyty - wszystko jest ok. Mam pytanie gdzie szukac wapnia tak ważnego dla niemowlęcia. Już od ponad 2 miesięcy podaję jej jogurty naturalne a teraz już owocowe (wiem, że schematy mówią, że to za wcześnie), ale czy to nie zamało. Myślałam o mleku sojowym ale nie wiem jakie jest odpowiednie dla niemowlęcia i czy jej zasmakuje (można na nim robic kaszki), może kakao. Czy podawanie calcium w syropku to dobry pomysł? Pytam bo dwóch pediatrów u których byłam z córką ma odmienne zdanie. Bardzo proszę o radę.
|
|
|
|
|
|
Ivy
|
 |
« Odpowiedz #1 : PaĹşdziernik 04, 2010, 12:32:26 » |
|
Zamiast mleka właśnie podawaj jogurt, kefir, sery, Poza produktami mlecznymi : żółtko jaja oraz ryby, szczególnie morskie. Warzywa, które są bogate w wapń to: brokuły, kiełki brokuła, brukselka, boćwina, buraki, nasiona roślin strączkowych, a z owoców: suszone figi. Dostępne są również produkty sojowe (mleka sojowe, deserki sojowe), które też mogą być dodatkowym źródłem wapnia w diecie dziecka. Calcium nie- sama mówisz że dziecko jest zdrowe, czyli nie ma niedoboru wapnia. Pozdrawiam 
|
|
Współczesny rodzic często nie wychowuje dziecka, ale je hoduje. Jak piękny egzotyczny kwiat.... Dzieci: Córka (5 lat); Syn (3 lata);
|
|
|
|
aniaa
|
 |
« Odpowiedz #2 : PaĹşdziernik 04, 2010, 14:03:32 » |
|
cześć! ja bym calcium nie podawała skoro mała jest zdrowa! ja bym jej dawała jogurciki, serki czyli nabiał. nie przejmuj sie tak mała nie chce mleka bo naj widoczniej go nie potrzebuje! kazde dziecko jest inne i naj lepiej wie czego mu potrzeba. jest dużo dzieci ktore nie piją mleka a wyrastają zdrowo znam takie! naj wazniejsze żeby jadła duzo owoców i warzyw no i mięsa a mleko można przemycac! pozdrawiam! 
|
|
Dzieci: amelka (5 lat); alan (32 miesiące);
|
|
|
DoDomku
osesek
|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 10, 2010, 17:22:11 » |
|
A ja zrobiłabym badania,bo jeżeli dziecko nie chce jeść produktów mlecznych,z nabiałem to może być skaza białkowa. Mój brat jak przechodził kiedy był mały,dlatego wiem coś na ten temat.
|
|
|
|
|
officemama
osesek
|
 |
« Odpowiedz #4 : StyczeĹ 09, 2011, 17:38:19 » |
|
w sezamie jest dużo wapnia...
|
|
Dzieci: Marcel ;
|
|
|
officemama
osesek
|
 |
« Odpowiedz #5 : StyczeĹ 09, 2011, 21:42:28 » |
|
Wapń jest też w suszonych morelach, orzechach, fasolach i soczewicy. Nie polecam produktów mlecznych, bo wapń w nich jest słabo przyswajalny. Mleko jest tak naprawdę trucizną...
|
|
Dzieci: Marcel ;
|
|
|
|
karlinka
|
 |
« Odpowiedz #6 : StyczeĹ 10, 2011, 13:41:18 » |
|
Mleko jest tak naprawdę trucizną...
Tak, słyszałam już tego typu stwierdzenia i szczerze mówiąc odnoszę się do nich raczej sceptycznie...
|
"Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka"  Dzieci: Dominik (3 lata);
|
|
|
|
agstar
|
 |
« Odpowiedz #7 : StyczeĹ 11, 2011, 18:10:40 » |
|
mój Michał też nie je mleka (wypluwa i już). Daję mu serki, jogurty, ryby morskie (za rybę to dałby się pokroić, tak lubi), mięsko, jabłka też mają dużo wapnia (są polecane nawet dla osób z osteoporozą).
|
|
Dzieci: Michałek (3 lata);
|
|
|
|
ika
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : StyczeĹ 11, 2011, 23:35:33 » |
|
Wapń dobrze przyswajalny jest w dobrych wodach min. Porównywałam kilka i dużo jest w wodzie na Cis... Dobry stosunek wapnia do sodu, którego powinno być jak najmniej. Problem przerabiałam bo syn ma alergię na mleko i przetwory ml.
|
|
|
|
|
mama_i_maluszek
osesek
|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 03, 2011, 15:38:23 » |
|
Nie musisz podawać swojej córeczce mleka, jeśli go nie lubi. W 10. lub 11. miesiącu życia dziecka do diety można wprowadzać bogate w wapń owoce i warzywa, np. jeżyny, porzeczki, ananasy, truskawki, bób, natka pietruszki, szczypiorek, ogórki, groch, paprykę. Dodatkowo możesz dopajać córeczkę wodą źrodlaną przeznaczoną dla niemowląt, z zawartością wapnia. Taką wodę możesz także wykorzystać do przygotowania dziecku zupek i soczków.
|
|
|
|
|