Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 2 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: jak długo karmić?  (Przeczytany 3555 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
zawszetomek
nowa(y)

jak długo karmić?
« : PaĹşdziernik 19, 2010, 19:17:34 »

planuje dziecko za rok i juz sie zastanawim jak to będzie? moja mama mnie karmila 2 roku trochę długo, tu znalazlam fajny artykul http://SPAM.com.pl/zdrowie/karmienie-piersia/
Ewi86
entuzjastka(a) forum

Odp: jak długo karmić?
« Odpowiedz #1 : PaĹşdziernik 20, 2010, 14:48:07 »

Długość karmienia to sprawa indywidualna. To zależy od wielu czynników i od tego jakie masz na to poglądy. Są kobiety, które nie popierają długiego karmienia, a są i takie, które wolą karmić bardzo długo. Nie bez znaczenia też jest to po jakim czasie zamierzasz wrócić do pracy i jak długo będziesz przebywać poza domem. No i oczywiście czy będą też jakieś inne dłuższe nieobecności.
A tak swoją drogą to może lepiej poczekać i zobaczyć co przyniesie czas. Czasami dzieci same nie chcą dłużej jeść z piersi albo nie dają się od niej odstawić i wtedy nasze plany zdają się na nic. Ja po prostu założyłam sobie, że będę karmiła dopóki będę miała pokarm i będzie chciało dziecko, ale nie dłużej jak do końca drugiego roku życia dziecka. Znajdziesz wśród forumowiczek też takie osoby, które po pół roku odstawiły dzieci. I jedno i drugie podejście ma swoje plusy i minusy.
Dzieci: Emil (25 miesięcy);
mama_i_maluszek
osesek
*

« Odpowiedz #2 : PaĹşdziernik 21, 2010, 13:33:58 »

Długość karmienia zalezy od ciebie. Lekarze zalecają by karmić dziecko do 6 miesiąca życia, ale może robic to dłużej. Jeżeli antomiast karmienie będzie sprawiało ci trudność, zawsze możesz odciągnąć pokarm i podać go maluszkowi np w butelce. Poczytaj również tutaj na ten temat: (SPAM)
Klaudia87
nowa(y)

« Odpowiedz #3 : Luty 04, 2011, 22:27:00 »

Obecnie wyłączne karmienie piersią przez pierwsze 4 miesiące życia dziecka, w opinii wszystkich towarzystw naukowych, jest najważniejszym elementem prawidłowego żywienia dziecka.
Amerykańska Akademia Pediatrii (AAP) -Co najmniej 4 miesiące (wyłącznie mleko matki)
Europejska Akademia Alergologii i klinicznej
Immunologii (EAACI) Okres 4-6 miesięcy (wyłącznie mleko matki)
WHO i Europejskie Towarzystwo Gastrologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN)-Wyłączne karmienie mlekiem matki przez okres
pierwszych 6 miesięcy życia

W 5 miesiącu wprowadzamy produkty stałe i kontynuujemy karmienie piersią- zalecane do 12 miesiąca życia, jednak jest to raczej sprawa indywidualna Uśmiech
Pozdrawiam
MamaSebusia
osesek
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 18, 2011, 14:30:25 »

ja pozostawiłam karmienie ranne i nocne:) w dzień górują produkty stałe:) jest to sprawa indywidualna - ja chciałabym karmić góra do roku czasu, ale czas pokaze:)
Dzieci: Sebuś (21 miesięcy);
EwaP
sympatyczka(k) forum
**

« Odpowiedz #5 : Marzec 26, 2011, 22:47:15 »

Ja planowałam rok. Moja mała ma juz 18 m-cy i jakoś nie możemy się rozstac. Słyszałam, ze jak mama wraca do pracy to czasem sprawa załatwia się sama, tzn dziecko samo rezygnuje. Moje nie zrezygnowało, wcześniej tata mógl położyc ją spac a teraz nie ma bata musi byc mama i musi byc cyc Mrugnięcie
MamaSebusia
osesek
*

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 03, 2011, 22:29:42 »

no ja do pracy na razie nie wracam, musiałam go odstawic calkowicie na 2 dni bo brałam leki. Ale jak przestałam bo sie źle czulam to powrót cyca ze zdwojoną silą jak nie dostanie bardzo niespokojnie sypia:( budzi się , placze - coś czuje, ze nie będzie to dla nas łatwe:(
Dzieci: Sebuś (21 miesięcy);
martela89
nowa(y)

« Odpowiedz #7 : Maj 04, 2011, 16:56:27 »

Planowałam karmić 6 miesięcy moja mała ma już 9 i nadal ją karmię i zamierzam co najmniej do 1,5 roku Duży uśmiech

ania303
sympatyczka(k) forum
**

« Odpowiedz #8 : Maj 04, 2011, 21:37:22 »

Ja karmiłam prze 4 pierwsze miesiące cały czas, później stopniowo samo się ograniczyło Uśmiech na rzecz produktów stałych. Teraz mały ma 10 miesięcy i właśnie zrezygnowałam z drugiego śniadanka, więc zostają mi karmienia ranne, wieczorne (kaszka na własnym mleku) i jeszcze nocne. Oprócz obecnej walki z karmieniem nocnym to z pozostałymi chciałabym dotrwać 12 miesięcy, a potem zobaczymy jak się samo potoczy:), ale rzeczywiście to kwestia indywidualna, zależy od ilości pokarmu, kiedy do pracy wracamy, preferencji malucha i mamy, bo karmienie piersią w pewnym sensie ogranicza. Jedno jest pewne nie zależnie jak długo karmisz dziecku to nie zaszkodzi Duży uśmiech
Dzieci: wojtuś (22 miesiące);
lukasek
rozmowna(y)

« Odpowiedz #9 : Maj 04, 2011, 21:58:17 »

ja odstawiam malego od lutego-pozostaly karmienia ranne i wieczorne,i nocne ale to bardzo rzadko bo noce przewaznie przesypia.Zbieram sie teraz do odstawienia go z rannego karmienia i zebrac sie nie moge Duży uśmiech bo mlody bardzo ciezko znosi odstawinia od jego ulubionych cycoszkow Uśmiech a ja zwyczajnie sie boje jego histeri.w takim tempie to pewno bede go odstawiac do 2lat albo i dluzej Z politowaniem
Dzieci: Kacper (32 miesiące);
Strony:
1 2 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.