Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: pierwsze "posiłki" dziecka poza mlekiem mamy - kiedy zacząć?  (Przeczytany 3553 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
linusia84
osesek
*

pierwsze "posiłki" dziecka poza mlekiem mamy - kiedy zacząć?
« : PaĹşdziernik 20, 2010, 09:59:02 »

Witam wszystkie mamy. Jestem mamą prawie 4 miesięcznej Majeczki. Karmię piersią i chciałabym żeby malutka zaczęła poznawac nowe smaki. Od czego zacząć? Maja bardzo często chwyta pierś (co 1,5-2 h) dlatego rzadko moge wyskoczyć nawet po spożywcze zakupy bez córeczki. Może dodatkowe "posiłki" ujarzmią jej częste przystawienie do piersi. Proszę o radę bardziej doświadczone mamusie ode mnie Uśmiech
moj e-mail : ewelkahka@interia.pl
Ivy
absolutnie zadomowiona

Odp: pierwsze "posiłki" dziecka poza mlekiem mamy - kiedy zacząć?
« Odpowiedz #1 : PaĹşdziernik 20, 2010, 12:17:05 »

Najlepiej zapytaj pediatrę ale ogólnie schematy mówią, że dzieci karmione piersią powinny być tylko na piersi do 5-6 miesiąca. Ja bym była ostrożna z wprowadzaniem innych posiłków.
http://www.osesek.pl/podstawy-zywienia-dziecka/jadlospis-doskonaly/391-model-zywienia-niemowlat-karmionych-piersia.html
Współczesny rodzic często nie wychowuje dziecka, ale je hoduje. Jak piękny egzotyczny kwiat....
Dzieci: Córka (5 lat); Syn (3 lata);
Ewi86
entuzjastka(a) forum

« Odpowiedz #2 : PaĹşdziernik 20, 2010, 14:11:11 »

Ja na samym początku dawałam mojemu synkowi do zjedzenia jabłko i marchewkę, a potem stopniowo dodawałam nowe rzeczy do tych składników. W okolicach końca 5 miesiąca wprowadziłam zupkę jarzynową, a po jakimś tygodniu zaczęłam do niej dodawać kaszkę glutenową. Poza tym to do tej pory trzymam się schematu żywienia niemowląt, jeśli chodzi o ilość posiłków i o ich skład.
Dzieci: Emil (25 miesięcy);
KASIA&JASIO
Gość
« Odpowiedz #3 : Listopad 03, 2010, 21:15:23 »

Witam !!!Jestem mamą 6cio miesięcznego Jasia tez jest karmiony piersią ale juz w połowie 4 tego miesiąca zaczełam podawać mu inne posiłki zaczełam od jabłuszka najpierw 2 łuzeczki i z dnia na dzien coraz więcej i więcej (teraz zajada sie ze smakiem) po tygodniu dałam mu marchewkw ale z Marchwią ponoć trzeba uważać !!!teraz idzie nam juz 6 miesiac i wcinamy zupki dania z królikiem deserki i bardzo dobrze sie czujemy jednak jak narazie wszystkie te dania podaje małemu ze słoiczka Wyczytałam ze najlepiej podawać na początek słoiczlki ponieważ te dania sa badane i sprawdzone odpowiednie do rozszerzenia diety dziecka ( bo tak naprawde kupując w sklepie nie wiesz co kupkujesz czy marchew pryskana i tak dalej )
andzia1s-80
Gość
« Odpowiedz #4 : Listopad 21, 2010, 21:33:29 »

Myślę, że powinnaś poczekać, aż maleństwo skończy 5-6 miesięcy. W mleku matki są wszystkie składniki odżywcze potrzebne dziecku do prawidłowego rozwoju, tak wiec z wprowadzaniem jabłuszek i marchewek nie ma co się śpieszyć! Musisz zaufać sobie, choć wiem, że to trudne bo dookoła wszyscy wiedzą lepiej Uśmiech
mayamari
nowa(y)

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 23, 2011, 16:03:37 »

Dziewczyny, od niedawna jestem posiadaczką wspaniałego podgrzewacza! Wcześniej myślałam,że się obędę bez,ale kiedy go dostałam,stwierdzam,że przewyższył moje oczekiwania
To podgrzewacz NUK Thermo Rapid. Pierwszą rzeczą jaka mnie zaskoczyła, to to,że podgrzewa pokarm parą wodną. Wlewamy do podgrzewacza odpowiednia ilość wody za pomocą miarki do niego dołączonej. Wkładamy butelkę lub słoiczek i włączamy! Pokarm podgrzany w ok. 1 minutę!!!Naprawdę polecam!
(Fotka mojego autorstwa, pochodzi z mojego osobistego bloga o dzieciach)
Strony:
1 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.