Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 2 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: co podać zamiast mięsa jak dziecko nie chce mięsa!  (Przeczytany 5310 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
aniaa
entuzjastka(a) forum

co podać zamiast mięsa jak dziecko nie chce mięsa!
« : PaĹşdziernik 21, 2010, 16:18:12 »

cześć dziewczyny napiszcie mi co podać mojemu synkowi jak nie chce jeść gotowanego mięsa tylko pieczone by chcial. acha nie chce tez jogurtów ale mleko pije co robić z niejadkiem prosze o propozycje!
Dzieci: amelka (5 lat); alan (32 miesiące);
agstar
uzależniona(y)

Odp: co podać zamiast mięsa jak dziecko nie chce mięsa!
« Odpowiedz #1 : PaĹşdziernik 23, 2010, 08:09:40 »

Mój Michał też nie je gotowanego mięsa. Robię mu klopsiki (niby też gotowane, ale z przyprawami-stosownie do wieku, i zjada). Jak już mam mięsko z rosołku, to przyrządzam mu tak: biorę jednego średniego ziemniaka, kroję w kostkę i wrzucam do garnka z małą ilością wody. Dusze tego ziemniaka do miękkości, po czym dorzucam do niego posiekane mięso, dodaję  trochę śmietany, trochę tymianku i odrobinę czosnku (mój Michał zjada wszystko co z czosnkiem), zagotowuję i gotowe. Taką potrawkę, Michałek bardzo lubi. Tylko muszę go karmić i ugnieść ziemniaki z tym mięskiem, bo pozjada ziemniaki, a mięsko zostanie. Ale tym sposobem jestem w stanie przemycić mu to gotowane mięso.
Jak Twój synek nie lubi czosnku i tymianku, to możesz doda inne przyprawy, np. troszkę pomidorów?
Dzieci: Michałek (3 lata);
DoDomku
osesek
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 10, 2010, 17:20:52 »

Tutaj masz co nieco o tym jak zachęcić niejadka do jedzenia
 http://forum.osesek.pl/index.php/topic,486.new.html#new
 A co z jajkami? Też ich nie lubi jeść?
aniaa
entuzjastka(a) forum

« Odpowiedz #3 : Listopad 15, 2010, 17:30:05 »

nie lubi jajek. a dzis mnie zaskoczył bo zjadł mięso ugotowane!
mama_i_maluszek
osesek
*

« Odpowiedz #4 : Listopad 22, 2010, 11:48:27 »

Jeżeli dziecko nie chce jeść to nie ma sensu zachęcać go "na siłę". systematyczne przekarmianie nie jest dobre, poza tym warto pamiętać, że dziecko samo dobrze reguluje swój mechanizm związany z odczuwaniem głodu i sytości. Odnośnie karmienia dziecka - polecam ten filmy na tej stronie: http://www.SPAM .pl/catpages/aktualnosci-niemowle  Myślę, że wiele wyjaśnią;)
twarde.ciacho
osesek
*

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 07, 2011, 19:59:01 »

Nie chce jesć jogurtów, bo może są dla niego za słodkie? Jakie mu podajesz? Może z naturalnymi pójdzie lepiej? Jeżeli chodzi o te niby dobre jogurty dla dzieci, to one tak na prawdę są nieodpowiednie. Własnie ze względu na zbyt dużą zawartosc cukru.

A jeżeli chodzi o mięso. Nie chce jeść gotowanego, bo widocznie mu nie smakuje. Ty lubisz mieso gotowane? Mrugnięcie Pieczone jest nawet zdrowsze, bo przy gotowaniu, oprócz tych złych rzeczy i tłuszczu, wygotowuja się też te cenne wartości.

Jak na prawdę jest takim strasznym niejadkiem to idź ze swoim maluchem na kompromis - daj mu to co chce. Może jego organizm sam wie, czego potrzebuje Uśmiech tak po prostu Uśmiech

A co do mięsa pod innymi postaciami - próbowałaś mu dawać zdrowe parówki dla dzieci? Ze swojego doswiadczenia wiem, że dzieci je lubią i nie odamwiają jedzenia. Musisz wybrać oczywiście takie dobre, z atestami. Ja polecam Balbinki, albo ekologiczne z bazarku.
aniaa
entuzjastka(a) forum

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 07, 2011, 21:02:21 »

cześć dzieczyny! moje dzieci są dziwne!!!!!!!!!!! córka je wszystko i ciągle, a syn mało! napisze wam ile zjada a wy napiszcie co o tym sadzicie.
9:00mleko 300bebiko junior 3r.
11:00 sucha bułka 3 plasterki szynki 2 plaserki sera,
12:30 mleko 200ml,
14:30 owoce,
17:00 obiad mięsko nugetsy, warzywa,
19:00 chlebek suchy, parówka
21:30 mleko 200ml.
twarde.ciacho
osesek
*

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 13, 2011, 19:48:04 »

Ja uważam, że to wcale nie jest bardzo mało.
Dbasz o to, żeby jadł urozmaicone jedzenie. Jest i mleko i owoce, mięso.

Ja osobiście nie jestem za przekarmianiem dzieci. To prowadzi do otyłości.... A z tym są same kłopoty... Coraz więcej dzieci ma zbędne kilogramy.
karlinka
super mama

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 13, 2011, 20:04:07 »

Cześć Ania! Według mnie  Alan je tyle ile należy, ani za mało ani za dużo, czyli w sam raz  Uśmiech
"Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka"

Dzieci: Dominik (3 lata);
twarde.ciacho
osesek
*

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 19, 2011, 19:27:56 »

Dokładnie Uśmiech

Nie martw się Uśmiech
Strony:
1 2 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.