|
beata76
Gość
|
 |
« : Maj 05, 2009, 09:44:06 » |
|
mam prośbę do wszystkich niewierzących rodziców o wymianę w tym miejscu spostrzeżeń, rad i doświadczeń w kontekście religii w przedszkolu i później w szkole
Obydwoje z mężem jesteśmy niewierzący, nie ochrzciliśmy córki. Jednak wiemy ze temat religii wcześniej czy później się pojawi na horyzoncie. Tak więc jeśli macie już jakieś doświadczenia w tym temacie piszcie
|
|
|
|
|
|
ciamber
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 05, 2009, 13:03:32 » |
|
Haj! Wiec tak! twoje dziecko absolutnie nie musi chodzic na zadna religie! Nie daj sie wkrecic! Przedszkolanka , dyrektor przedszkole ma obowiazek na czas prowadzonch zajec katechetycznych znalezc dziecku inne zajecie! beda proponowac " a niech dziecko posiedzi, pomaluje tez obrazki z bozia!" i inne bzdety! czy na to pozwolisz to juz twoja sprawa! Religia w mysl ustawy powinna byc pierwsza lub ostatnia aby dziecko moglo przyjsc pozniej lub wyjsc wczesniej! Niestety w polsce nie przestrzega sie tego ,wszystko ustawia sie pod katechete! Przykre! bo jest lamanie praw innych uczniow! Nie pozwol zeby twoje dziecko bylo dyskryminowane, nie pozwol aby o nim mowiono " a krzysiu to nie chodzi na religie, bo ....( i tu padaja jeszcze wieksze bzdety) Musisz byc stanowcza(y) i odwazny. Pracowalm wiele lat w szkole i rowniez moje dziecko nie chodzilo na religie ( dzis 18 lat) i drugie tez nie bedzie chodzic! Uwierz mi , ze to bylo bardzo trudne do zaakceptowania przez innych. Ale mnie nie obchodzilo wcale!. Dzis jest troszke inaczej wiec bedzie ci latwiej. AAA i daj sobie wmowic , ze to zajecia z etyki. Takich zajec w polskich przedszkolach nie ma!W arkuszach ocen bylo : religia/ etyka. Etyka nie jest brana pod uwage . W przedszk. nie pracuja etycy , tylko ksieza lub katecheci. To tak w wielkim skrocie!! Ps. gratuluje odwagi!
|
|
|
|
|
|
beata76
Gość
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 05, 2009, 13:49:24 » |
|
dzieki za wpis!
my nie braliśmy ślubu kościelnego tylko cywilny kiedyś był u nas ksiądz po kolędzie - postanowiłam go wpuścić... i dowiedziałam się ze jeśli kiedykolwiek chciałabym ochrzcić dziecko, wcześniej muszę wziąć ślub kościelny problem jest w czym innym - i tu szukam rad. w jaki sposób rozmawiać z dzieckiem poruszając bardzo delikatne tematy - przecież dziecko w pewnym wieku wzorce czerpie głównie od rówieśników
tak czy inaczej ja swoich przekonań i tego w co wierze nie będę zmieniać pod wpływem otoczenia
|
|
|
|
|
Seafoam
nowa(y)
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 05, 2009, 14:15:07 » |
|
Mam podobny problem, młoda ma już pół roczku i rodzina non stop naciska na nas, abyśmy w końcu ją ochrzcili, ale my nie chcemy. Nie jest to u nas kwestia braku wiary, bo ta wiara jest. Wychodzimy jednak z założenia, że Młoda powinna sama zdecydować czy chce być ochrzczona czy nie. Uważamy, że nie możemy jej takiej maleńkiej zmuszać do przynależności do określonej społeczności. I ja już się boję co to będzie jak Olga pójdzie do przedszkola czy szkoły... Tym bardziej, że chcemy aby chodziła na religię.
|
|
|
|
|
|
marika
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 05, 2009, 14:28:16 » |
|
bo najlepiej było jak religia była w kościele - wydaje mi sie ze wtedy to dla dzieciaków miało swoja magie a teraz jest kolejnym beznadziejnym przedmiotem do którego czasem się zmusza
niestety ja tez mam świadomość ze moja małą córeczkę mogą spotkać nieprzyjemności, tzeba dziecku tłumaczyć i tle, myśle że kiedy dziecko jest małe to moze powodować niezrozumienie dlaczego moje koleżanki maja białe suknie a ja nie itp. a le kiedy będzie starsza będzie rozumiała dlaczego rodzice podjęli taka a nie inna decyzje bo najważniejsze to żyć w zgodzie ze swoimi zasadami, bo jeśli jest sie niewierzącym to to nie jest tak ze idziemy z rodzina na kompromis i ochrzcimy dla świętego spokoju. ja bym się źle czułam tłumacząc nastolatce ze ja ochrzciłam bo tak wypada bo ktoś chciał, ale te jej chrzciny to są nieważne.
Poza tym co nas nie zabije to nas wzmocni i na te nieprzyjemności które mogą sie z tego tytłu pojawić tak trzeba patrzeć.
Dziecko może mieć nieprzyjemności bo będzie za grube, za chude, w okularach, z dużym nosem, rudymi włosami, krzywymi zębami itp.
Niestety większość rodziców nie uczy dzieci tolerancji.
|
|
|
|
|
u-boot
sympatyczka(k) forum

|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 05, 2009, 14:30:34 » |
|
seafoam - przyznam sie ze troche nie rozumiem jesli wierzysz i praktykujesz to powinnas ochrzcic bo jest to nierozlaczny element wiary ktora wyznajesz, tymbardziej ze jak sama mowisz chcesz aby dziecko chodzilo na religie (a jedyna religia wykladana w polsce jest rzymskokatolicka - wiec tymbardziej nie rozumiem o jakim wyborze Twojego dziecka mowisz). W polskich warunkach dziecko nie ma zadnego wyboru bo nie ma prawdziwej stycznosci z jakakolwiek inna religia niz wszechobecna spod znaku krzyza. To ze opowiesz o co chodzi w islamie i buddyzmie niczego nie zmieni - bo we wszystkich religiach chodzi z grubsza o to samo - a inne sa tylko symbole.
|
|
|
|
|
kika
nowa(y)
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 12, 2009, 20:49:09 » |
|
bo najlepiej było jak religia była w kościele - wydaje mi sie ze wtedy to dla dzieciaków miało swoja magie a teraz jest kolejnym beznadziejnym przedmiotem do którego czasem się zmusza (...) Niestety większość rodziców nie uczy dzieci tolerancji.
marika - sama lepiej bym nie napisala, wlasciwie ciezko cos dodac
|
|
|
|
|
|
matka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 15, 2009, 20:10:22 » |
|
Dzisiaj mój syn przyniósł ze szkoły kartkę ze jest zagrożony z religii myślałam ze trafi mnie szlag!z religii !Ja jestem wierząca ale moje dzieci uczy taki ksiądz że masakra wszystkiego sie odechciewa my mieszkamy na wsi ,kościół jest od nas 5 km ,a szkoła tez 5 ale w innej parafii i ksiądz-katecheta wymaga noszenia do kościoła zeszytu gdzie w niedziele ksiądz ma podpisać tabelkę w której jest czy mama była w kościele ,czy tata był, czy dziecko przyjęło komunie gdzie i o której była msza!ja pracuje w sklepie 7 dni w tygodniu więc czasem zwyczajnie nie chce mi sie isć do kościoła ,ale moje dziecko za brak podpisu dostaje 1,tak wiedz z winy mamy dziecko będzie kiblowało!
|
|
|
|
|
|
*aneta*
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 15, 2009, 20:38:15 » |
|
Ale jaja!!! Wierzyc sie nie chce co sie dzieje 
|
|
Dzieci: Alex (3 lata); Alicia (13 miesięcy);
|
|
|
u-boot
sympatyczka(k) forum

|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 16, 2009, 09:44:06 » |
|
zaraz zaraz, to przez religie mozna powtarzac klase? wszystkie przedmioty? rok w plecy? czy powtarza sie tylko religie?
|
|
|
|
|